Τι ζήτησαν οι βουλευτές
Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση πορεύεται με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, κλείνοντας σενάρια πρόωρων εκλογών και τονίζοντας την ανάγκη να μην επικρατήσει εσωστρέφεια. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός μίλησε για κάλπες το 2027 και μάλιστα υπογράμμισε πως θα ηγηθεί της μάχης, παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη μέχρι τότε και στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος.
Στη συνεδρίαση μίλησαν 18 βουλευτές και το κλίμα ήταν ηπιότερο σε σχέση με τη συνεδρίαση του καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διατυπώθηκαν παράπονα για μια σειρά από θέματα. Την ίδια στιγμή είναι σαφές πως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχίσουν να καταθέτουν ομαδικές ερωτήσεις, όπως έκαναν και χθες 11 εξ αυτών λίγο μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ειδικότερα τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη χθεσινή «γαλάζια» συνεδρίαση:
1.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κλείσει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μιλώντας για την σημασία της σταθερότητας σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων. Εστίασε σε μια σειρά κινήσεων που δρομολογούνται και μίλησε για «μία αντιπαράθεση με τον μηδενισμό που τρέφει τον νέο λαϊκισμό της αμφισβήτησης των πάντων…» Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης και σημείωσε πως «έχει έρθει η σειρά της αλήθειας πια να αντεπιτεθεί».
2.Υπήρξαν βουλευτές που εξέφρασαν παράπονα και δεν έλειψαν οι αιχμηρές αναφορές σε πρόσωπα που δεν βγαίνουν μπροστά στη μάχη. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως δεν ανακάμπτουν τα «γαλάζια» ποσοστά βουλευτές χτύπησαν καμπανάκι για την ταχύτερη υλοποίηση μιας σειράς κινήσεων.
3.Οι ομαδικές ερωτήσεις βουλευτών είναι εμφανές πως θα συνεχιστούν. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο και ο χρόνος αυτών των κινήσεων και χθες- μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο.- έγινε γνωστό πως κατατέθηκε μια ακόμα ερώτηση από έντεκα «γαλάζιους» (αυτή τη φορά για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+). Είχε προηγηθεί άλλη ερώτηση απο 11 βουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ έξι είναι αυτοί που έχουν υπογράψει και τις δύο ερωτήσεις.
Πάντως το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια από το κυβερνητικό στρατόπεδο να αντιμετωπιστούν παράπονα που υπάρχουν. Μάλιστα αναμένεται να… επιστρέψουν οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές στο πλαίσιο της ενημέρωσης για κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για ανταλλαγή απόψεων.
4.Μηνύματα υπήρξαν και προς το εσωτερικό του κόμματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα σημείωσε ««νομίζω ότι κανείς Υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το Υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο. Όπως και κανείς βουλευτής -και επιτρέψτε μου να το πω πράγματι όπως το αισθάνομαι- δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε. Γιατί, πρώτα και πάνω απ’ όλα, μας δεσμεύουν το πρόγραμμά μας και οι αξίες μας».
Συνέχισε δε λέγοντας πως οι υπουργοί όταν επισκέπτονται την περιφέρεια πρέπει να ενημερώνουν τους βουλευτές. Σημείωσε δε πως η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα υποδέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ειδικά για θέματα καθημερινότητος.
Συνεδρίαση τη Δευτέρα για τους δασμούς
Τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός αναφερόμενος εκ νέου στην απόφαση του Ντ. Τραμπ για τους δασμούς. Να σημειωθεί εδώ πως στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε «τη Δευτέρα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, συγκαλούμε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής προκειμένου να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ποια πρέπει να είναι η εθνική μας αντίδραση, πώς πρέπει να τοποθετηθούμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη