Live η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σε εξέλιξη η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ κατά την οποία απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Βελλίδειο από όπου ανακοίνωσε 45 μέτρα προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

 

Στην αρχή της συνέντευξής του σήμερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη, που ανακοίνωσε χθες, και επανέλαβε ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την θητεία του. «Θα φάνταζε λίγο αλαζονικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027. Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μετακίνησης σε ευρωπαϊκή θέση» είπε, ενώ σε επόμενη σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να βγει στη σύνταξη.

 

 

Προσπαθώντας να κατευνάσει την κατακραυγή για την ακρίβεια ανέφερε πως «απασχολεί παντού στον κόσμο όλες τις κυβερνήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε μια απότομη αύξηση των τιμών, στην Ελλάδα ήταν λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

 

«Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι το άθροισμα των επιμέρους πληθωριστικών αυξήσεων» υποστήριξε και επανέλαβε την πρόβλεψη σταθεροποίησης του πληθωρισμού γύρω στο 2%.

 

Επίσης, μίλησε για μέτρα στο ρεύμα. «Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος» και να επιστρέψουμε μέσω επιδοτήσεων στους πολίτες.  Στο σούπερ μάρκετ, μόνο τους 3-4 τελευταίους μήνες βλέπουμε και κάποια αποκλιμάκωση».

 

«Στο ζήτημα της στέγης, με όλα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες ουσιαστικά απευθύνονται σε αυτό το πρόβλημα υποστήριξε» είπε και πρόσθεσε τα εξής: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να στηρίζουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Από εδώ και πέρα θα έχουμε μαι σημαντική κάμψη τιμών και θα συνεχίζεται η στήριξη».

 

Μισθοί και ΕΣΥ οι «στόχοι»

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησής του: «Πρώτος στόχος η αύξηση των μισθών. Πρέπει να είναι ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 το 2027 και θα είναι. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική δέσμευση. Αυτό θα γίνει προφανώς με την Ελλάδα να παραμένει μια χώρα με δημοσιονομική σταθερότητα».

 

«Ο δεύτερος στόχος είναι το ΕΣΥ» είπε αποκρύπτοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας. «Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, Συχνά αναδεικνύονται ασθένειες και αδυναμίες του ΕΣΥ. Χρειάζονται παρεμβάσεις, που ήδη υλοποιούνται» ισχυρίστηκε.

 

Και συμπλήρωσε πως «το 2027 χρειαζόμαστε πολλά νέα κέντρα υγείας, να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, να έχουμε καλύτερους μισθούς. Θα ήθελα να κριθώ γι' αυτό που σήμερα στους πολίτες μπορεί να μην φαντάζει δυνατό».

 

«Όταν μιλάμε για το ΕΣΥ και βλέπουμε ορίζοντα πενταετίας να μην ξεχνάμε ότι τα 2,5 χρόνια ήταν πανδημίας και σε αυτά το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε. Αυτή τη μάχη την κερδίσαμε. Οι μισθοί των γιατρών έχουν ήδη αυξηθεί και όχι ευκαταφρόνητα τα τελευταία τρία χρόνια. Χθες μίλησα για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και για ένα πλαίσιο εξαιρετικά ελκυστικών κινήτρων για την περιφέρεια. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να έχουν επιπλέον απασχόληση και γι' αυτό κάποιοι βλέπουμε να επιστρέφουν στο ΕΣΥ» ανέφερε και υποσχέθηκε αλλαγές και πρόοδο τους επόμενους μήνες.

 

«Θα δείτε πραγματική αλλαγή, όταν ολοκληρωθούν τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών» πρόσθεσε και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει επιτάξεις και δεν χρειάστηκε να κάνουμε. Καταφέραμε να βρούμε προσωρινές λύσεις μέχρι να υλοποιήσουμε τις λύσεις που σας περιέγραψα Υπάρχουν αδυναμίες και καλά κάνετε και τις αναδεικνύετε. Υπάρχει και μια πλευρά που δεν αναδεικνύετε και είναι αυτή που πολίτες φεύγουν ικανοποιημένοι απ' τις υπηρεσίες». 

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επόμενη πρόκληση είναι «καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Αυξήσεις συντάξεων στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού», είπε και μίλησε και για το έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα.

 

Καυστικό σχόλιο για την αντιπολίτευση

 

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία θα είναι άπιαστη με τον υφιστάμενο νόμο, θα συνιστούσα υπομονή. Το 2027 είναι πολύ μακριά και είναι αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός επισήμανε πως δεν βλέπει «σήμερα κάποια εναλλακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση αφασίας πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια του, δύναμη υποτίθεται προοδευτική, καταψήφισε μια σειρά από παρεμβάσεις που θεωρούμε ότι είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Θα ήταν θετικό για τη δημοκρατία μας να υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά να είναι συγκροτημένη και κοστολογημένη. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» τόνισε.

 

Νωρίτερα σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθορίσει «τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης πέρα απ' αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση». Και χαρακτήρισε αναμενόμενες και συνηθισμένες τις χθεσινές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξαγγελίες του.