Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια, όταν μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών αντιλήφθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας φίλος τους στην πρόσβαση του σε ένα αυτονόητο αγαθό, την κολύμβηση στη θάλασσα.
Γράφει η Λαμπρινή Τσιλιγιάννη
Οι ιδρυτές, Ιγνάτιος Φωτίου και Γιώργος Σωτηριάδης, σε συνεργασία με τον Βασίλη Κωστόπουλο στο Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, δημιούργησαν κάτι που έμελλε να αλλάξει τα καλοκαίρια των ατόμων με κινητικά προβλήματα, το Seatrac. Πρόκειται για ένα κινητό αμαξίδιο, το οποίο είναι τοποθετημένο επάνω σε μια κατωφερή ράμπα που καταλήγει στη θάλασσα. Εκεί το άτομο, στηριζόμενο από τις ειδικές πλαϊνές λαβές τοποθετείται μέσα στο νερό και όταν ολοκληρώσει την κολύμβηση του ανεβαίνει ξανά στο αμαξίδιο και με τη βοήθεια του χειριστηρίου επιστρέφει στην αρχική του θέση. Το Seatrac αποτελεί μια καινοτόμα ελληνική ιδέα που έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις παγκοσμίως.
Πως το Seatrac άλλαξε τη ζωή των Ατόμων με κινητική ανεπάρκεια
Η κα Βασιλική Παναγοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Αλκυόνη», μας μιλά για τη σημασία που έχει το Seatrac στη λειτουργία του συλλόγου και πόσο άλλαξε η ζωή των ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες, έπειτα από την τοποθέτηση του κινητού αμαξιδίου με μπάρα στην πόλη της, τη Ναύπακτο. «Στον σύλλογό μας φιλοξενούμε άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες, πριν την τοποθέτηση του Seatrac στην πόλη μας, συχνά δεν περιλάμβαναν τα άτομα αυτά, καθώς ήταν δύσκολη η μεταφορά τους από την ακτή στη θάλασσα. Έτσι, ενώ όλα τα παιδιά της στέγης συμμετείχαν στη καθημερινή κολύμβηση, εκείνοι έμεναν αποκομμένοι από το σύνολο».
Αυτή η απομόνωση από το σύνολο έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Όπως επισημαίνει, από την επιστημονική σκοπιά, η ψυχολόγος, κα Αγγελική Ραυτοπούλου, το Seatrac προσφέρει πολλά περισσότερα από μία απλή πρόσβαση στη θάλασσα. Το άτομο αναπτύσσει αισθήματα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης, ενώ τονώνεται η αυτοπεποίθηση, ο αυτοσεβασμός και η αυτοαξία τους, καθώς νιώθει να είναι «κύριος του εαυτού του» και ορίζει ο ίδιος το σώμα του. Υπογραμμίζει, μάλιστα, και τον κοινωνικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης καινοτομίας λέγοντας: «Μέσω του Seatrac, τα άτομα με κινητικά προβλήματα αποκτούν «πρόσβαση» όχι μόνο στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και σε μια ζωή με αξιοπρέπεια, απαλλαγμένη από ρατσιστικές προκαταλήψεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία να (επαν)ενταχθούν στο «όλον», να διασκεδάσουν μαζί με τους άλλους και να κοινωνικοποιηθούν».
Ωστόσο, αυτό που η ψυχολόγος τονίζει είναι η σημασία τέτοιων έργων για τη συνολικότερη ψυχοσύνθεση αυτών των ατόμων, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Οι άνθρωποι με κινητικές δυσλειτουργίες αναπτύσσουν από πολύ νωρίς αισθήματα εξάρτησης, ανεπάρκειας και μειονεξίας. Αυτό, φυσικά, ενισχύεται και από τη γενικότερη στάση της κοινωνίας απέναντί τους. Τα άτομα νιώθουν εγκλωβισμένα σε μια δεινή κατάσταση, απομονώνονται και, τελικά, αποσύρονται από την κοινωνία, γιατί ακριβώς δεν υπάρχουν οι υποδομές που θα τους δείξουν έμπρακτα πως ανήκουν και οι ίδιοι σε αυτό που λέγεται «κοινωνικό σύνολο». Κλείνοντας, τονίζει πως «δεν είναι σπάνιο το άτομο με κινητικά προβλήματα να αποδίδει τις στερήσεις που βιώνει στην αναπηρία του, με αποτέλεσμα να πλήττεται ακόμα περισσότερο η εικόνα και η σχέση με τον εαυτό του, τον οποίο θεωρεί αρκετά συχνά υπαίτιο, ακόμα και για τον κοινωνικό αποκλεισμό του».
Που συναντάμε το Seatrac
Το ευτύχημα, θα λέγαμε, όμως, είναι πως το Seatrac εξαπλώνεται ταχύτατα στις ελληνικές ακτές, εντάσσοντας, έτσι, ακόμη περισσότερους φίλους μας με κινητικά προβλήματα στη χαρά που δίνει το καλοκαιρινό κολύμπι. Ανάβυσσος, Γαλάζια Ακτή, Ιεράπτερα, Ραφήνα, Αγία Μαρίνα, Νέοι Επιβάτες, Σπέτσες, Αλεποχώρι, Πρωταράς, Πόλη Χρυσοχούς, Βόλος, Αγία Νάπα, Λεμεσός, Πάφος, Γλυφάδα, Νέα Μάκρη, Κατασκήνωση Αγίου Ανδρέα, Ωρωπός, Ναύπακτος, Ρωμέικος Γιαλός – Λήμνος, Θάνος – Λήμνος, Καμμένα Βούρλα, Καβάλα, Καμάρι – Σαντορίνη, Περίσσα – Σαντορίνη, Βάρη, Κύθηρα, Μπενίτσες, Κατάκολο, Σκάλα Κεφαλονιάς, Σπάτα, Catanzaro- Italy, Πλαζ Πάτρας, Χανιά, Αμμουδιά, Ηγουμενίτσα, Πιερία - Ολυμπιακή Ακτή, Πιερία - Νέοι Πόροι, ΚΑΥΥ Αγίου Ανδρέα, Πόρτο Ράφτη 2, Χίος, Καβάλα 2, Άβδηρα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Νέστος, Καλαμάτα 2, Ηράκλειο, Λάρισα, Κινέτα , Βατερά , Τσαμάκια Χαλκίδα, Λουτράκι, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Ονούφριος, Σταυρός Βόλβης, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Άγιος Βασίλειος είναι τα σημεία που το Seatrac είναι εγκατεστημένο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, να αναφερθεί πως η συνολική κατασκευή, κατά τους χειμερινούς μήνες (τέλη Οκτώβρη-αρχές Μάη), απομακρύνεται από τις ακτές για να προστατευθεί από τις φθορές των κακοκαιριών και για να του γίνει η απαραίτητη συντήρηση.