Οχι σε κόμμα… Κασσελάκη και από «Κασσελίστας»


Η Επιτροπή Καταστατικού απέρριψε τις ιδέες του προέδρου για αρχηγοκεντρικό κόμμα ● Κορυφαία στελέχη του προεδρικού μπλοκ ήλθαν απέναντι στον Στ. Κασσελάκη ● Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις των «87» και του Π. Πολάκη.

 

Στην «Ορέστεια» του Αισχύλου «η ισορροπία και η συμφιλίωση έρχονται να κλείσουν τον κύκλο του αίματος και της εκδίκησης», σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό κείμενο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για την παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Τη συγκεκριμένη παράσταση παρακολούθησε την Πέμπτη το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης.

 

Μένει να αποδειχτεί αν όσα είδε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να τα εφαρμόσει και στη… σκηνή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα. Οπως φυσικά μένει να αποδειχτεί αν τα μέλη της Κ.Ε. θα είναι αυτά που θα επιβάλουν εν τέλει την «ισορροπία και τη συμφιλίωση».

 

Stop στις αλλαγές

 

Ενα τέτοιο μήνυμα πάντως απέστειλαν τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με αποδέκτη του μηνύματος την ηγεσία. Οι εσωκομματικές γραμμές έσπασαν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκτυλίχθηκε μια ανταρσία υπέρ της διατήρησης του συλλογικού χαρακτήρα του κόμματος. Σχεδόν όλες οι ιδέες του Στέφανου Κασσελάκη, που οδηγούσαν σε ένα πιο αρχηγοκεντρικό κόμμα, μπήκαν στον πάγο, καταψηφίστηκαν.

 

Αναλυτικά, κόντρα στις προεδρικές επιθυμίες η Πολιτική Γραμματεία ως βασικό όργανο παραγωγής πολιτικής θα συνεχίζει να υπάρχει. Αλλά και η Κεντρική Επιτροπή θα συνεχίζει να είναι το βασικό καθοδηγητικό όργανο και όχι η κατά Κασσελάκη Εθνική Επιτροπή –επιπλέον όλα τα μέλη της θα εκλέγονται εν αντιθέσει με τη βούληση της ηγεσίας για τοποθέτηση εξ ορισμού βουλευτών, ευρωβουλευτών κ.ά. σε αυτήν. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα μέλη μειώνονται από 300 σε 200. Επίσης παραμένει -παρά την περί του αντιθέτου προεδρική εισήγηση- το κύτταρο της κομματικής ζωής, η Οργάνωση Μελών. Και με ψηφιακή πλέον λειτουργία, θέμα πάντως στο οποίο δεν είχαν αντίρρηση ούτε οι «87».

 

Παραλλήλως η Επιτροπή Καταστατικού εισηγείται τριετή θητεία για όλους (του προέδρου συμπεριλαμβανομένου), ενώ υιοθετήθηκε το μέτρο των τριών θητειών για τους βουλευτές με αφετηρία το Συνέδριο του 2022. Αντιθέτως, το μόνο θέμα στο οποίο πέρασε η προεδρική άποψη ήταν το ποιος θα ορίζει ένα μειοψηφικό τμήμα των βουλευτών: ο πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή να τους ορίζει, ζητούσε η ηγεσία, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή διεκδικούσαν οι απέναντι. Τελικώς υπερψηφίστηκε η πρώτη πρόταση –κι αυτό χάρη σε ένα τρικ του προεδρείου αφού ανακάλυψε δύο διαφορετικές προτάσεις στη μειοψηφία (και άρα οι ψήφοι της μοιράστηκαν).

 

Τελευταίο θέμα της 12ωρης (!) συνεδρίασης, που τελείωσε στις 5.45 το πρωί, ήταν το θέμα του ονόματος του κόμματος. Εκεί ο πρόεδρος της Επιτροπής και παλαιός γραμματέας του κόμματος, Πάνος Ρήγας, επιχειρηματολόγησε, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς ήταν απλώς μια… ιδέα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να τεθεί προς ψηφοφορία. Αντιθέτως, έθεσε προς ψηφοφορία το εάν το όργανο διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής ονομασίας –και όντως αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία. Χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο όνομα πάντως, θέμα που ίσως να απασχολήσει την Κεντρική Επιτροπή και σίγουρα το Συνέδριο.

 

Και οι δικοί του…

 

Κατά συνέπεια η κεντρική ιδέα για πανίσχυρο πρόεδρο δεν πέρασε και σ’ αυτό είχαν αποφασιστική συμβολή οι ίδιοι οι «Κασσελίστας»: ακόμα και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, διατύπωσε αντιρρήσεις με κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές, κάνοντας έτσι πράξη όσα έλεγε νωρίτερα σε συνομιλητές της, ότι «οι προτάσεις του προέδρου δεν είναι γραμμένες στην πέτρα». Αλλά και άλλα μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας, η θεσμική Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Οικονόμου κ.ά., διαφώνησαν με συγκεκριμένα άρθρα.

 

Ηταν αναμφίβολα το πρώτο ρήγμα-μήνυμα από μερίδα των «Κασσελίστας», θα πρέπει ωστόσο να συμπεριληφθεί σε άλλα πρόσφατα γεγονότα: όπως το χάσμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Σωκράτη Φάμελλου και την κριτική κατά της ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη.

 

Ψηλά ο πήχης

 

Με δυο λόγια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για όλον τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και για τα επιμέρους στρατόπεδα. Οπως έχει φτάσει για τον πρόεδρο του κόμματος -και εκ των έσω και εκ των έξω, βλ. δημοσκοπήσεις-, έτσι έχει φτάσει και για τον Π. Πολάκη. Το κορυφαίο στέλεχος, που έφερε τον σημερινό πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑϊκό μικρόκοσμο, με τις κινήσεις αυτονομίας των τελευταίων εβδομάδων αφαιρεί φυσικά δυνάμεις από το προεδρικό μπλοκ (και στην Κ.Ε.). Επιπροσθέτως όμως με τη βήμα βήμα κριτική του έχει θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσων τον πιστεύουν, δεν έχει ως εκ τούτου μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αμφισβητήσει τον αρχηγό του κόμματος, πιστεύει η βάση του που δεν την ενθουσιάζει πια ο νυν αρχηγός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Πολάκης θα θέσει στην Κ.Ε. το αίτημά του για κάλπες και αν δεν σηκώσει το γάντι ο άλλοτε προστατευόμενός του, τότε θα ζητήσει να τεθεί σε ψηφοφορία αυτό: το «ναι» ή «όχι» στις κάλπες για εκλογή προέδρου.

 

Διλήμματα

 

Πολύ μεγάλα διλήμματα αντιμετωπίζουν και οι «87» –τις τελικές αποφάσεις τους θα τις έπαιρναν αργά χθες το βράδυ… Κατ’ αρχάς σε μια ενδεχόμενη μετωπική με τον Στ. Κασσελάκη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εν πρώτοις ότι είναι 87+. Δεν αρκεί, με άλλα λόγια, να κάνουν μια κομματική καταγραφή που θα βρει ενισχυμένο εν τέλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους να πετύχουν οι εξελίξεις να μην είναι αναστρέψιμες. Μέλος της Κ.Ε. με αναφορά στους προεδρικούς έλεγε, τέλος, ότι «ο Στέφανος (Κασσελάκης) ήταν πολύ καλός στο να γκρεμίσει. Μπορεί όμως να χτίσει;» Και συμπλήρωνε: «Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα τον αμφισβητεί». Ερωτήματα-ζητήματα στα οποία οφείλει πια να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Νίκος Παπαδημητρίου

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ