Η αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας για την απευθείας παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου για τη διαχείριση στο πεδίο της τραγωδίας των Τεμπών, παρακάπτοντας την προανακριτική, ενώ έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και βασικών αρχών της ποινικής δικονομίας. Ζήτησε την άμεση διακοπή της συνεδρίασης και την επιστροφή του φακέλου στην προανακριτική επιτροπή για ουσιαστική επανεξέταση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία προχωρά σε “πραξικόπημα στο κράτος δικαίου”, τονίζοντας πως «από τη στάση σας θα εξαρτηθεί εάν θα βάλετε τέλος σε ένα πραξικόπημα».
Έκανε λόγο για «αντισυνταγματική και παράνομη διαδικασία» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.
- Μάλιστα ο κ. Φάμελλος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία επί των ενστάσεων και όταν απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα αποχωρεί από τη συζήτηση, μη νομιμοποιώντας τη διαδικασία.
Στην ίδια γραμμή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την ψήφο για το κλείσιμο της προανακριτικής «αξιόποινη πράξη» και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προγραμματισμός της συζήτησης από τη Διάσκεψη των Προέδρων, καταγγέλλοντας «λαθροχειρία». «Δεν συναινούμε», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος αναγνώρισε τις διαδικαστικές ενστάσεις αλλά υπογράμμισε την ανάγκη η υπόθεση να φτάσει στη δικαιοσύνη. Υπενθύμισε ότι η προανακριτική συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κόμματός του, τονίζοντας πως «αν δεν είχε γίνει αυτό, ο κ. Τριαντόπουλος όχι μόνο κατηγορούμενος δεν θα ήταν, αλλά θα παρέμενε υπουργός». Το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, θα παραμείνει μέχρι τέλους για να διασφαλιστεί η λογοδοσία για το τραγικό δυστύχημα.
Το ΚΚΕ δια του Θανάση Παφίλη έκανε λόγο για προσχηματική διαδικασία που οδηγεί σε συγκάλυψη, ζητώντας να επιστραφεί ο φάκελος για ουσιαστική έρευνα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις «πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση».
Αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, Κώστα Χήτα, ο οποίος επέκρινε σφοδρά το ΠΑΣΟΚ για το «εσφαλμένο κατηγορητήριο» και δήλωσε πως το κόμμα του δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία. «Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι είναι λάθος η πρότασή σας… σήμερα εξαιτίας σας δίνετε τη δυνατότητα στη ΝΔ να ξεφύγει με νομικά τερτίπια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση επιμένοντας ότι υπάρχει συγκάλυψη ενώ στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι το κόμμα αποχωρεί από τη συζήτηση.
Από τη συζήτηση αποχώρησε και το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ διαφωνώντας επι της διαδικασίας.
Η Νέα Αριστερά θα παραμείνει στη συζήτηση αλλά θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία.
Στις αιτιάσεις απάντησε τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης όσο και ο Υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης απορρίπτοντας τις ενστάσεις επι της διαδικασίας.