Το τελευταίο της post στο Facebook ήταν ο κατά τον Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις ήταν να μην έχει νικηθεί κανείς «από τις ατυχίες και τις αποτυχίες του». Δύσκολα θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς «αποτυχίες» στην επαγγελματική ζωή της Χρύσας Σπηλιώτη αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις «ατυχίες». Και η μεγαλύτερη για την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα ήταν να βρίσκεται στο Μάτι τη μέρα της φονικής πυρκαγιάς μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Τουρναβίτη.
Η ταυτοποίηση και της δικής της σορού –έπειτα από εκείνη του συζύγου της– προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον θεατρικό κόσμο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτη την αποχαιρέτισε συντετριμμένη η στενή φίλη της, συνάδελφος και σκηνοθέτις Αννέτα Παπαθανασίου, η οποία μάλιστα περίμενε το ζευγάρι να πάει στην Ανδρο, για να περάσουν λίγες μέρες μαζί...
Δεν υπάρχει άνθρωπος του «χώρου» που να μην έχει να πει έναν τρυφερό και καλό λόγο για τη Χρύσα Σπηλιώτη. Σεμνή, ευαίσθητη, δημιουργική, αγαπούσε με πάθος τη συγγραφή, η οποία και την είχε απορροφήσει. Το ΚΘΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση –ήταν μέλος του Δ.Σ. του από το 2015– τονίζοντας ότι «θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως μια από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου». Την περασμένη Παρασκευή στην Επίδαυρο, μετά την παράσταση με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος την αποχαιρέτισε με τον δικό του τρόπο: «Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδελφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μια ψυχούλα, η Χρύσα Σπηλιώτη». Και αφιέρωσε την παράσταση σε όλα τα θύματα αυτής της τραγωδίας.
Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός.
Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη, του Θεάτρου της Ανοιξης, ενώ συνεργάστηκε με το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, το Εθνικό Θέατρο, την Ελεύθερη Σκηνή κ.ά. Από το 1997 στράφηκε, με επιτυχία, στη συγγραφή θεατρικών κειμένων: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;», «Σκωτσέζικο ντους», «Αγκά-σφι και φι», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της Τίγρης».
Η Χρύσα Σπηλιώτη αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Είχε πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία, διδάσκοντας θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ παρουσίαζε επί τρία χρόνια το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.
Η τελευταία της ερμηνεία στο θέατρο ήταν στον μονόλογο «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», που υπέγραφε η ίδια, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου. Ενσάρκωνε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη.
Η κηδεία της Χρύσας Σπηλιώτη θα γίνει μαζί με του άντρα της, Δημήτρη Τουρναβίτη, στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, σήμερα στις 18.00. Επιθυμία των οικογενειών είναι να μην παρευρεθούν ΜΜΕ.
Πηγή: Η Καθημερινή