Διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση για άνδρες και γυναίκες ασθενείς με COVID-19 φαίνεται ότι επιβάλλει ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός τους στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό και στην ασθένεια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες, με βάση τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν σε κείμενό τους τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature από την ομάδα Takahashi και συνεργατών από το Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ (26 Αυγούστου 2020, https://doi.org/10.1038/s41586-020-2700-3), κατά την οποία ερευνήθηκαν οι διαφορές της ανοσολογικής απόκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών έναντι στον νέο κορωνοϊό.
Οπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι πλέον σαφές ότι η νόσος COVID-19 σχετίζεται σημαντικά με την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η ηλικία αλλά και το φύλο (άντρες ή γυναίκες) επηρεάζουν την κλινική πορεία και τη βαρύτητα της νόσου. Οι άντρες ασθενείς με COVID-19 φάνηκε από την αρχή της πανδημίας να είναι πιο ευαίσθητοι και σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 αφορούν άντρες ασθενείς. Μάλιστα, ύστερα από στατιστική ανάλυση μεγάλου αριθμού περιστατικών, διαπιστώθηκε τόσο σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία) όσο και σε μη ευρωπαϊκές χώρες (Κίνα, Καναδά, Β. Κορέα) ότι όχι μόνον οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19 είναι συχνότεροι (κατά 1,5 φορά) στους άνδρες, αλλά οι άνδρες ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση ήταν 3-4 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες ασθενείς και οι άνδρες ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν ήταν επίσης κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες.
Είναι επίσης γνωστό ότι η ευαισθησία ανδρών και γυναικών και σε άλλες λοιμώξεις είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α και η φυματίωση είναι συχνότερες στους άνδρες, ενώ άνδρες μολυσμένοι από τον ιό της ηπατίτιδας C ή από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχουν σταθερά υψηλότερα ιικά φορτία. Αντίθετα, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών απαντά ισχυρότερα στα εμβόλια και αδρανοποιεί ικανοποιητικότερα πολλούς λοιμογόνους παράγοντες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ κατέγραψαν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με COVID-19 ως προς το ιικό φορτίο, την παραγωγή ειδικών για τον SARS-CoV-2 αντισωμάτων, τις παραγόμενες από τον οργανισμό κυτταροκίνες (διαλυτές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση) και τον φαινότυπο των ανοσοκυττάρων (την παρουσία δηλαδή ειδικών δεικτών σε αυτά) στο αίμα ασθενών με COVID-19.
Στη μελέτη συμμετείχαν 98 ασθενείς, 47 άνδρες και 51 γυναίκες, με επιβεβαιωμένη (με μοριακό έλεγχο) λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που είχαν εκδηλώσει μέσης βαρύτητας νόσο και δεν είχαν λάβει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες ασθενείς με COVID-19 είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανδρών και, ως εκ τούτου, η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να είναι επίσης διαφορετική.