Επτά (7) κλούβες των ΜΑΤ στρατοπέδευσαν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναχαιτίσουν μερικές δεκάδες διαδηλωτές της ΔΕΗ. Γιατί ο υπουργός πρέπει να προστατεύεται. Αλλά το ΣτΕ όχι; Ο Μπουτάρης όχι; Οι πολίτες όχι; Είναι κράτος αυτό που ενεργοποιεί την Αστυνομία επιλεκτικά;
Του Κοσμά Βίδου
Ισχυρή αστυνομική δύναμη με επτά κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκε έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση η ΓΕΝΟΠ. Γιατί το υπουργείο και ο υπουργός πρέπει να προστατεύονται. Το Συμβούλιο της Επικρατείας όχι;
Ετυχε να έχω γνωστούς εκεί μέσα, όταν τις προάλλες εισέβαλε ο Ρουβίκωνας και τα έκανε γυαλιά – καρφιά. Ανθρώπους που μου μετέφεραν το κλίμα που επικράτησε από πρώτο χέρι. Τρόμαξαν πολύ. Ενώ είχαν αρχίσει οι βανδαλισμοί τηλεφώνησαν στην Αστυνομία. Περίμεναν στην αναμονή πολλή ώρα. Κάποια στιγμή τους απάντησε μια βαριεστημένη φωνή. «Εχουν μπει άγνωστοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κάνουν ζημιές» κατήγγειλαν. «Πού είστε;». «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας». «Α! Μήπως είναι ο Ρουβίκωνας;». Ηταν ο Ρουβίκωνας που μπήκε, τα έσπασε και έφυγε. Και που αν σήμερα πήγαινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα μπορούσε να μπει.
Μπορεί τα μέλη του να «κινούνται σαν μωρά στα τέσσερα σε μια πρωτόγονη πολιτική σκέψη, με πράξεις γραφικές», κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, μπορεί αυτή τη φορά οι διαδηλωτές να ήταν λίγοι, όμως επτά κλούβες είχαν αναλάβει τη φύλαξη του υπουργείου. Υπερπαραγωγή!
Απροστάτευτο έμεινε το ΣτΕ, όπως ουσιαστικά απροστάτευτος τις έφαγε και ο Γιάννης Μπουτάρης. Επειδή κάποιοι θεώρησαν πως ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης δεν είναι στόχος; «Σε μια συγκέντρωση πάνω από χιλίων ατόμων δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται στο κέντρο της συγκέντρωσης. Κανείς δεν περίμενε ότι θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση ο κ. Μπουτάρης» είπε ο κ. Τόσκας. Πόσο δύσκολο ήταν για την Αστυνομία ανάμεσα στα 1.000 άτομα να ξεχωρίσει τον δήμαρχο και να τον έχει από κοντά; Οσο για το «κανείς δεν περίμενε» πως μπορεί να τον έβριζαν ή να τον χτυπούσαν… Ολοι γνωρίζουμε πως ο Μπουτάρης είναι στοχοποιημένος για αυτά που κάνει, για αυτά που λέει, για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται.
Πολλά, βεβαίως, ακούγονται και γράφονται για τον ρόλο που παίζει η Αστυνομία τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους και για διαταγές που παίρνει ώστε να μην παρεμβαίνει και να μην αντιδρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εγώ θα σας πάω και στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή, για να περιγράψω μια κατάσταση που βιώνω εδώ και πολλά χρόνια στη γειτονιά μου: Από τότε που τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μεταφέρθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη η κλούβα των ΜΑΤ είναι σταθμευμένη ακριβώς απ’ έξω δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία του στενού δρόμου. Δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί φυλάνε τον «πράσινο ήλιο» επί εικοσιτετραώρου βάσεως (φαντάζομαι παρόμοιες καταστάσεις θα μπορούν να περιγράψουν όσοι ζουν σε περιοχές που έχουν γραφεία και άλλα πολιτικά κόμματα) όταν τα Εξάρχεια, εντελώς απροστάτευτα είναι παραδομένα στην ανομία.
Δεν λέω πως τα γραφεία ενός κόμματος πρέπει να μείνουν αφύλαχτα, λέω πως όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη φύλαξη από την Αστυνομία. Και πως η αίσθηση ενός κράτους που ενεργοποιεί την Αστυνομία επιλεκτικά (γιατί αυτή είναι φοβάμαι η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί και με τα τελευταία γεγονότα), βάζει τελικά το κράτος απέναντι στον πολίτη.