Το κεντρικό διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Για το θέμα υπάρχει μεν μία γενική συμφωνία και αποδοχή, ωστόσο υπάρχουν και διαφορές που λαμβάνουν σταδιακά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά. Τα στρατόπεδα σε γενικές γραμμές είναι δύο. Το ένα υπό τον Σωκράτη Φάμελλο και το δεύτερο υπό τον Παύλο Πολάκη.
Οι αψιμαχία των δύο ανδρών εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 4 Απριλίου. Εκεί ο Σωκράτης Φάμελλος εγκάλεσε τον Παύλο Πολάκη και με αφορμή μία επιθετική ανάρτηση που είχε κάνει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον κάλεσε να μην βάζει εμπόδια στις συνεργασίες.
Εστειλε δε το μήνυμα ζητώντας «ενιαίο και σοβαρό λόγο» που δεν θα διολισθαίνει από την κεντρική γραμμή. Διότι στο παρελθόν «ο ΣΥΡΙΖΑ πληγώθηκε από μία πολυφωνία που έγινε χασμωδία», συμπλήρωσε με νόημα.
Ο Παύλος Πολάκης σήκωσε το γάντι, παρότι δεν τον ανέφερε ονομαστικά και απάντησε ότι δεν πρέπει να βλέπει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία σταμάτησε εκεί.
Ωστόσο ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια με συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 8 Απριλίου. Είπε «όχι» σε πασαρέλα ονομάτων για τη συνεργασία. Η φράση όχι μόνο θεωρήθηκε αιχμή από την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου για τις επαφές που κάνει με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς για την επιστροφή τους στην Κουμουνδούρου, αλλά προκάλεσε και ενόχληση στον Πρόεδρο του κόμματος ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
Σωκράτης Φάμελλος : Επίσκεψη στους ομαδικούς τάφους πολιτικών κρατουμένων του Γεντί Κουλέ
Αύριο Σάββατο, στις 13:00, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επισκεφθεί το σημείο για να τιμήσει τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών
Το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων του Γεντί Κουλέ, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, θα επισκεφθεί αύριο Σάββατο (12/4) ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθεί στο σημείο στις 13:00, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών.
Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2024, στην περιοχή γύρω από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, έχουν βρεθεί 33 σκελετοί σε συνολικά έξι ομαδικούς τάφους εκτελεσμένων κρατουμένων. Το σημείο ήταν τόπος εκτέλεσης εκατοντάδων κομμουνιστών, κυρίως την περίοδο 1946-1949.