Χωρίς άγχος αντιμετωπίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο την πρόταση μομφής, που αναμένεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ώρες η ΝΔ, με αφορμή τη συμφωνία του ονοματολογικού.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν στο newpost.gr πως πλέον η κυβέρνηση θα μπορεί να κινηθεί πιο άνετα, καθώς το επιχείρημα της ΝΔ για απώλεια της δεδηλωμένης θα πάψει να υπάρχει.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «αμηχανία» της γαλάζιας παράταξης μπροστά σε μια πολύ καλή λύση και μια ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα.
Αρκετά στελέχη της Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως ήδη στην αντιπολίτευση αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα «ρήγματα» της συμφωνίας για το ονοματολογικό. Βλέπουν στελέχη της ΝΔ που αποφεύγουν το δημόσιο βήμα τις τελευταίες ώρες, ενώ και το Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν πως ήδη πιέζεται πολύ. Και επειδή η κύρωση τοποθετείται στα τέλη του χρόνου θεωρείται πως η κατανόηση της συμφωνίας και οι θετικές κινήσεις από τη γειτονική χώρα στην κατεύθυνση της άρσης του αλυτρωτισμού θα βοηθήσουν στην ευρύτερη αποδοχή της από τις μη συντηρητικές δυνάμεις της Βουλής.
Για θλιβερή και ανεύθυνη στάση της ΝΔ και πολιτική τζογαδόρου απέναντι σε ένα εθνικό θέμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ανεβάζοντας στο «κόκκινο» την αντιπαράθεση και δίνοντας τον τόνο που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
«Αν τολμήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μου κάνει πρόταση μομφής. Δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής», τόνισε ο πρωθυπουργός πετώντας το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δείχνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρόκληση.
Σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια θέση του Μεγάρου Μαξίμου πως θα επιτευχθεί κάνοντας λόγο για μία μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία δείχνοντας προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.
Ο κύριος Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως κοινοβουλευτικό προηγούμενο υπάρχει, όταν το 2005 ο Κώστας Καραμανλής είχε μετατρέψει την πρόταση μομφής του Γιώργου Παπανδρέου σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του. Τότε, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η διαδικασία είχε διακοπεί για δύο ημέρες.
Ακόμα και αν επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας να πράξει κάτι τέτοιο αυτό το χρονικό περιθώριο δεν φαίνεται να το έχει, καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ βιάζεται να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή της για κύρωση.
Η πρόταση μομφής της ΝΔ αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις Πρέσπες, καθώς αναλόγως με το χρόνο που θα κατατεθεί, στο Μαξίμου είναι υποχρεωμένοι να μετάθεσουν την υπογραφή της συμφωνίας από το Σάββατο για ένα με δύο 24ωρα, με δεδομένο πως η συζήτηση διαρκεί έως τρεις ημέρες.
Ο βασικός προγραμματισμός για τις Πρέσπες δεν αλλάζει με την κυβέρνηση να θέλει να διεθνοποιήσει την υπογραφή της συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
newpost.gr