Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να μην «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες • «Παγκόσμιο πρόβλημα» ο «υπερπληθωρισμός» στην Υγεία • Με απειλές και εκφοβισμούς η αντίδραση της κυβέρνησης στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας • Παραδέχεται ολιγοπώλιο στην αγορά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Την αποτυχημένη επιχειρηματολογία αλλά και πολιτική που χρησιμοποίησε και με τις τράπεζες επιστρατεύει η αμετανόητη κυβέρνηση για το ζήτημα των ασφαλίστρων υγείας, τα οποία έχουν εκτοξευθεί κατά 50% από το 2020 και κατά 15% μέσα στο 2024.
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σε εμφάνισή του σε τηλεοπτικό πάνελ το πρωί του Σαββάτου (11/1) αναμάσησε την καραμέλα του «παγκοσμίου προβλήματος» για τα ασφάλιστρα υγείας αυτή τη φορά για να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες και υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα καθώς και την απουσία κυβερνητικής παρέμβασης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη της Δύσης, καθώς λόγω των νέων τεχνολογιών στην υγεία τα τελευταία 15 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας υπερπληθωρισμός στον τομέα αυτό.
Την σκυτάλη παρέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του, επιστράτευσε κινδυνολογικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κυβερνητική αδράνεια.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς θα ζημιωθούν οι πολίτες σε μια τέτοια περίπτωση, ανασέρνοντας το πρόσφατο επιχείρημα που επιστρατεύτηκε και για τις τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εύθραυστες», προκειμένου να μη ληφθούν μέτρα εις βάρος τους.
«Το πρώτο μας καθήκον είναι να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και το δεύτερο - όμως και αυτό σημαντικό - είναι να μην «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατί άμα «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποιος θα ζημιωθεί κυρίως; Οι ασφαλισμένοι, αυτοί που έχουν δώσει τα λεφτά τους, συνεχίζουν τα δίνουν κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης ότι «από το 2011 έχουμε μειώσεις των συμβολαίων κατά 400.000, κάτι το οποίο είναι κακό και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τους ασφαλισμένους», χωρίς όμως να αναφέρει ότι παράλληλα τα ασφάλιστρα έχουν φτάσει στον «ουρανό».
Παρέμβαση τύπου «Μπινελίκια»
Το πρόβλημα αναγνωρίστηκε και από την κυβέρνηση, αλλά λόγω της νεοφιλελεύθερης εμμονής της, η οποία μεταφράζεται με «αυτορρύθμιση» και απουσία παρέμβασης, θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με εκφοβισμούς και απειλές προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένας Αποστολάκη με θέμα: «Οι απαράδεκτες αυξήσεις των ασφαλίστρων των ασφαλίσεων υγείας», ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι είναι απαράδεκτες οι αυξήσεις και ότι πρέπει οι εταιρείες αυτοβούλως να περιορίσουν τις ανατιμήσεις στα επίπεδα του 6%-8%, ειδάλλως η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει πλαφόν στο ποσοστό αύξησης και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στους παραβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια εξωθεσμική πολιτική είχε ακολουθήσει και με τις τράπεζες η κυβέρνηση, όταν ο τότε υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έριχνε «μπινελίκια» στους τραπεζίτες για να μειώσουν τις υπέρογκες προμήθειες που χρέωναν και για το spread επιτοκίου δανεισμού και καταθέσεων, με το γνωστό σε όλους πλέον αποτέλεσμα.
Οι ασφαλιστικές γκρινιάζουν και αναγνωρίζουν ολιγοπώλιο στην αγορά
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, εξέδωσε πριν λίγες μέρες ανακοίνωση που αναγνωρίζει ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας είναι υπέρογκες και δηλώνει ότι αυτό οφείλεται στα υψηλά λειτουργικά έξοδα, γκρινιάζοντας παράλληλα ότι «μπαίνουν μέσα» από τα ασφάλιστρα υγείας.
Βέβαια, το ετήσιο 12% περιθωρίου κέρδους το περνάνε στα «ψιλά γράμματα» και δε τονίζουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποδόσεις κέρδους που έχει κάποιος κλάδος στην Ελλάδα (π.χ το περιθώριο κέρδους των σούπερ μάρκετ ανέρχεται πέριξ του 1%).
Η ανακοίνωση όμως είχε και μια ενδιαφέρουσα πτυχή, καθώς η Ένωση εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει ολιγοπώλιο (ίσως και καρτέλ;) στην ελληνική αγορά ασφαλίσεων καθώς προτείνει στην κυβέρνηση να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά.
Ωστόσο, οι λύσεις που προτείνει είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερες καθώς προτείνει περαιτέρω ίδρυση ιδιωτικών νοσοκομείων και επενδύσεων καθώς και συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ άλλων.