Οι συνεργασίες ανάβουν τα αίματα στην Κουμουνδούρου. Παρέμβαση Τσίπρα για την πολιτική των δασμών

Ο διάλογος Φάμελλου - Πολάκη για τα «μάτια» της Νέας Αριστεράς ● Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να καταργηθούν οι τάσεις και να εγκαταλειφθούν οι προσωπικές στρατηγικές ● Σχέδιο τριών σημείων από τον Ν. Παππά.

 

«Ραντεβού τον Μάη» δίνουν οι... φυλές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εν όψει συνεδρίου. «Ραντεβού τον Μάη», έγραψε εξάλλου στο Facebook μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, εν είδει λεζάντας σε φωτογραφία από ένα από τα πολλά τραπέζια εσωκομματικής κουζίνας. Ο Μάιος θα είναι, άλλωστε, ο μήνας-κλειδί για την απόκτηση ιδιότητας μέλους, αλλά και για την εκλογή των μελών του συνεδρίου, που θα γίνει στα μέσα Ιουνίου.

 

Αναπόφευκτα, έτσι, έχουν αρχίσει οι τριβές μεταξύ των διαφορετικών ομάδων, που είναι κατά βάση… δύο: από τη μία, οι «87» με τους νεο-προεδρικούς και, από την άλλη, η λεγόμενη αντιπολίτευση, με σημεία αναφοράς τους Παύλο Πολάκη, Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η προσέγγιση μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας. Προσέγγιση, πάντως, που δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Η συμπόρευση

 

Το προσυνεδριακό κλίμα επιδεινώνεται ενίοτε, όμως, και από τυχαία γεγονότα, όπως αυτό που έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η επίθεση Πολάκη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για ανάρτηση που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για τον 13ο-14ο μισθό δεν έγινε ευνοϊκά αποδεκτή από την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Μετά τη δήλωση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς το σάιτ μας, efsyn.gr., ότι «τέτοιες συμπεριφορές και χαρακτηρισμοί (σ.σ. όπως αυτοί από τον Π. Πολάκη) δεν συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση», ακολούθησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Παρασκευής –και όχι στο καλύτερο κλίμα...

 

Εκεί, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Σωκράτης Φάμελλος φέρεται να είπε στον Παύλο Πολάκη ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν, υπονομεύουν τη συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Από την πλευρά του, ο βουλευτής φέρεται να απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασκευάζει εχθρούς, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος (ο Π. Πολάκης δηλαδή) είναι υπέρ των συνεργασιών, αρκεί να γίνονται με πρόγραμμα και θέσεις, συμπλήρωσε.

 

Κομματικά στελέχη που είναι κοντά στις απόψεις Πολάκη (χωρίς να ταυτίζονται δηλαδή) σημειώνουν και κάτι ακόμη: η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς που τον κατηγορούσε, επί λέξει, για «τοξικότητα και “τζάμπα” μαγκιά», ήταν unfair. Ο Π. Πολάκης ήταν δεύτερος στην προεδρική εκλογή με 44% σχεδόν, θύμιζαν με νόημα τα ίδια στελέχη.

 

Συνεργάτες του Νίκου Παππά έλεγαν την ίδια ώρα ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θέτει στον εσωκομματικό διάλογο τρία ζητήματα, σε μια εποικοδομητική προσέγγιση: προτείνει, έτσι, την αναβάθμιση λειτουργίας της Π.Γ., τη συμπεριληπτική λειτουργία του Οργανωτικού Γραφείου και την ανάδειξη προγραμματικών αιχμών.

 

Ενιαίος λόγος

 

Ολες αυτές οι παρεμβάσεις πλαισιώνονταν, όμως, από την πλέον αιχμηρή ώς τώρα εισήγηση του Σ. Φάμελλου σε κομματικό όργανο: «Η κοινωνία δεν θα μας συγχωρέσει αν κάνουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος [...] Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές και διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας.

 

»Ούτε και για δημοσιοποίηση προσωπικών απόψεων και διαρροών που πλήττουν το πολιτικό μας σχέδιο. Και δεν θα υποχωρήσω στη δέσμευσή μου για ενιαίο λόγο όλων των στελεχών», διεμήνυε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αλλαγές στο νέο Καταστατικό, όπως κατάργηση των τάσεων, που λειτουργούν ως «κλειστές ομάδες και κόμμα μέσα στο κόμμα».

 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αποφασίστηκε να συντονίζει την Επιτροπή Θέσεων και ο Κώστας Ζαχαριάδης την Επιτροπή Καταστατικού, ενώ την εποπτεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου θα έχουν η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης.

 

Στις Βρυξέλλες, τέλος, θα βρίσκεται από σήμερα και για δύο ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπου θα έχει σειρά επαφών τόσο με θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. όσο και με εκπροσώπους κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

 

Παρέμβαση Τσίπρα για την πολιτική των δασμών

 

Ημερίδα - παρέμβαση για Οικονομία με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

Ε.Ε. και Κίνα πρέπει να προχωρήσουν μαζί στην αντιμετώπιση των μέτρων Τραμπ, μέχρι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν, πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός ως τιμώμενος προσκεκλημένος σε εκδήλωση που συμμετείχαν εκατοντάδες Κινέζοι φοιτητές και καθηγητές, στο πλαίσιο του 28ου Harvard College China Forum.

 

Παρέμβαση στον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο έκανε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν ο τιμώμενος προσκεκλημένος στο 28ο Harvard College China Forum. Αν μία παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες οφείλουν να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, διεμήνυσε. Στο Forum συμμετείχαν εκατοντάδες Kινέζοι φοιτητές και καθηγητές από όλη την Αμερική.

 

Ειδικά για την παγκόσμια οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι ηγεσίες κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες.

 

Εμπορικός πόλεμος

 

Αφού κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση των συμφερόντων δισεκατομμυριούχων από κάθε χώρα και στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής. Ζητούμενο πρέπει να είναι πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις.

 

Ειδικώς δε για την ισορροπία ΗΠΑ – Κίνας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε πως, αν μια παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, μέχρι να το αναγνωρίσει και εκείνη. Τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες, συμπέρανε εξάλλου.

 

Αναλύοντας τη διεθνή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, πρότεινε, Δύση και Κίνα να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα, που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την τεχνητή νοημοσύνη, το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών, την ειρήνη στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Αφρική.

 

Ανοιχτοί ορίζοντες

 

Ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους φοιτητές που διοργάνωσαν το Forum στην πιο δύσκολη στιγμή των ελληνοκινεζικών σχέσεων των τελευταίων δεκαετιών, όπως είπε, τονίζοντας ότι η δύναμη με το μεγαλύτερο θάρρος και τους πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε κάθε κοινωνία είναι πάντα οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι φοιτητές.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επεσήμανε ότι η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ για να μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να μιλήσουν ανοιχτά για τους τομείς που διαφωνούν, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της καλής γειτονίας, παρατήρησε ακόμη.

 

Νίκος Παπαδημητρίου