Αρχεία από τους σκληρούς δίσκους της εταιρίας φύλαξης και βιντεοεπιτήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, Interstar, που έχω στα χέρια μου και ανακτήθηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνουν ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2023, στις 12.32 το μεσημέρι, στον Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στην τελευταία γραμμή, βρίσκεται ένα εμπορικό βαγόνι (πλατφόρμα), χωρίς να υπάρχει δίπλα του κανένα άλλο, επάνω στο οποίο είναι φορτωμένη μια λευκή δεξαμενή μεταφοράς υγρών καυσίμων.
Κανείς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνήσει τι περιείχε και ποιος ήταν ο προορισμός της.
Τα αρχεία αυτά βρίσκονται από τις 8 Ιανουαρίου 2024 στο γραφείο του εφέτη ανακριτή Λάρισας, χωρίς ακόμη να τα έχει εντάξει στην δικογραφία.
Αναζητώντας τα ίχνη της δεξαμενής-φάντασμα, διαπιστώνω ακόμη μια φορά ότι στην υπόθεση των Τεμπών υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν όχι μόνον αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και παραβλέψεις, αλλά και κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs, έχουν εξαφανιστεί και άλλα δεν έχουν καν διερευνηθεί.
Εύλογα συνεπώς οι συγγενείς των θυμάτων κάνουν λόγο για μπάζωμα της δικογραφίας. Ας δούμε παρακάτω γιατί.
Τέμπη: Οι δύο πραγματογνώμονες σε «ακινησία»
Καταρχάς, οι πραγματογνώμονες που διορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για να διερευνήσουν τις συνθήκες της πολύνεκρης τραγωδίας, θα μπορούσαν να συλλέξουν κάποια, ανεξάρτητα από την εντολή για μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος.
Στο έγγραφο του διορισμού τους, την 1η Μαρτίου 2023, η Τροχαία Λάρισας υπογραμμίζει, απευθυνόμενη στους ίδιους: «Μην περιοριστείτε μόνο στην έρευνα των ζητημάτων που σας τέθηκαν, αν ως ειδικοί θεωρείτε άξια λόγου και άλλα ζητήματα».
Οι πραγματογνώμονες, όμως, Απόστολος Βασιλάκος, μηχανολόγος μηχανικός και Σταύρος Μπατζόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, δεν κινούνται.
Έτσι τα εκσκαφικά μηχανήματα αρχίζουν να «αδειάζουν» τον χώρο και να μεταφέρουν χώματα, και μαζί με αυτό κομμάτια των αμαξοστοιχιών και άλλα κρίσιμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης στοιχεία, στη θέση Πηγάδια, στον Ευαγγελισμό Λάρισας..
Εκείνες τις ώρες, όμως, ένας πολίτης κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνουν οι αρχές.
Λίγα μέτρα μακριά από τα συντρίμμια της μηχανής της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στον τόπο του δυστυχήματος, συλλέγει μεταξύ άλλων ένα μεγάλο πλαστικό καπάκι (φωτό 1,2).
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είναι παρόμοιο με εκείνα που έχουν δεξαμενές μεταφοράς υγρών ουσιών (βλ. φωτό 3).
Το καπάκι αυτό που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στον εφέτη ανακριτή Λάρισας και παρουσιάζει το Tvxs είναι άγνωστο εάν θα εξεταστεί και θα διερευνηθεί η προέλευσή του.
Τον Απρίλιο του 2024, πραγματογνώμονας που ορίζεται από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, μετά από πιέσεις συγγενών των θυμάτων, ζητά τη συνεργασία της Anubis Coldcase K9 Team, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας που εξειδικεύεται στον εντοπισμό αγνοούμενων, νεκρών, βιολογικού υλικού και ανθρώπινων υπολειμμάτων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα αυτή, που δημιουργήθηκε από τον αρχιπυροσβέστη Ευάγγελο Αλεξανδρή και εξυπηρετούσε την 1η ΕΜΑΚ., από την πρώτη μέρα του δυστυχήματος είχε ζητήσει από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής να συνδράμει αφιλοκερδώς στον εντοπισμό νεκρών ανθρώπων.
Η απάντηση που έλαβε από τις αρμόδιες αρχές ήταν αρνητική. Και εάν η περιοχή είχε «σφραγιστεί», θα είχε κάποιο νόημα η άρνηση.
Εφόσον, όμως, δεν δόθηκε αυτή η εντολή σφραγίσματος, γιατί δεν της επιτράπηκε η είσοδος στον χώρο;
Ένα χρόνο μετά, η Anubis Coldcase K9 Team, έπειτα από 11 ημέρες ερευνών στα χώματα που είχαν ήδη μεταφερθεί, βρίσκουν δύο παλέτες και άλλα αντικείμενα (δίχτυ συγκράτησης αντικειμένων, που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά φορτίων cargo και έναν ιμάντα πρόσδεσης).
Τα αντικείμενα αυτά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για το δέσιμο των ελασμάτων (λαμαρίνες), που μετέφεραν τα τρία πρώτα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες και τα βίντεο.
Από την εξέταση του Χημείου του Κράτους στο χώμα που βρέθηκε επάνω στις παλέτες δεν ανιχνεύθηκαν χημικές ουσίες (ξυλόλιο, τολουόλιο).
Διότι αυτοί οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι ιδιαίτερα πτητικοί.
Έτσι τα κομμάτια από παλέτες, το δίχτυ και ο ιμάντας εξακολουθούν να παραμένουν «ορφανά».
Παύλος Νεράντζης
Ο Παύλος Νεράντζης είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ, διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο Πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή. Από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα», εκδ. Παπαζήση.