Το… γλυκόπικρο μήνυμα των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση

Τα μηνύματα από τις τελευταίες μετρήσεις

 

Με ένα αφήγημα σταθερότητας-  και προβάλλοντας τον κίνδυνο να επιστρέψει  «το φάντασμα του λαϊκισμού» - η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των ποσοστών της συσπείρωσης. Στο στρατόπεδο της ΝΔ υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μπαίνει «φρένο» στην πτώση των ποσοστών μετά από ένα δύσκολο δίμηνο. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν καταγράφεται μια ουσιαστική ανάκαμψη των «γαλάζιων» ποσοστών, ενώ σε μία σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής οι πολίτες «βαθμολογούν» χαμηλά τους χειρισμούς που έχουν γίνει.

 

Δεδομένο είναι πως από το κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να παραμείνει μία μονοθεματική ατζέντα στο δημόσιο διάλογο αλλά επιδιώκουν να ανοίξουν τη «βεντάλια» των θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ξαναβάζουν μια σειρά διλημμάτων στο τραπέζι και υιοθετούν μια στρατηγική που έχουν εφαρμόσει επανειλημμένα στο παρελθόν, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες;». Μάλιστα σημειώνουν πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες.

 

Στη ΝΔ αν και δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί, θετικά αποτιμάται πως σε δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται μικρή  αύξηση των ποσοστών, μετά από μια δύσκολη περίοδο «γαλάζιας» υποχώρησης. Ειδικότερα το κυβερνών κόμμα : σύμφωνα με την MRB είναι στο 26.9% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων  (ποσοστό αυξημένο κατά 0.2%) και σύμφωνα με την Metron Analysis είναι στο 27.3% στην εκτίμηση ψήφου (ενισχυμένη κατά 0.9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).  

 

Παράλληλα ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το γεγονός πως διατηρείται η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί εδώ πως η Πλεύση Ελευθερίας είναι σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει νέα υποχώρηση των ποσοστών του. 

 

Μια σειρά δημοσκοπικών ευρημάτων προσφέρονται για διπλή ανάγνωση από το  κυβερνών κόμμα, καθώς κάποιοι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση αλλά όχι τόσο μεγάλη που να δείχνουν ραγδαία αλλαγή του τοπίου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής : 

 

-Επτά  στους δέκα πολίτες- σύμφωνα με την Metron Analysis - θεωρούν πως η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 25% απαντά στη σωστή (ποσοστό που έχει μια μικρή αύξηση της τάξης των τριών μονάδων). Την ίδια στιγμή επτά στους δέκα αξιολογούν αρνητικά  την κυβέρνηση (με τις αρνητικές γνώμες να έχουν υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες).

 

-Οι λέξεις και τα συναισθήματα που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας σύμφωνα με την MRB είναι: οργή σε ποσοστό 50.8% (καταγράφοντας υποχώρηση κατά 5.5 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθεί η παραίτηση / απογοήτευση με 43.9% και ο φόβος με 32,5%. Στην τέταρτη θέση είναι η ελπίδα με 23,6% (καταγράφοντας άνοδο κατά 2.5 μονάδες) και ακολουθεί η περηφάνεια με 10.5% 

 

-Ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον είναι πως σύμφωνα με την Prorata στο ερώτημα «με ποιο σκεπτικό θα ψηφίζατε εάν διεξάγονταν αύριο εκλογές» το 53% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη για να στείλει μήνυμα και μόνο το 39% για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι ενδεχομένως στις εκλογές θα επιλέξει κόμμα με περισσότερο συμβατικό / συστημικό προσανατολισμό ενώ ένα σημαντικό  ποσοστό που φτάνει στο 42% λέει πως ενδεχομένως θα επιλέξει κόμμα με έναν περισσότερο αντισυστημικό / αντισυμβατικό προσανατολισμό.

 

-Στο ερώτημα αν οι πολίτες θέλουν ολοκλήρωση της τετραετίας σύμφωνα με την Metron Analysis το 50% απαντά «ναι», ενώ στον αντίποδα το 48% θέλει πρόωρες εκλογές. Πάντως να σημειωθεί πως στην προηγούμενη μέτρηση το Μάρτιο είχαν προβάδισμα όσοι ήθελαν πρόωρες κάλπες.  

 

«Πονοκέφαλος» η ακρίβεια για τα νοικοκυριά 

 

Σε όλες τις μετρήσεις οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, με τα θέματα που άπτονται της οικονομίας να είναι ψηλά,  μέσα και σε ένα νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις του κ. Τραμπ. Ειδικότερα :

 

  • Σύμφωνα με την MRB στο ερώτημα για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες το 57% λέει η ακρίβεια (από 46.1 % τον προηγούμενο μήνα) και ακολουθούν η υγεία με 26,3% και το ύψος των εισοδημάτων με 24,3%, ενώ η απονομή δικαιοσύνης/ κράτος δίκαιου είναι στο 20 %, ποσοστό που καταγραφεί υποχώρηση κατά 24 μονάδες. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών, το 76% λέει «σίγουρα όχι» ή «μάλλον όχι»,  ενώ μόλις το 20,7% λέει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι».
  • Σύμφωνα με την Metron Analysis η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα για το 27% (από το 24% τον προηγούμενο μήνα) και στο ίδιο ποσοστό είναι η οικονομία (σε μια περίοδο που το θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της συζήτηση για τους δασμούς). Η κρίση των θεσμών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 10% (από 17 % το προηγούμενο μήνα). 
  • Στο βαρόμετρο της PRORATA στα ζητήματα  που οι πολίτες θεωρούν σημαντικότερα (σημείωση : δίνεται η δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων) είναι πρώτη με διαφορά η ακρίβεια με ποσοστό 74%. Ακολουθούν τα θέματα δικαιοσύνης,  διαφθοράς και διαφάνειας  με 49%, τα οποία κατά κύριο αναφέρονται στην τραγωδία των Τεμπών. 

 

Στη θετική ατζέντα επενδύει η κυβέρνηση 

 

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων από την κυβέρνηση εκτιμούν πως υπάρχει ο χρόνος για να επαναπροσεγγίσουν ένα κοινό που παραμένει στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό από το Μαξίμου κλείνουν οριστικά τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες και επιχειρούν να επενδύσουν σε μια θετική ατζέντα στην οικονομία.

 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις η ΝΔ όχι μόνο κρατά τα ποσοστά της, αλλά κάνει διόρθωση και προς τα πάνω και επισημαίνουν πως   η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι πως τα επόμενα δύο χρόνια οι πολίτες θα δουν το αποτέλεσμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής να έχει αντανάκλαση στο δικό τους πορτοφόλι.

 

Μιλώντας την Πέμπτη στο Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική αυτές τις μέρες. Επεσήμανε ακόμα πως «αυτό που οπωσδήποτε καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει σε μια κατάσταση, όπου κανείς δεν παίρνει καμιά απόφαση, όπου υπάρχει παράλυση,  ειδικά σε μία εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις». 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη