«Να πορευτούμε με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση και δυναμική»

 Δημήτρης Μάντζος βουλευτής Επικρατείας, κοινoβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

 

«Το ζήτημα της πρόωρης εκλογής προέδρου έχει ανοίξει και πρέπει να κλείσει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο. Δεν γίνεται να συνεχίζεται μια αντιπαράθεση φθοράς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μάντζος.

 

«Το ζήτημα της πρόωρης εκλογής προέδρου έχει ανοίξει και πρέπει να κλείσει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο. Δεν γίνεται να συνεχίζεται μια αντιπαράθεση φθοράς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία και η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να συνοδεύεται από αυτοκριτική, τεκμηρίωση και αίσθηση της πραγματικότητας. «Δεν επιτρέπεται, στον βωμό προσωπικών απόψεων ή συναισθημάτων, να ακυρώνεται ή να μηδενίζεται μια προσπάθεια ετών», τονίζει με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

 

Να συζητήσουμε, να βρούμε αιτίες και ευκαιρίες για άμεσες βελτιώσεις. Η λύση, πάντως, δεν μπορεί να είναι η προβολή προσωπικών φιλοδοξιών στο πολιτικό επίπεδο. Αλίμονο αν επιτρέψουμε το προσωπικό να αναχθεί σε «πολιτικό».

 

mantzos

 

 Πού εστιάζετε το πρόβλημα που προέκυψε μετά τις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ; Είναι πολιτικό, προσωπικό ή και τα δύο;

 

Θέλω να πιστεύω πως απέχουμε ακόμη από μια κατάσταση που θα χαρακτηρίζαμε ως «πρόβλημα». Προτιμώ να λέω πως βρισκόμαστε σε μια αναγκαία και, ελπίζω, γόνιμη διαδικασία αποτίμησης ενός εκλογικού αποτελέσματος, που σίγουρα δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, οι πρόχειρες και βιαστικές τοποθετήσεις δημιούργησαν συνθήκες «εσωστρέφειας».

 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε πολύ γρήγορα υποχρεωμένο να διαχειρίζεται μια ήττα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε χάσει – χωρίς να έχει κερδίσει ασφαλώς. Θέλαμε τη δεύτερη θέση, επιδιώκαμε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, όμως δεν τα καταφέραμε κι αυτό είναι κάτι που δεν μας ικανοποιεί. Πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτό, να βρούμε αιτίες αλλά και ευκαιρίες για άμεσες βελτιώσεις, σε όλα τα επίπεδα. Η λύση, πάντως, δεν μπορεί να είναι η προβολή προσωπικών φιλοδοξιών στο πολιτικό επίπεδο. Αλίμονο αν επιτρέψουμε το προσωπικό να αναχθεί σε «πολιτικό», θα είναι μια ολέθρια εξέλιξη για το Κίνημά μας.

 

 Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντοτε στην πολιτική του κουλτούρα τις συζητήσεις, ακόμη κι όταν αυτές ήταν ζωηρές. Γιατί τώρα μπαίνει ζήτημα πρόκλησης εσωστρέφειας και διαγραφών;

 

Ποτέ και κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμά μας να μιλάμε ελεύθερα και ζωηρά, να διαφωνούμε. Αυτό που δεν ωφελεί είναι να προσδίδουμε σε αυτήν την αντιπαράθεση χαρακτηριστικά εχθροπάθειας. Εχουμε όλοι μας συναίσθηση της ταυτότητας του πιο ισχυρού δημοκρατικού κόμματος που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος. Ομως, όσο βαριά είναι η ευθύνη να γνωρίζουμε την ιστορία, άλλο τόσο βαριά είναι και η ευθύνη να την προστατεύουμε. Δεν επιτρέπεται, στον βωμό προσωπικών απόψεων ή συναισθημάτων, να ακυρώνεται ή να μηδενίζεται μια προσπάθεια ετών. Ημασταν εδώ όταν η Φώφη Γεννηματά πήρε την απόφαση αλλά και το κόστος να κρατήσει ζωντανή και ενωμένη την παράταξη, είμαστε εδώ να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη της αυτονομίας και της ενότητας. Απαιτείται, επομένως, ψυχραιμία. Η κριτική πρέπει, πάντα, να συνοδεύεται από αυτοκριτική, να είναι αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη και κυρίως να έχει την αίσθηση της πραγματικότητας.

 

 Ποια θα μπορούσε να είναι μια προωθητική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί; Μπορούν οι κάλπες για την ηγεσία να στηθούν το 2025;

 

Θεωρώ πως οφείλουμε να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη που θα συνθέτει τις διάφορες απόψεις και θα διασφαλίζει την ενότητα του Κινήματος. Οτι θα πορευτούμε μαζί σε όλα τα επόμενα βήματα και, κυρίως, μετά από αυτά. Το ζήτημα της πρόωρης εκλογής προέδρου έχει ανοίξει και πρέπει να κλείσει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο. Δεν γίνεται να συνεχίζεται μια αντιπαράθεση φθοράς, ούτε θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει πράγματι τον πυρήνα της προσπάθειας οικοδόμησης μιας ισχυρής, αξιόπιστης, κυβερνητικής πρότασης από τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Πρέπει, λοιπόν, να πορευτούμε με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση και δυναμική.

 

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ολοκληρώσει τη θητεία του. Κατά τη γνώμη σας, δικαιούται να συνεχίσει στο τιμόνι;

 

Σίγουρα δικαιούται να κάνει τον απολογισμό του με αντικειμενικούς όρους και να κάνει την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή. Ολα τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσουμε δημοκρατικά, μετά από συζήτηση και ανάλυση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποκλείεται είναι να κινηθεί το κόμμα σύμφωνα με τις υποδείξεις εξωτερικών παραγόντων. Δεν είναι δουλειά των εφημερίδων και των ιστοσελίδων να προδικάζουν εσωκομματικές διαδικασίες. Οχι όταν οι ίδιες εφημερίδες είχαν επιβάλει «σιωπητήριο» εις βάρος του ΠΑΣΟΚ ως εκδίκηση για την πολιτική του δράση, για την πρόταση δυσπιστίας του προς την κυβέρνηση και για τη μονταζιέρα στο έγκλημα των Τεμπών. Σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι «ασπίδα» για την παράταξη και εν τέλει την αυτονομία της πολιτικής. Τα κόμματα δεν είναι προσωπικές επιχειρήσεις ούτε παραρτήματα ολιγαρχών. Είναι δημοκρατικοί θεσμοί. Αλίμονο αν αφήσουμε εκδοτικά συμφέροντα και οικονομικούς παράγοντες να ορίζουν την τύχη της πολιτικής ζωής ερήμην των πολιτών, του ίδιου του λαού ως νομιμοποιητικής βάσης της δημοκρατίας μας.

 

Το ζήτημα δεν είναι μια απλή συγκόλληση ή συμφωνία κορυφής. Γι’ αυτό όλη η συζήτηση που γίνεται από προξενητές και διαμεσολαβητές είναι πρωθύστερη

 

 Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τα ποσοστά του, θεωρείτε ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να απειλήσει τη Ν.Δ.; Μήπως είστε πολύ μακριά από αυτόν τον στόχο;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι προορισμένο να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, μαζί με όσους μοιράζονται κοινές αγωνίες και στόχους. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει χρόνος. Τα προβλήματα των πολιτών επιμένουν, το εκλογικό σώμα αποδοκίμασε με εμφατικό τρόπο την αλαζονεία του 41% και τις άδικες πολιτικές επιλογές. Το μήνυμα είναι ηχηρό και ευκρινές: η Ν.Δ. μπορεί να νικηθεί, με μια άλλη αισιόδοξη και κοινωνικά δίκαιη πρόταση. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε την αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, όπως κάναμε συστηματικά πριν από τις εκλογές. Η Βουλή δεν είναι ο Εθνικός Κήπος για να έρχονται οι υπουργοί της Ν.Δ. να κάνουν περίπατο.

 

 Μέρος της κοινωνικής σας βάσης δείχνει προς μια κατεύθυνση συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το συμμερίζεστε;

 

Το ζήτημα δεν είναι μια απλή συγκόλληση ή συμφωνία κορυφής. Γι’ αυτό όλη η συζήτηση που γίνεται από προξενητές και διαμεσολαβητές είναι πρωθύστερη. Η ουσία πρέπει να προηγηθεί της μεθοδολογίας. Υπάρχουν πρόσωπα και κινήσεις οριζόντια σε όλα τα κόμματα που μπορούν να συνομιλήσουν. Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να γίνει είναι ένας γόνιμος διάλογος. Να δούμε κάτω από την επιφάνεια. Να βρούμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση πριν από μερικά χρόνια και επιμένουν ακόμη: τη δυσλειτουργία των θεσμών, τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, τον έλεγχο των ΜΜΕ. Και να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους για αναγκαίους στόχους: κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου, ρύθμιση της αγοράς, φορολογική δικαιοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία, προστασία των ανεξάρτητων αρχών. Συμφωνούμε όλοι σε αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του έχουν πολλή δουλειά να κάνουν για να μπορέσουν να απαντήσουν με ειλικρίνεια σε αυτήν την ερώτηση.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ