Σαντορίνη: Πιθανό το δυσμενές σενάριο- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Αμοργός με αφορμή τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που «έπληξε» το νησί. Συνεχίζεται αμείωτη η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

 

Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.

 

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με αμείωτη ένταση

 

Συνεχίζεται αμείωτη η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το πρωί της Τετάρτης (12/02) σημειώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη αυτή των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 10:29, με επίκεντρο 25 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 8,8 χλμ. Ακολούθησαν σεισμοί μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 11:15 και 4,6 Ρίχτερ στις 11:20 στην ίδια περιοχή.

 

Στη σεισμική δραστηριότητα των Κυκλάδων που συνεχίζει να ανησυχεί Αμοργό, Σαντορίνη και τα γύρω νησιά αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του ο Κώστας Συνολάκης.

 

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θα δούμε πού θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση»…

 

Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, επισήμανε: «Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».

 

 

Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.

 

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη, αν γίνει, και ότι σε περίπτωση που συμβεί, το πιθανότερο είναι να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.

 

Σαντορίνη: Πιθανό το δυσμενές σενάριο- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός

 

Παπαζάχος: Ένας σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών δεν μπορεί να αποκλειστεί

 

«Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, τα σενάρια παραμένουν τα ίδια. Υπάρχει το πλέον πιθανό σενάριο να συνεχίσουμε έτσι, με μία σμηνοσειρά που θα έχει τέτοιους σεισμούς. Σαφώς όμως έχει παραμείνει σε ισχύ το σενάριο μιας ισχυρότερης σεισμικής δόνησης, μια και η περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί είναι σχετικά μεγάλη και είναι εμφανές από τους υπολογισμούς των επικέντρων ότι υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν εμφανίσει σεισμικότητα», δήλωσε αναφερόμενος στους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής

 

Όπως τόνισε, τα δύο σενάρια (το τυπικό και το δυσμενές) παραμένουν σε ισχύ, όπως από την αρχή της ακολουθίας. Επεσήμανε, δε, ότι ενώ είχε φανεί ότι υπήρχε μία μικρή ύφεση, η ακολουθία πρακτικά συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς.

 

Ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η ακολουθία εμφανίζει σεισμούς που γίνονται πολλοί μαζεμένοι και σπάνε πολλά κομμάτια, ενώ ακολουθεί μία περίοδος «ησυχίας» προτού ξεκινήσει ξανά η έντονη δραστηριότητα.

 

 

1.300 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς

 

Επεσήμανε, δε, ότι έχουμε 1.300 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς από τότε που ξεκίνησε η ακολουθία. Όπως πρόσθεσε, καταγράφονται στατιστικά κάθε μέρα 14-15 δονήσεις της τάξης των 4 βαθμών και 1-2 σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών.

 

Ερωτηθείς για το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού, είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολύ αξιόπιστες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Όπως εξήγησε, με βάση την ακολουθία και τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή, ένας σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών δεν μπορεί να αποκλειστεί ως δυσμενέστερο σενάριο. Είπε επίσης αυτή τη στιγμή η κύρια προσοχή είναι στην περιοχή που βρίσκεται σε διέγερση πέριξ της Ανύδρου και όχι σε άλλα ρήγματα.

 

Ως προς τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου ισχυρότερου σεισμού, είπε ότι «ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, πρόκειται για θαλάσσια περιοχή και τα κατοικημένα νησιά είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα». Επανέλαβε ότι ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η θαλάσσια περιοχή προστατεύει και εκτιμάται πως οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες.

 

Ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε «αρκετά ιδιαίτερη» αυτήν την ακολουθία, δεδομένου ότι έχει πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 βαθμών. Όπως είπε, αυτό, από όσο θυμάται, είναι σχετικά πρωτόγνωρο.

 

Σε ό,τι αφορά τα ηφαίστεια είπε ότι υπάρχει μέσα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, στη βόρεια Καλντέρα, μία ήπια έξαρση σε εξέλιξη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Όπως διευκρίνισε, είναι κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες, ενώ εξήγησε ότι τέτοιες εξάρσεις κάνουν τα ηφαίστεια ανά τακτά διαστήματα. Ως προς το Κολούμπο, είπε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερο. Θα πάνε και άλλα σκάφη. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση».

 

Τσελέντης: Πιθανός ο σεισμός 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη

 

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ο οποίος αποχώρησε με αιχμές από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου προχώρησε σε νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

 

Ο κ. Τσελέντης προχώρησε σε μία σειρά από συμπεράσματα σχετικά με τη σεισμική έξαρση στην περιοχή. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι είναι πιθανός ένας σεισμός 6 Ρίχτερ ενώ όπως είπε, το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο – όπως λέει – δεν φαίνεται μέχρι τώρα.

 

«Από τος πρώτες ημέρες όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί δεν έχουν 100% σχέση με την ηφαιστειακή δράση (αναφέρομαι στο Κολούμπο) σας είπα ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.

 

Χθες σας παρέθεσα ένα διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία και ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6R.

 

Σας είπα ότι δεν σημαίνει τίποτα αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα» τονίζει ο κ. Τσελέντης και προσθέτει:

 

«Ο λόγος είναι ότι δεν ομιλούμε για συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ (όγκο) ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρά ρήγματα με σεισμικό δυναμικό (λόγω των διαστάσεων τους) το ανώτερο τα 5R. Είναι αυτή η μεγάλη σεισμικότητα των χιλιάδων σεισμών που παρατηρούμε.

 

Καθώς το μάγμα του ηφαιστείου ανέρχεται πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί τα πολλά αυτά μικρά ρήγματα».

 

Την ίδια ώρα, στην απόφαση να παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησαν οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου μετά τη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης (11/2) με συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

 

 

Η εκτίμηση Παπαδόπουλου

 

Από την άλλη, ο σεισμολόγο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει σταδιακά μια σταθερότητα: «Μετά τις 5 Φεβρουαρίου υπάρχει σταθερότητα και το μέσο μέγεθος αλλά και το πλήθος των σεισμών μειώνεται. Είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με επιθετική αύξηση των μεγεθών».

 

«Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 6 θα αποφορτίσει την κατάσταση αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι και βλαβερός. Θα δώσειτη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σεισμολόγου, Σταύρου Τάσσου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες.«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε ο ειδικός.

 

Εκτακτα μέτρα για τους κατοίκους

 

Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με το αντίστοιχο επίδομα – αποζημίωση των 534 ευρώ το μήνα, που είχε διασώσει τις θέσεις εργασίας στην πανδημία του κορονοϊού επιστρατεύει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους της Σαντορίνης μετά το μπαράζ σεισμών.

 

 

Όπως είπε η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει το μέτρο των αναστολών συμβάσεων για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων στη Σαντορίνη που έκλεισαν λόγω της σεισμικής ακολουθίας και έμειναν χωρίς δουλειά

 

Μέτρα στήριξης και στην Αμοργό

 

Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Αμοργό, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού) επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού, όπως ανακοινώνει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ