Τι σηματοδοτεί η ξαφνική επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη με το πρόσχημα της τρομοκρατίας

Οι χτεσινές (Τετάρτη) επιθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως η «μεγαλύτερη επιχείρηση» που οργάνωσε ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Όχθη, η οποία τελεί υπό κατοχή από το 2002, περιλαμβάνουν πολλούς στόχους, μεταξύ των οποίων η επιστροφή της περιοχής υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο. Υπό την προστασία της πολεμικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν επιδρομές στις πόλεις Τζενίν, Τουλκερίμ και σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Φαρία.

 

Σε γραπτή ανακοίνωση του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, σημειώνεται ότι 10 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Ο κυβερνήτης της Τζενίν Κεμάλ Αμπού Ρουμπ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε την πόλη και από τις τέσσερις πλευρές και εμπόδισε την είσοδο και την έξοδο.

 

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες πολιόρκησαν τα νοσοκομεία της πόλης, κατέστρεψαν τις υποδομές της πόλης με μπουλντόζες και κατέστησαν άχρηστους τους δρόμους, την αποχέτευση, τον ηλεκτρισμό, το νερό και τα δίκτυα επικοινωνίας», δήλωσε ο Αμπού Ρουμπ.

 

 Τι σηματοδοτεί η ξαφνική επίθεση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη με το πρόσχημα της τρομοκρατίας

 

«Οι κεντρικοί δρόμοι και οι πλατείες της πόλης έχουν μετατραπεί σε σωρό από μπάζα» συνέχισε ο Αμπού Ρουμπ προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τζενίν είναι ένας πόλεμος με όλη τη σημασία της λέξης- η πολεμική αεροπορία κάνει συνεχώς γύρους στον ουρανό πάνω από την πόλη» κάνοντας γνωστό ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι θα μπορούσαν να επιτεθούν στο κρατικό νοσοκομείο της Τζενίν ανά πάσα στιγμή.

 

 

  • Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να περιπολούν σε κεντρικούς δρόμους της Τουλκερίμ, περικύκλωσαν νοσοκομεία και τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των κτιρίων, ενώ και ο προσφυγικός καταυλισμός Φαρία ήταν επίσης περικυκλωμένος από ισραηλινά στρατεύματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τον καταυλισμό.

 

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Yabous, Σουλεϊμάν Μπασχαράτ δήλωσε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να επιτύχει ορισμένους στόχους με τις επιθέσεις του στη βόρεια Δυτική Όχθη». Κύριος πολιτικός στόχος είναι «η αποκατάσταση του ισραηλινού ελέγχου στην περιοχή ως ανακοίνωση της επιστροφής της ισραηλινής στρατιωτικής κυριαρχίας στη Δυτική Όχθη».

 

«Το Ισραήλ στοχεύει να εμποδίσει τη δημιουργία οποιασδήποτε παλαιστινιακής πολιτικής οντότητας που θα αποτελούσε τον πυρήνα ενός παλαιστινιακού κράτους. Αυτό συνάδει με τις πρόσφατες αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να θέσει τα παλαιστινιακά εδάφη που έχουν χαρακτηριστεί ως «Β» σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο υπό πολιτική και στρατιωτική διοίκηση υπό την εποπτεία του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ».

 

  • Ο Μπασχαράτ δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης αποτελούν αντανάκλαση της υιοθέτησης από την πλειοψηφία του ισραηλινού κοινοβουλίου ενός ψηφίσματος που αντιτίθεται στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει μονομερώς το κράτος της Παλαιστίνης:

 

«Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να υποτάξει τους Παλαιστίνιους στην περιοχή, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την ενίσχυση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, τη μετατροπή της παλαιστινιακής οντότητας σε κράτος χωρίς κυριαρχία και πολιτικό καθεστώς και την υλοποίηση των υπόλοιπων σχεδίων εβραϊσμού χωρίς την αντίσταση των Παλαιστινίων».

 

«Ένας άλλος στόχος που το ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, προσπαθεί να επιτύχει μέσω αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο στρατό», δήλωσε ο ίδιος.

 

«Ως εκ τούτου, στην επόμενη φάση, μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας περαιτέρω κλιμάκωσης των ισραηλινών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας μεταξύ των Παλαιστινίων και των κατακτητών, παρόμοια με την πρώτη παλαιστινιακή ιντιφάντα το 1987 ή τη δεύτερη παλαιστινιακή ιντιφάντα το 2000».

 

Το ισραηλινό κανάλι 14 ανέφερε ότι οι επιδρομές στην Τζενίν και την Τουλκερίμ ήταν οι πιο εκτεταμένες επιθέσεις από την «Επιχείρηση Αμυντική Ασπίδα» του ισραηλινού στρατού το 2002. Το Ισραήλ ονόμασε τις επιθέσεις που εξαπέλυσε την Τετάρτη ως «Επιχείρηση Καλοκαιρινές Κατασκηνώσεις».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι επιθέσεις επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ιδίως στον προσφυγικό καταυλισμό Φαρία στην επαρχία Τούμπας, στην Τζενίν και στην Τουλκερίμ. Ο στρατός ανέφερε ότι στις επιθέσεις συμμετείχαν επίσης μαχητικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) προς υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, ενώ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες και προέβη σε ορισμένους ισχυρισμούς ως δικαιολογία για τις επιδρομές.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κάτζ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζενίν και Τουλκερίμ στα βόρεια της Δυτικής Όχθης και υποστήριξε ότι «το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη τρομοκρατική δομή εδώ, εισάγοντας λαθραία όπλα από την Ιορδανία».

 

Υποστήριξε δε ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να «αντιμετωπίσει την απειλή» στη Δυτική Όχθη «με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γάζα» και ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, όπως η «μαζική αναγκαστική εκτόπιση των Παλαιστινίων εκεί, όπως έγινε στη Γάζα», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για έναν πόλεμο για τα πάντα και πρέπει να κερδίσουν».

 

Του Σπύρου Σιδέρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ