ην ώρα που ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι στις 6 Φεβρουαρίου «η μέλλουσα Βόρεια Μακεδονία θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ», υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το πρώτο εξ αυτών είναι η ελληνική Βουλή να κυρώσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της εβδομάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Παρασκευή, όταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, εκείνος του ζήτησε να περιμένει λίγες ημέρες, μέχρι να περάσει από τη Βουλή το πρωτόκολλο.
Είχε προηγηθεί η επικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ενώ τις ακόλουθες ημέρες αναμένεται και το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει την κυβέρνηση των Σκοπίων με ρηματική διακοίνωση.
Στη συνέχεια θα ενημερωθεί επίσημα το ΝΑΤΟ για την κύρωση της Συμφωνίας και θα υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής. Αμέσως μετά αυτό θα αποσταλεί στα κράτη μέλη για να κυρωθεί.
Έπειτα από αυτή την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ και το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, που πήρε το «πράσινο φως» από τους βουλευτές πριν την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.
Η ενημέρωση διεθνών οργανισμών και το άνοιγμα πρεσβειών
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η επίσημη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την αλλαγή του ονόματος ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και τα ενταξιακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα θα ανοίξει ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια και πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, θα ανοίξουν και προξενεία σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Παράλληλα με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα δοθεί περιθώριο 6 μηνών στην ΠΓΔΜ για να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Ακόμη πρόκειται να αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.
Βιβλία και εμπορικά σήματα
Αναφορικά με το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές οι οποίες θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Μάλιστα η χώρα μας έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο πρόκειται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ.
ethnos.gr