Τα μυστήρια της Χαριλάου Τρικούπη: Γιατί ο Ανδρουλάκης τα δίνει όλα στη «μεταμελημένη» Διαμαντοπούλου..... Γιώργος Λακόπουλος


Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκχωρεί στην Διαμαντοπούλου την πολιτική, το πρόγραμμα και τη δομή του ΠΑΣΟΚ

 

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και εν όψει των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων προκαλούν υπόνοιες για το ρόλο που σχεδιάζουν κέντρα εκτός πολιτικής για το τρίτο κόμμα της Βουλής που μπορεί να είναι και …δεύτερο στο επόμενο διάστημα -με διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν το αίσθημα κατωτερότητας που δείχνει Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στην Άννα Διαμαντοπούλου, με αποτέλεσμα να της εκχωρεί ρόλους και αρμοδιότητες που δεν δικαιολογούνται από την διαδρομή και τη συμπεριφορά της ως πρόσφατα: εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ πριν από 12 χρόνια και έκτοτε κινείται στον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό αστερισμό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- συνδεόμενοι αμφότεροι με τα ίδια οικονομικά και ιδιωτικά κέντρα εξουσίας.

 

Είναι εξωκοινοβουλευτική, δεν έχει συνάφεια με τον οργανωτικό ιστό της και βγήκε τέταρτη στις αρχαιρεσίες, αλλά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της εκχωρεί εξουσίες που δεν δικαιολογούνται – αφού δεν έχει καν προσαρμοστεί στο νέο κομματικό περιβάλλον, που διαμορφώθηκε από τρεις διαδοχικούς προέδρους από τότε που η ίδια γύρισε την πλατη στο κόμμα, με την -ανομολόγητη προσδοκία, να σταδιοδρομήσει στον Νεομητσοτακισμό, όπως άλλοι «ομογάλακτοι» του σημιτικού «εκσυγχρονισμού».

 

Η αρχή έγινε με την ανάθεση του «πολιτικού σχεδιασμού» -στα πλαίσια του εννεαμελούς κομματικού κέντρου- με βασική αρμοδιότητα την εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος. Παρότι το παρελθόν της δεν συνηγορεί: τον ίδιο ρόλο της είχε αναθέσει ο Γ. Παπανδρέου ενόψει των εκλογών του 2007 και τον… χαντάκωσε. Καθώς αυτή η δραστηριότητα σε όλα τα κόμματα, ανατίθεται σε στελέχη που έχουν συνάφεια με τον επικεφαλής τους προκαλεί εντύπωση με δεδομένο το χάσμα μεταξύ Ανδρουλάκη και Διαμαντοπούλου. Πολύ περισσότερο όταν με βάση τη σύγκριση προσόντων ο ρόλος θα πήγαινε γάντι στον Παύλο Γερουλάνο- που επιπλέον είναι και συνεπέστερος της «άσωτης» κυρίας.

 

Εκ παραλλήλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρουλάκης ανέθεσε στη Διαμαντοπούλου να … «αξιολογήσει» τα κομματικά στελέχη κατά τομέα και να προετοιμάσει την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους βουλευτές κατά θέμα. Είναι επίσης ένα αποκλειστικό προνόμιο αρχηγού παραχωρείται σε πρόσωπο με αντίθετες προδιαγραφές και αντιλήψεις.

 

Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι μέλος της Κ.Ο. και εξελέγη για τελευταία φορά βουλευτής το…2009! Και επιπλέον υπήρξε μνημονιακότερη και από τον φίλο της Άδωνι Γεωργιαδη και τον Τόμσεν της τρόικας…

 

Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκη

 

Σε δημοσιογραφικούς κύκλους σχολιάζεται και η πληροφορία ότι η ίδια αποτυχούσα υποψήφια πρόεδρος θα αναλάβει την επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και τις επαφές με τις ξένες πρεσβείες- ομοίως κατ’ εξοχήν προεδρικές αρμοδιότητες- χωρίς να διαθέτει καμία εσωκομματική νομιμοποίηση για τόσο ευαίσθητες αποστολές.

 

Αντίθετα από μεγάλο τμήμα του κομματικού μηχανισμού θεωρειται ύποπτη για «εισοδισμό» με σκοπό την αλλοίωση της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος, αλλά και τη ρυμούλκησή του σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη- ή άλλες επιλογές ξένες προς την ιστορία και τη φυσιογνωμία του.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που συνήθως όταν δεν προβοκάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δυσκολεύοντας κάποιες δράσεις, τον τρολάρει, συνιστά στο «ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρουλάκη να «σοβαρευτούν» προκειμένου να συνεργαστούν εκ νέου με τη ΝΔ.

 

Από κάποιες κομματικές πηγές διακινείται η άποψη ότι ο Ανδρουλάκης δεν εμπιστεύεται τη Διαμαντοπούλου, αλλά της αναθέτει ρόλους που θα τη φθείρουν γρήγορα, θα την φέρουν σε αντίθεση με βασικές πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζουν και μετά το συνέδριο θα την εξοβελίσει εύκολα.

 

Άλλοι όμως διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η αδικαιολόγητη «ηγετοποίηση» της Διαμαντοπούλου επιβάλλεται από κύκλους εκτός του ΠΑΣΟΚ στο οποίους δεν μπορεί να αντισταθεί ο Ανδρουλάκης και συνδέεται με την αποστολή που ανέλαβε επιστρέφοντας στη Χαρ. Τρικούπη.

 

Αυτός ο ρόλος θα συνδυαστεί στην πορεία με δημοσκοπήσεις που θα υποδεικνύουν αντικατάσταση του Ανδρουλάκη, ως αδύναμου κρίκου τη προσπάθεια επιστροφής στην κυβέρνηση, ώστε να οδηγήσει η ίδια το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, υποστηριζόμενη από εξωθεσμικούς παράγοντες.

 

Σ αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν κινήσεις ώστε να χάσει ο Ανδρουλάκης την επιρροή του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη «κρίση» στη Κ.Ο. θα δημιουργηθεί με αφορμή την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, ώστε να ΠΑΣΟΚ να χάσει τη συνοχή του.

 

Οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία

 

Ο συνδυασμός πληροφοριών, σεναρίων και φημολογιών για το ΠΑΣΟΚ , προφανώς δεν είναι άσχετος με τη συζήτηση για αντικατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ ώστε να διεκδικήσει τρίτη τετραετία με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια.

 

Ο σημερινός Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποδεχθεί αυτή την εξέλιξη και γι’ αυτό δεν απαντά όταν ερωτάται σχετικά. Στην ουσία έχει κάθε λόγο να τον διαδεχθεί στην κυβέρνηση κάποιος από το κόμμα του και με τη συγκατάθεσή του, έχοντας διαπραγματευτεί με τον διάδοχό του να μην ανοίξουν οι ντουλάπες με τους σκελετούς του.

 

Όλα αυτά διαμορφώνουν όρους ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό, καθώς και τα τρία πρώτα κόμματα της Βουλής βρίσκονται σε φάση εσωτερικών διεργασιών, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Αντιλαμβανόμενος αυτή τη διάσταση ο διεκδικητής της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να διαμορφώσει ισχυρό εσωκομματικό πόλο.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων -έχοντας την αυτονομία του ρόλου του στον πρώτο δήμο της χώρας- δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα «προνόμια» του Νο 2 του κόμματος και θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τα στελεχη που απέρριψαν στον πρώτο γύρο τον επανεκλεγέντα πρόεδρο.

 

Αν το καταφέρει, οποιοδήποτε σενάριο να παρακαμφθεί ο Ανδρουλάκης από τη Διαμαντοπούλου, ως «πρόσωπο παλαιάς κοπής» που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ΝΔ, ιδίως αν αλλάξει ηγεσία πριν απο τις επόμενες εκλογές, θα αποκτήσει και δεύτερο ενδιαφερόμενο.

 

ΥΓ. Η κατακαημένη πρώην <15χρονη απο την Κοζάνη> -ούτε οι αμερικανικές εκλογές της βγηκαν. Μετά τις αποτυχημένες απόπειρες να ταυτιστεί με την Σεγκολέν και τη Χίλαρυ, τώρα έχασε και το πρότυπο της Καμάλα.

 

Γιώργος Λακόπουλος