Κίνα: Απαντά με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα

Αύξηση δασμών στο 125% ανακοίνωσε η Κίνα. Θα τεθούν σε ισχύ από αύριο.

 

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς ύψους 125% στα αμερικανικά προϊόντα με ισχύ από τις 12 Απριλίου.

 

Το ποσοστό του 125%, υψηλότερο από το 84% που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, είναι το ίδιο με τον τρέχοντα δασμό των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα.

 

Σημειώνεται πως ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν φοβάται», στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και το να πηγαίνεις ενάντια στον κόσμο οδηγεί μόνο στην απομόνωση», δήλωσε ο Σι στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

 

«Για πάνω από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίστηκε στην αυτοδυναμία και τη σκληρή δουλειά – ποτέ στη βοήθεια τρίτων, και δεν φοβάται καμία άδικη καταστολή», πρόσθεσε ο Σι.

 

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ανταποδοτική μάχη δασμών τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μέχρι τώρα ο Κινέζος ηγέτης δεν είχε προβεί σε δημόσιες δηλώσεις. Με την πρώτη του τοποθέτηση, υιοθέτησε αμυντικό τόνο, ενισχύοντας τα μηνύματα δύναμης και αντοχής που έχουν ήδη μεταδώσει Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα.

 

«Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα παραμείνει σίγουρη, συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στη σωστή διαχείριση των εσωτερικών της υποθέσεων», ανέφερε το CCTV ότι είπε ο Σι.

 

 

Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έλαβε μια 90ήμερη αναστολή από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην κλιμάκωση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%. Σε αντίποινα, το Πεκίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη περιορισμούς στις εισαγωγές ταινιών του Χόλιγουντ, αφού προηγουμένως αύξησε τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στο 84% και εμπόδισε ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή να εισάγουν κινεζικά αγαθά διπλής χρήσης.

 

Οι πρωτοφανείς αυτοί δασμοί απειλούν να διαλύσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στις σχέσεις τους, χωρίς να διαφαίνεται εύκολη διέξοδος.

 

ΗΠΑ – Κίνα: Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα;

 

Το CNN μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ περιμένει ο Σι να επικοινωνήσει πρώτος – και έχει διαμηνύσει στην ομάδα του ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν το πρώτο βήμα. Ωστόσο, το Πεκίνο αρνείται επανειλημμένα να κανονίσει τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο ηγετών.

 

Αντί να καλέσει τον Τραμπ για διαπραγματεύσεις, ο Σι ξεκίνησε μια εβδομάδα υψηλού επιπέδου διπλωματίας με άλλους εμπορικούς εταίρους, προσπαθώντας να απαντήσει στην κλιμακούμενη ένταση.

 

Η συνάντηση της Παρασκευής με τον Σάντσεθ προηγείται μιας περιοδείας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας την επόμενη εβδομάδα – μια περιοχή που είχε στοχεύσει ιδιαίτερα ο Τραμπ με τους «ανταποδοτικούς» δασμούς πριν αυτοί παγώσουν. Ο Σι θα επισκεφθεί το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για το 2025, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

 

 

Αν και τέτοιες συναντήσεις υψηλού επιπέδου συνήθως απαιτούν εβδομάδες ή και μήνες προετοιμασίας, ο συγχρονισμός των ανακοινώσεων – μόλις λίγες ημέρες μετά την επιβολή δασμών ρεκόρ από τις δύο υπερδυνάμεις – υπογραμμίζει το μήνυμα του Σι ότι η Κίνα δεν υποχωρεί.

 

Ο Κινέζος ηγέτης επιδιώκει να αξιοποιήσει την αναστάτωση που προκάλεσε ο απρόβλεπτος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ για να ενισχύσει τους δεσμούς της Κίνας με χώρες από την Ασία έως την Ευρώπη, παρουσιάζοντάς την ως αξιόπιστο εταίρο και υπερασπιστή του παγκόσμιου εμπορίου.

 

Το «κοινό μέλλον» με τους γείτονες

 

Η ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κινεζικής διπλωματίας.

 

Το Βιετνάμ και η Καμπότζη συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς του Τραμπ – οι οποίοι ανήλθαν στο 46% και 49% αντίστοιχα πριν ανασταλούν. Και οι δύο χώρες έχουν προσελκύσει αυξημένες επενδύσεις από κινεζικές και διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες μεταφέρονται εκτός Κίνας για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας και να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς.

 

Αυτή την εβδομάδα, ο Σι κάλεσε την Κίνα να οικοδομήσει ένα «κοινό μέλλον με τις γειτονικές χώρες», σε ομιλία του σε κομματική συνδιάσκεψη για τη διπλωματία στα περίχωρα της Κίνας.

 

Σε επίσημη ανακοίνωση της διήμερης συνάντησης, τονίστηκε η ανάγκη η Κίνα να «ενισχύσει τη συνεργασία στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες» με τις γειτονικές της ασιατικές χώρες.

 

Οι σχέσεις της Κίνας με τους γείτονές της βρίσκονται «στο καλύτερο σημείο τους από τη σύγχρονη εποχή, αλλά και σε μια κρίσιμη φάση όπου οι περιφερειακές δυναμικές και οι παγκόσμιες αλλαγές συνδέονται στενά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Τέλος, ο Σι άπλωσε κλάδο ελαίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλώντας την «έναν σημαντικό πόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο», και τόνισε ότι η Κίνα έχει πάντα «υποστηρίξει με σαφήνεια» την ΕΕ.

 

Με μια έμμεση αιχμή προς τις ΗΠΑ, ο Σι κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ – οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας – να συνεργαστούν για να υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες και την τάξη.

 

«Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους ευθύνες, να υπερασπιστούν από κοινού την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον και να εργαστούν μαζί ενάντια στον μονομερή εκφοβισμό», δήλωσε ο Σι, χρησιμοποιώντας μια φράση που το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά για να κατακρίνει τους αμερικανικούς δασμούς.