Γράφει η Μάρνυ Παπαματθαίου
Η αναγόρευση του ρώσου προέδρου ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναβλήθηκε. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Tι σκέφτονταν οι καθηγητές που έριξαν την πρόταση και τελικά έγινε δεκτή από τη ρωσική πρεσβεία;
Ο τίτλος κανονικά θα ήταν «ο Πούτιν στην Πελοπόννησο». Και μια και η Ελλάδα έχει γίνει κάπως «της μόδας» τελευταία σε επίπεδο αρχηγών κρατών, δεν θα έμοιαζε και ένας τίτλος κίτρινος ή αναληθής. Δεν θέλω να σκεφτώ βέβαια τι μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε τώρα να πάρουμε αν αποφάσιζε να έρθει αυτοπροσώπως ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα για να τον κάνουμε επίτιμο διδάκτορα στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό, δεν είναι τι θα συνέβαινε αν όντως ερχόταν στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας (απίθανο σενάριο αλήθεια – και αυτή ακριβώς η απουσία του Πούτιν αναφέρθηκε ως λόγος για αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη τελετής αναγόρευσής του). Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος σκέφτηκε τη υπόθεση του έργου. Ποιος ήταν εκείνος ο καθηγητής του Ιδρύματος που είχε την ιδέα, ποιοι την συζήτησαν και ποιος ήταν ο πρύτανης που την υπέγραψε.
Το ρεπορτάζ λοιπόν αποκαλύπτει τα εξής: Οι καθηγητές του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών αποφάσισαν πριν από ένα χρόνο ότι λόγω της συμβολής του «μεγάλου ρωσικού γένους» στην ελληνική επανάσταση του 1821 και ειδικά στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έσωσε την ελληνική Επανάσταση από τον οθωμανικό ζυγό (επίκαιρο αυτό αναπάντεχα), πρέπει σήμερα να αποδώσουμε τιμή, έστω και καθυστερημένα, με την συμβολική επιτιμοποίηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ούτε επέτειος βέβαια είναι από την ιστορική μάχη (η ναυμαχία έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827), ούτε κάποιος στην Καλαμάτα σκέφτηκε να τιμήσει παράλληλα τους Αγγλους και του Γάλλους που υπήρξαν τα δυο άλλα μέλη της συμμαχίας που στήριξαν την ελληνική Επανάσταση. Το γιατί, το ξέρουν μόνο οι καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς πέρυσι στη γενική συνέλευση του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό. Μάλλον υπερίσχυσε, εκτός από τα πιθανά πολιτικά κίνητρα, η ανάγκη ενός μικρού πανεπιστημίου, να πέσουν για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του (αναρωτιέμαι πώς δεν σκέφτηκε ακόμη ο υπουργός Παιδείας να το συνενώσει με κανένα άλλο Ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή). Το αίτημα διαβιβάστηκε στην ρωσική πρεσβεία και όπως λένε σήμερα οι αρχές του πανεπιστημίου έγινε δεκτό ένα χρόνο μετά, δηλαδή σήμερα.
Αυτά για την ιστορία. Πίσω από τις σελίδες της όμως, φαίνεται ότι κάποιοι καθηγητές του Ιδρύματος που κηρύττουν ότι η Ρωσία είναι η μοναδική «φίλη» της Ελλάδας, με το βλέμμα βέβαια στραμμένο στους 5.000 ρώσους τουρίστες που φτάνουν στην Πύλο και την Καλαμάτα και τους 300.000 σε όλη τη χώρα ετησίως, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πανεπιστήμιο της περιοχής (αφού αυτό είχαν), για να δωρίσουν από την πλευρά τους, την «τήβεννο της επιτυχίας».
Βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν χλευαστικά το θέμα, ενώ ακούω πως ο νυν πρύτανης του Ιδρύματος είχε σκοπό να αποφύγει να πάει στην τελετή. Ομως θα πήγαιναν οι αντιπρυτάνεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να εκτεθεί, μετά από όλα τα διαβήματα που προηγήθηκαν στην ρωσική πρεσβεία.
Πάντως νυν μέλη της διοίκησης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έλεγαν ότι «πρέπει να τονίσουμε σήμερα την ιστορική σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας».
Στην τελετή που θα ήταν να γίνει στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, δεν θα παρίστατο ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος (που θα ήταν και ένα highlight όπως και να το κάνεις), αλλά θα εκπροσωπείτο από τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόβ. Το πρόγραμμα θα περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο, τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη, τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας καθηγητή Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο.
Η ομιλία του κ. Μασλόβ θα έχει θέμα: «Ρωσία – Ελλάδα: Μαζί διά μέσου των αιώνων».
Αναρωτιέμαι πραγματικά: Τα χρειάζονται αυτά τα πανεπιστήμια;
(Μην σχολιάσω σε πόσα ελληνικά πανεπιστήμια έχει γίνει ήδη επίτιμος διδάκτορας, ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας…)