Το παιχνίδι με τα... τρενάκια και τους «χρόνιους πειραματισμούς» της πολιτείας καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι διπλωματούχοι μηχανικοί του ελληνικού σιδηροδρόμου, ζητώντας να σταματήσει η πολυδιάσπαση και να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας με επανακρατικοποίηση της Hellenic Train.
Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ, που εκπροσωπεί εργαζόμενους και από τις ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train, είναι ένα από τα επιστημονικά σωματεία του ελληνικού σιδηροδρόμου και στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι διαδοχικές κυβερνήσεις και διοικήσεις απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο και κατακερμάτισαν τον ενιαίο ΟΣΕ, φτιάχνοντας εταιρείες με αλληλοεμπλεκόμενες αρμοδιότητες (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ, ΕΔΙΣΥ).
Χαρακτηριστικά θυμίζουν τον νόμο 4974 που ψηφίστηκε πριν από τα Τέμπη, το 2022, για πλήρη απόσχιση της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2024 ψηφίστηκε άλλος νόμος (5167) για ενοποίηση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.
Η ψήφιση του νόμου 5167 είχε προαναγγελθεί από το τέλος του 2023 ώστε να υπάρχει ένας φορέας αποκλειστικής ευθύνης για τις σιδηροδρομικές υποδομές, όμως το ίδιο υπουργείο, μέσα στο 2024, ανέθεσε στον εαυτό του την εκτέλεση των έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών της θεομηνίας Ντάνιελ (460 εκατ. ευρώ) που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, λίγο πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό το υπουργείο μιλούσε για ανάθεση της συντήρησης υποδομών και συστημάτων σε διακριτό φορέα σε συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ μετά τον ανασχηματισμό προαναγγέλλεται η ψήφιση νέου νόμου και ακολουθία του μοντέλου της ΔΕΗ.
Οι μηχανικοί ζητούν ενιαίο δημόσιο φορέα με διαχωρισμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταγγέλλουν τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση και ζητούν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την κατάθεση συγκεκριμένου πλάνου σε σαφές και εφαρμόσιμο 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο και διαβούλευση με τους εργαζόμενους.
Άρης Χατζηγεωργίου