Καρκίνος του πνεύμονα: Το εμβόλιο έφτασε στην Ελλάδα – Ξεκινά η χορήγησή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου


Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής εξατομικευμένης θεραπείας.

 

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια, στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Παπαγεωργίου και συμμετέχει στην παγκόσμια κλινική μελέτη ανάπτυξης του εμβολίου από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

 

Ποιοι θα λάβουν το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της κλινικής, ογκολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής Σοφία Μπάκα, η κλινική μελέτη, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση mRNA εμβολίων έναντι του καρκίνου, ανοίγει δρόμους για εμβόλια και για άλλες μορφές καρκίνου.

 

«Το εμβόλιο χορηγείται σε ασθενείς που έχουν λάβει χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία και στη συνέχεια έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του πνεύμονα, μη μικροκυτταρικό.

 

Στη συνέχεια, οι ασθενείς θα λάβουν ανοσοθεραπεία μαζί με το εξατομικευμένο εμβόλιο.

 

Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μέρος στη συγκεκριμένη κλινική μελέτη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασθενείς θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την Κλινική Μοριακής Ιατρικής», σημειώνει η κ. Μπάκα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 στην Κλινική Μοριακής Ιατρικής, η ερευνητική ομάδα εστίασε στην ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για το πρωτόκολλο του εμβολιασμού, με σκοπό να γίνει ευρύτερα γνωστή και στους ασθενείς η φιλόδοξη κλινική μελέτη καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής τους.

 

Πώς λειτουργεί το mRNA εμβόλιο

 

Τα εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα βασίζονται σε μια απλή αλλά ισχυρή ιδέα: «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα.

 

Αντί να εισάγουν στο σώμα ένα εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο τμήμα του καρκίνου, όπως γίνεται στα παραδοσιακά εμβόλια, τα mRNA εμβόλια παρέχουν τις «οδηγίες» για την παραγωγή συγκεκριμένων πρωτεϊνών.

 

Το mRNA που περιέχει το εμβόλιο εισέρχεται στα κύτταρα και τους λέει να παράξουν μια ή περισσότερες πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο σε καρκινικά κύτταρα.

 

Αυτές οι πρωτεΐνες λειτουργούν σαν «κόκκινη σημαία» για το ανοσοποιητικό. Όταν τα Τ-κύτταρα (οι στρατιώτες του οργανισμού) δουν αυτές τις πρωτεΐνες, μαθαίνουν να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα που τις φέρουν.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα των mRNA εμβολίων είναι η ευελιξία τους: μπορούν να σχεδιαστούν εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, στοχεύοντας τις μοναδικές μεταλλάξεις του όγκου του.

 

Οι κλινικές δοκιμές δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ειδικά όταν τα εμβόλια συνδυάζονται με άλλες θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία.