Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Η οικονομική δολοφόνος και ο Μητσοτάκης..... Στέλιος Κούλογλου

Αμερικανικής έμπνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οικονομικοί δολοφόνοι χορηγούσαν δάνεια σε ευάλωτες χώρες, με στόχο να τις υπερχρεώσουν και να τις έχουν στο χέρι. Το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ, θυμίζει οικονομικό δολοφόνο.

 

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών. Το σχέδιο προβλέπει την εκτροπή των ήδη περιορισμένων κονδυλίων συνοχής – που προορίζονται για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών της Ευρώπης – προς τις αμυντικές δαπάνες.

 

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις φτωχές περιοχές θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά, υπέρ των ισχυρών παικτών, κυρίως των μεγάλων μονάδων παραγωγής όπλων, προβλέπει το σχέδιο που αποκάλυψε πρόσφατα το Euractiv.

 

Περιέργως(;) ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συμφωνεί και επαυξάνει με τα σχέδια της Ούρσουλα, παρότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο.

 

Οι δαπάνες για έρευνα και  εκπαίδευση επίσης θα περικοπούν, όπως και το κράτος πρόνοιας.

 

Τα δύο όπλα: Φόβος και αδιαφάνεια

 

Για να περάσει το σχέδιο της οικονομικής δολοφονίας μιας χώρας (ή πολλών στη συγκεκριμένη περίπτωση) πρέπει να εξασφαλιστούν δύο συνθήκες: να φοβηθεί ο πληθυσμός και να περιοριστεί η λογοδοσία και η διαφάνεια.

 

Εντελώς ξαφνικά και χωρίς κάποια αφορμή, η Κομισιόν ανακοίνωσε της προάλλες ότι κάθε  Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να αποθηκεύει αρκετά τρόφιμα ώστε να είναι αυτάρκης για τουλάχιστον 72 ώρες και για κάθε ενδεχόμενο:  πόλεμο, κυβερνοεπιθέσεις και θανατηφόρες ασθένειες, πλημμύρες από την κλιματική κρίση. Mόνο τη Δευτέρα Παρουσία δεν ανέφερε.

 

Ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών. Οι Ρώσοι όπου νάναι θα  καταλάβουν τις Βρυξέλλες. Οι δε πανούργοι Κινέζοι τι σκέφτηκαν;  Θα κάνουν κατασκοπεία με τα τα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα.

 

Ο Jan Beroun, διευθυντής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τσεχίας, προειδοποίησε ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να λειτουργούν ως κινητοί αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα και εικόνες προσώπων, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να ρυθμιστούν ή να ελεγχθεί πού αποστέλλονται αυτά τα δεδομένα!

 

Και τι θα κάνει άραγε τον Πεκίνο με τα δεδομένα των περαστικών; Oι άνθρωποι έχουν ξεφύγει τελείως και τερατολογούν.

 

Ως προς τη λογοδοσία, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας της Ούρσουλα, η Κομισιόν άλλαξε αθόρυβα αλλά ριζικά τους κανόνες διαφάνειας, που επέτρεπαν σχετικά ελεύθερη πρόσβαση στους διάφορους φακέλους.

 

Σύμφωνα με τους νέους, ολόκληρες κατηγορίες εγγράφων – συμπεριλαμβανομένων των νομικών γνωμοδοτήσεων και των φακέλων από τις συνηθισμένες μελέτες της Επιτροπής – υπόκεινται πλέον σε “τεκμήριο μη δημοσιοποίησης”.

 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν θα απορρίπτει εξ ορισμού τα αιτήματα δημοσιογράφων, ευρωβουλευτών, ΜΚΟ και κάθε είδους ενδιαφερόμενων πολιτών για τέτοια έγγραφα, εκτός εάν ο αιτών μπορεί να αποδείξει δημόσιο συμφέρον – κάτι που η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει σχεδόν ποτέ.

 

Όλα τα έγγραφα, από την πώληση επικίνδυνων χημικών ουσιών ή νέων φαρμάκων μέχρι τις μυστικές συμφωνίες της Ούρσουλα, όπως τη θηριώδη με τα εμβόλια που έκανε επί πανδημίας, θα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα στο κοινό.

 

«Η Γερμανία επέστρεψε»

 

Συνήθως οι οικονομικοί δολοφόνοι δρουν για εταιρείες και κράτη. Στην περίπτωση Ούρσουλα μοιάζει να συμβαίνουν και τα δύο. Πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και μπλεγμένη σε σχετικές υποθέσεις διαφθοράς, η πρόεδρος της Κομισιόν συνδέεται με τη βιομηχανία όπλων.

 

Συγχρόνως, το σχέδιο της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής ευνοεί τη Γερμανία και τις πλούσιες χώρες του Βορρά. Προβλέπει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για τις στρατιωτικές επενδύσεις, κάτι που αρνείται συστηματικά για τα κοινωνικά προγράμματα( η Ελλάδα έχει πικρή πείρα).

 

Χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, το  Βερολίνο θα μπορεί τώρα να ενισχύσει με άφθονο χρήμα την πολεμική του βιομηχανία συμπαρασύροντας όλη την οικονομία. «Η Γερμανία επέστρεψε» δήλωσε ο εν αναμονή καγκελαρίου Μερτς μετά τη συνταγματική τροποποίηση για χαλάρωση του «φρένου χρέους» και επομένως απεριόριστες δαπάνες για άμυνας και επενδύσεις.

 

Αντίθετα, με τη ρήτρα διαφυγής επιβαρύνονται τα κράτη με δημοσιονομικό πρόβλημα και μεγάλο χρέος, που αν αγοράσουν όπλα θα αυξηθεί.

 

Το 2009, η υπερχρέωση της Ελλάδας, εξαιτίας και των πολεμικών δαπανών, οδήγησε στη χρεοκοπία  από την οποία η χώρα δεν έχει συνέλθει. Είχε προηγηθεί μία διεθνής οικονομική κρίση, που η τότε κυβέρνηση αρχικά δήλωνε ότι δεν θα μας άγγιζε.

 

Στις μέρες μας, η διαφαινόμενη οικονομική θύελλα ίσως αποδειχθεί ισχυρότερη από αυτήν του 2008. Η Ελλάδα  θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της άμυνας της τα επόμενα 12 χρόνια, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

142 Years - LAGFF - Los Angeles Greek Film Festival