Το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει σήμερα γνωστό ύστερα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία θα ξεκινήσει στις 15.00.
Πιθανότερα ονόματα είναι αυτά των Λούκας Κατσέλη και του Νίκου Κοτζιά τα οποία τουλάχιστον ο Σωκράτης Φάμελλος εκτιμά πως διαθέτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά- πολιτικά πρόσωπα του προοδευτικού χώρου με ευρεία αποδοχή στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και αναγνώριση της προσφοράς τους από την κοινωνία- και στα οποία θα μπορούσαν να συναινέσουν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες πολύ δύσκολα ο κ. Κοτζιάς θα αποδεχθεί μία τέτοια πρόταση χωρίς να έχει τη στήριξη τουλάχιστον και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, επίσης, στην Κουμουνδούρου ακούγονται και φωνές που προτείνουν να μην ανακοινώσει το κόμμα υποψηφιότητα πριν κάνει γνωστές τις προθέσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να συναινέσει σε κοινή υποψηφιότητα με το ΣΥΡΙΖΑ πριν ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός.
«Αν ο Μητσοτάκης προτείνει, για παράδειγμα, τον Βαγγέλη Βενιζέλο τι θα πει ο Ανδρουλάκης; Δεν μπορώ να τον ψηφίσω γιατί έχω συμφωνήσει για άλλο πρόσωπο με τον Φάμελλο;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.
Ξεκινούν επαφές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς
Από σήμερα εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου θα ξεκινήσουν οι επαφές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ο Σωκράτης Φάμελλος προγραμματίζει να επικοινωνήσει σήμερα με τον Αλέξη Χαρίτση σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Το θέμα της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά θα συζητηθεί εκτενέστερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου που θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου. Εκεί θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί στην συνέντευξη στην πλατφόρμα που παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος στο Dnews η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί πως η όποια συνεργασία με τη Νέα Αριστερά θα πρέπει να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ώστε αυτή να αποκτήσει πολιτική δυναμική.
Σωστά δε επισημαίνει πως συνεργασία λίγο πριν τις εκλογές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς αντί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά θα λειτουργήσει αφαιρετικά καθώς το εκλογικό σώμα θα διατηρήσει από επιφυλακτική έως αρνητική στάση σε μια ενέργεια που θα θεωρηθεί ότι δεν αποτελεί παρά προσπάθεια για κάποιες βουλευτικές καρέκλες.
Η περίπτωση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς (το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει σε τέτοιες διεργασίες καθώς θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές) παρουσιάζει, πάντως, σημαντικές δυσκολίες και δεν αποκλείονται και διαρροές στελεχών ιδίως από τη ΝεΑρ)…