Ο καθένας μόνος του μέχρι το μοιραίο... Τάσος Παππάς

Τα μηνύματα έρχονται από παντού και δεν γίνεται να τα αγνοήσεις ή να τα υποτιμήσεις. Αν το κάνεις, θα βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων και, όταν αποφασίσεις να αντιδράσεις, ίσως είναι πολύ αργά. Τα κόμματα της άκρας Δεξιάς ενισχύονται. Αλλού παίρνουν την εξουσία, αλλού πάνε για πρωτιά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλού συμμετέχουν στην κυβέρνηση παρέα με δεξιά κόμματα, αλλού κυριαρχούν σε περιοχές των χωρών τους.

 

Στην Ιταλία, υπάρχει ο συνασπισμός τριών κομμάτων, εκ των οποίων τα δύο είναι ακροδεξιά και αναμένεται η επικράτησή τους στις ευρωεκλογές. Στη Γερμανία, χτυπάνε σε εθνικό επίπεδο με αξιώσεις τη δεύτερη θέση, υπερφαλαγγίζοντας τους σοσιαλδημοκράτες (πρωτοδεύτεροι τις τελευταίες δεκαετίες) και τους Πράσινους που είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στην Ισπανία, το ακροδεξιό VOX συμμετέχει στις διοικήσεις περιφερειών της χώρας και στη διπλανή Πορτογαλία οι ακροδεξιοί υπερδιπλασίασαν το ποσοστό τους. Στη Γαλλία, το κόμμα της Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τερματίσει στην πρώτη θέση και βάζει πλώρη για την κατάκτηση της προεδρίας. Και, αν συμβεί αυτό στη Γαλλία, το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει ως μεταδοτικό παράδειγμα και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

evrokoinovoulio

Στην Ολλανδία, είχαμε την επικράτηση της άκρας Δεξιάς στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και την εμπλοκή της στο κυβερνητικό παιχνίδι, μετά τη συμφωνία που έγινε προχθές. «Υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην Ολλανδία εδώ και δεκαετίες», σχολιάζει το Reuters και ο Guardian γράφει ότι «έξι μήνες μετά τη νίκη-σοκ του Βίλντερς, με το ένα τέταρτο των κοινοβουλευτικών εδρών που απέσπασε, το αντι-ισλαμικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) αναλαμβάνει επικεφαλής σε έναν ετερόκλητο τετρακομματικό συνασπισμό».

 

Στη μακρινή Αργεντινή, κουμάντο κάνει ο τύπος με το αλυσοπρίονο, ακροδεξιός και «με τη βούλα». Στο Ισραήλ, τα νήματα κινούν ο Νετανιάχου με την ακροδεξιά παρέα του. Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και Γενοκτονία. Στη γειτονική μας χώρα, Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, Μακεδονία σκέτο σύμφωνα με τη νέα ηγεσία της, η πρόεδρος και ο υποψήφιος πρωθυπουργός, που ανήκουν στο ακροδεξιό VMRO, έχουν βάλει στόχο να ακυρώσουν ό,τι πιστεύουν πως τους απειλεί και βρίσκουν συμπαραστάτες στην Ελλάδα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για προδοτική πράξη μιλούν και οι δύο πλευρές. Από άλλη βάση εκκινούν, ωστόσο στο ίδιο αποτέλεσμα στοχεύουν.

 

Στην πατρίδα μας, το κόμμα του κ. Βελόπουλου πάει για διπλασιασμό των ποσοστών του, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν απόψεις και κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση, που ελάχιστα απέχουν από το ακροδεξιό αφήγημα. Προσθέστε στον μαύρο κατάλογο και την περίπτωση να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και θα έχουμε όλη την εικόνα. Αντίπαλον δέος υπάρχει; Στα λόγια ναι, στην πράξη όχι. Τα συντηρητικά κόμματα, στην προσπάθειά τους να κόψουν τις διαρροές προς τα ακροδεξιά σχήματα, υιοθετούν σε διάφορα ζητήματα την ατζέντα τους, πρακτική που εφάρμοσε πρώτος ο Σαρκοζί στη Γαλλία και ακολούθησαν και άλλοι ομοτράπεζοί του, χωρίς όμως να καταφέρουν να εμποδίσουν την άνοδο της άκρας Δεξιάς.

 

Στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, πολυγλωσσία. Καταγγελίες μπόλικες, διαμαρτυρίες άφθονες και, βεβαίως, εμφύλιοι. Η σοσιαλδημοκρατία υπηρετεί τη θεωρία των δύο άκρων. Στη ριζοσπαστική Αριστερά δεσπόζει η αντίληψη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει λόγος για συγκρότηση αντιφασιστικού μετώπου με τη συμμετοχή συντηρητικών και φιλελεύθερων δυνάμεων, αφού και αυτές και τα ακροδεξιά κόμματα έχουν σημείο αναφοράς τον καπιταλισμό, ο οποίος γεννάει το φασιστικό φαινόμενο. Οπότε ο καθένας μόνος του, μέχρι να συμβεί το μοιραίο.

 

Ανάγωγα

 

Μιλώντας στους φοιτητές του πανεπιστημίου όπου φοίτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν «να καταγγέλλουν το δηλητήριο της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής, να ξεριζώνουν τον συστημικό ρατσισμό. Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι ο τρόπος». Η δημοκρατία είναι ο τρόπος, αλλά στις φυλακές των ΗΠΑ, δημόσιες και ιδιωτικές, οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι μαύροι. Τα περισσότερα θύματα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι μαύροι πολίτες.

 

Τ. Παππάς στο One Channel: O ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας είναι ένα  πολυσυλλεκτικό κόμμα - ΤΟ ΒΗΜΑ