Προς σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τα συστήματα που θα συνθέσουν τον «σιδερένιο θόλο» στο Αιγαίο.
Ησυνέντευξη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτρη Χούπη, στον κυριακάτικο Τύπο και οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον στρατηγικό ρόλο της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα υποδηλώνουν την πρόθεση της Αθήνας να αναθέσει σε ισραηλινές εταιρείες την αεράμυνα της χώρας επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας στην κυριακάτικη «Καθημερινή» και τον Βασίλη Νέδο χαρακτήρισε «γάμο» τη συνεργασία των ισραηλινών και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, είπε ότι «πρέπει να παραδειγματιστούμε από τη λειτουργία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Κύπρος δίνουν στρατηγικό βάθος σε αυτή τη σχέση με το έθνος του Ισραήλ». Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εμβαθύνει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία της με το Τελ Αβίβ αναθέτοντας απευθείας χωρίς διαγωνισμό, μέσω διακρατικής συμφωνίας, το μεγαλύτερο τμήμα του «σιδερένιου θόλου» στο Αιγαίο σε ισραηλινές εταιρείες.
«Η Ευρώπη σήμερα έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό όσον αφορά την άμυνα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή προσθέτοντας: «Αν θέλουμε να πάμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot, πιστεύω ότι θα χρειαστούμε τέσσερα με πέντε χρόνια για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σύστημα. Οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι περιορισμένες, το Ισραήλ είναι μια χώρα με την οποία έχουμε μια στρατηγική συμμαχία και ενδεχομένως μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες».
Η δήλωση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί προηγμένα βαλλιστικά και αντιαεροπορικά συστημάτων David’s Sling, SPYDER και BARAK-MX, συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael και Israel Aerospace Industries (IAI) αντίστοιχα.
Πολλώ δε μάλλον όταν γίνεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπου μεταξύ άλλων είχε επαφές με αξιωματούχους της SIBAT, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ. Η SIBAT βρίσκεται σε επίσημες διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης η οποία, όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα θα είναι έτοιμα προς παράδοση σε 24 μήνες.
Κώστας Αλατζάς