Οι κύκλοι που κάνουν παιχνίδι..... Τάσος Παππάς

Συνήθως οι ειδήσεις από τις εμφανίσεις των πρωθυπουργών και των αρχηγών των κομμάτων στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν βγαίνουν από τις ομιλίες τους, αλλά από τις συνεντεύξεις τους την επόμενη μέρα. Εκεί δέχονται ερωτήσεις, μερικές είναι πάσες του τύπου πάρε-βάλε, μερικές είναι καίριες και ενοχλητικές αν και γίνονται αργά, όταν τα περισσότερα κανάλια έχουν διακόψει τη σύνδεσή τους. Κάλεσε λοιπόν ο πρωθυπουργός από τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ τα κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιολόγους να μην ασχολούνται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πριν από τον Ιανουάριο του 2025, οπότε αυτός θα ανοίξει επισήμως τη συζήτηση, γιατί αυτό πλήττει και τον θεσμό και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την οποία η σχέση του είναι πολύ καλή. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα σεβαστεί πλήρως το Σύνταγμα και θα επιδιώξει στο μέτρο του δυνατού τη μεγαλύτερη συναίνεση. Συμβατικές κουβέντες. Δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό.

 

Συγγνώμη, αλλά με δική του ευθύνη ξεκίνησε η φημολογία. Αυτός ήταν που πριν από μερικούς μήνες σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε τηλεοπτική συνέντευξή του, άφησε να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει ξανά την υποψηφιότητά της γιατί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που θα τον υποχρέωνε να αλλάξει στάση. Από στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και από φιλικά στη Νέα Δημοκρατία μέσα ενημέρωσης συντηρήθηκε η φιλολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου σε μια συνάντηση μελών του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη που πανηγύριζαν την ψήφιση του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν οι αιτίες που έφεραν το θέμα στην επικαιρότητα.

 

kyriakos

 

Απ’ αυτούς τους κύκλους έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για αναζήτηση άλλου προσώπου που προέρχεται από τις τάξεις της Δεξιάς ώστε να ικανοποιηθούν τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος που δυσφόρησαν και το έδειξαν με την ψήφο τους και κυρίως με την αποχή τους στις ευρωκάλπες. Αυτοί οι κύκλοι έδωσαν στην κυκλοφορία το όνομα του σημερινού προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αυτοί οι κύκλοι μίλησαν για τις περιπτώσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Αυτοί οι κύκλοι είπαν για τον κ. Πικραμμένο και την κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

 

Και βεβαίως αυτοί οι κύκλοι από την περιοχή της πολιτικής και της ενημέρωσης που είναι πολύ γνωστοί και συνεργάζονται αρμονικά είναι οι συγγραφείς του σεναρίου με πρωταγωνιστή τον Νίκο Δένδια. Κατά τη γνώμη τους ο υπουργός Αμυνας έχει όλα τα προσόντα. Είναι γέννημα-θρέμμα της παράταξης, έχει καλές σχέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος και βεβαίως ανήκει στο λεγόμενο πατριωτικό ρεύμα. Συνεπώς είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, αν πάει στο προεδρικό μέγαρο, κλείνει ο δρόμος για το μέγαρο Μαξίμου. Αυτό δεν το έλεγαν δημοσίως, αλλά ήταν φανερό ότι βρισκόταν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

 

Κινήθηκαν αυτόνομα οι συγκεκριμένοι κύκλοι; Εκαναν του κεφαλιού τους; Υπηρετούσαν προσωπικά σχέδια; Ερμήνευσαν τις σκέψεις του πρωθυπουργού ερήμην του; Λίγο να ξέρεις πώς λειτουργεί το συγκεντρωτικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι όλη αυτή η σεναριολογία δεν ήταν σε γνώση του επικεφαλής της κάστας που κυβερνά τον τόπο. Πρόκειται για μια κλασική συνταγή. Ρίχνεις στην πιάτσα ονόματα μέσω συνεργατών σου για να δεις τις αντιδράσεις, δοκιμάζεις πρόσωπα που νιώθεις να σε απειλούν και την κρίσιμη στιγμή κατεβάζεις την πρότασή σου παρουσιάζοντάς την ως την πιο επεξεργασμένη ύστερα από τη συνομιλία που είχες με τον καθρέφτη σου ο οποίος σε αποθεώνει και ατσαλώνει τον ναρκισσισμό σου.

 

Ανάγωγα

 

Οκτώ οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ που έμειναν επτά. Στον ΣΥΡΙΖΑ; Μέχρι τώρα δύο. Σύντομα και άλλες υποψηφιότητες. Συνωστισμός υποψηφίων και στα δύο κόμματα. Οι φίλοι, τα μέλη και οι ψηφοφόροι τους; Συνωστισμός στις πόρτες εξόδου.

 

Τ. Παππάς στο One Channel: Ο κ. Μητσοτάκης νιώθει ανασφάλεια - ΤΑ ΝΕΑ