Νέα θεραπεία, έπειτα απο 50 χρόνια, για τις κρίσεις άσθματος δίνει ανάσα σε ασθενείς και γιατρούς

Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου benralizumab έδειξε ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά δισκία στεροειδών

 

Νέα θεραπεία, έπειτα από 50 χρόνια, για τις κρίσεις άσθματος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από γιατρούς και ασθενείς.

 

Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου benralizumab έδειξε ότι ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά δισκία στεροειδών στη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή αναπνευστικών δυσκολιών σε άτομα με σοβαρή μορφή της νόσου.

 

Το μονοκλωνικό αντίσωμα στοχεύει ειδικά τα λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να εισβάλουν στους πνεύμονες των ατόμων με το λεγόμενο ηωσινοφιλικό άσθμα και να προκαλέσουν διόγκωση και κλείσιμο των αεραγωγών.

 

Νέα θεραπεία, έπειτα απο 50 χρόνια, για τις κρίσεις άσθματος δίνει ανάσα σε ασθενείς και γιατρούς

 

Το ηωσινοφιλικό άσθμα είναι μια σπανιότερη, πιο σοβαρή μορφή άσθματος. Μελέτες δείχνουν ότι λιγότεροι από 1 στους 100 ανθρώπους με άσθμα έχουν τον σοβαρό ηωσινοφιλικό τύπο με συμπτώματα που δεν ελέγχονται με τη συνήθη θεραπεία. 

 

Ο ίδιος βιολογικός μηχανισμός κρύβεται επίσης πίσω από το ένα τρίτο όλων των σοβαρών παροξύνσεων της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

 

Άσθμα: Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής

 

 

Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ στους οποίους χορηγήθηκε μια ένεση του έξυπνου φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης τους ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από συριγμό, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Υπήρξε επίσης σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine.

 

Η καθηγήτρια Mona Bafadhel, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα άτομα με άσθμα και ΧΑΠ. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των παροξύνσεων στο μέλλον, βελτιώνοντας τελικά την υγεία πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζουν με άσθμα και ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο».

 

Κατά μέσο όρο τέσσερις άνθρωποι με άσθμα και 85 με ΧΑΠ πεθαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα.

 

Τα στεροειδή αποτελούν τον κύριο πυλώνα της θεραπείας κατά τη διάρκεια των εξάρσεων για δεκαετίες, μειώνοντας τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Όμως δεν λειτουργούν πάντα, οπότε οι ασθενείς πρέπει να κάνουν επαναλαμβανόμενες αγωγές φαρμάκων, με κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και μερικές φορές με κίνδυνο θανάτου.

 

Η τακτική χρήση τους αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη και της ασθένειας που εξασθενεί τα οστά, της οστεοπόρωσης.

 

Η Δρ Σαμάνθα Γουόκερ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Asthma + Lung UK δήλωσε: «Το νέο φάρμακο  είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης, αλλά είναι τρομακτικό το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 50 χρόνια και μια ένδειξη του πόσο απελπιστικά υποχρηματοδοτείται η έρευνα για την υγεία των πνευμόνων».