«Εντεκα χρόνια ούτε βήμα πίσω»

Από αριστερά: Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μαρίνα Δαλιάνη, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Μάγδα Φύσσα, Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Ψαρράς | Φωτ.: Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»

 

Ξεκίνησε ο «Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης» στα Λιπάσματα Δραπετσώνας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. τέτοιες μέρες του 2013. ● Συνεχίζεται ο αγώνας για την οριστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης στις δικαστικές αίθουσες και την κοινωνία. ● Αύριο η κεντρική συναυλία, την Τετάρτη η αντιφασιστική πορεία, που θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, από το μνημείο του Παύλου.

 

Με κεντρικό σύνθημα «Εντεκα χρόνια ούτε βήμα πίσω» ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης άνοιξε τις πύλες του το Σάββατο στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα για αντιφασιστική επαγρύπνηση και δράση.

 

«Η δολοφονική ναζιστική μηχανή της Χρυσής Αυγής δικάστηκε και καταδικάστηκε στους δρόμους και τις δικαστικές αίθουσες, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Η Χ.Α. και οι οργανώσεις-παραφυάδες της προσπαθούν να ξανασυγκροτηθούν, διατηρώντας ενεργούς πυρήνες δράσης και προπαγάνδας, ενώ οι φασίστες με γραβάτα σχεδόν μονοπωλούν την πολιτική και μιντιακή καθημερινότητα», σημειώνει ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah-P Φύσσας».

 

Εντεκα χρόνια πέρασαν από τη νύχτα που ο αντιφασίστας μουσικός δολοφονήθηκε από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας σε δημόσια θέα, κάνοντας και όλη την κοινωνία να αναγνωρίσει πως η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Οι πάνω από 12.000 σελίδες της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθαν το 2020 για να επικυρώσουν και θεσμικά αυτή την αναγνώριση.

 

Από αριστερά: Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μαρίνα Δαλιάνη, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Μάγδα Φύσσα, Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Ψαρράς

 

Από αριστερά: Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Μαρίνα Δαλιάνη, Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, Μάγδα Φύσσα, Θανάσης Καμπαγιάννης, Δημήτρης Ψαρράς 

 

 

Οι καταθέσεις

 

Σήμερα, έχουν περάσει 106 συνεδριάσεις του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και, την ερχόμενη βδομάδα, ξεκινούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Θέτοντας στο επίκεντρο την οριστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, η πρώτη εκδήλωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη που έγινε το Σάββατο φιλοξένησε τους δικηγόρους της υποστήριξης κατηγορίας για να μιλήσουν για τον δικαστικό αγώνα που συνεχίζεται άοκνα στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου.

 

Μαζί ήταν η μητέρα του Παύλου και πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah-P Φύσσας», Μάγδα Φύσσα, ο δημοσιογράφος-ερευνητής Δημήτρης Ψαρράς και η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, μέλος του Golden Dawn Watch. «Εντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου. Εντεκα μαρτυρικά χρόνια και είμαστε πάλι εδώ φέτος, στον δρόμο που διαλέξαμε, αυτό το φεστιβάλ» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα που άνοιξε την εκδήλωση στο Θεατράκι Λιπασμάτων.

 

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αποδεικτικής διαδικασίας», υπογράμμισε η Μαρίνα Δαλιάνη, συνήγορος της οικογένειας. «Ενα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η υπεράσπιση φυλλορροεί. Εδώ και έναν χρόνο η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης είτε έχει εγκαταλείψει τη δίκη είτε έχει εξαφανιστεί, ή παραιτηθεί, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διορίσει πέρυσι το καλοκαίρι 13 δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τους κατηγορουμένους. Αντίθετα, οι μάρτυρες κατηγορίας δεν φυλλορροούν, είναι εκεί, στέκονται όρθιοι και καταθέτουν, όπως ο Δημήτρης Ψαρράς, ο οποίος κατέθετε επί 4 δικασίμους».

 

«Η απόφαση στη δίκη της Χ.Α. ήταν μια εξαίρεση δικαιοσύνης που καταφέραμε να επιβάλουμε με την επιμονή μας μέσα και έξω από τις αίθουσες και πρέπει να τη φτάσουμε μέχρι τέλους. Η καταδίκη πρέπει να είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη και η επιμονή της οικογένειας του Παύλου μάς δίνει δύναμη», είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

 

Η διάταξη Φλωρίδη

 

Ο Δημήτρης Ψαρράς επισήμανε ότι «καταφέραμε να σταματήσουμε την καθημερινή και επιδεικτική εγκληματική δράση μιας οργάνωσης που όχι μόνο πρόβαλλε ακροδεξιές ιδέες, αλλά τις έθετε σε εφαρμογή», συμπληρώνοντας ότι, υπό πίεση στο Εφετείο, η ηγεσία της οργάνωσης «σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει χρήση δυο βετεράνων του εγχώριου ναζιστικού κινήματος: του Κώστα Πλεύρη ως συνηγόρου υπεράσπισης το 2020 και του Ιωάννη Περδικάρη ως μάρτυρα υπεράσπισης.

 

Μόνο που και οι δύο “έκαψαν” τους κατηγορούμενους, εμφανιζόμενοι οι ίδιοι ως θεωρητικοί του φασισμού και αναφέροντας συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις των κατηγορουμένων».

 

«Ο ναζισμός μπορεί να έρθει όπως τον ξέραμε ή με άλλα ψευδώνυμα. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνει μόνο με δικαστικές αποφάσεις, όσο ιστορικό χαρακτήρα και αν έχουν, όπως η πρωτόδικη, που θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και ξεπερνά τα όρια της χώρας μας», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα. «Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε συλλογικά και να δείξουμε στον κόσμο εναλλακτικές. Ο δρόμος είναι μπροστά και έχουμε τη δύναμη να τον σταματήσουμε».

 

Ειδική αναφορά έγινε στη διάταξη Φλωρίδη που από τον περασμένο Ιούλιο βάζει στο στόχαστρο τη δημοσιογραφική κάλυψη και την πρόσβαση στην ενημέρωση που μπορούν να έχουν οι πολίτες. Ενα από τα κρούσματα της τυποκτόνου διάταξης ήταν όταν, έπειτα από εννέα χρόνια αδιάλειπτης κάλυψης της ιστορικής δίκης, βρέθηκε υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του Golden Dawn Watch από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών, ζητώντας την αποπομπή του.

 

«Καλύπτουμε αυτή τη δίκη αδιαλείπτως και υπήρξε έμπνευση για άλλα παρατηρητήρια», σημείωσε η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου. «Η φίμωση του Παρατηρητηρίου ήρθε να καταργήσει ουσιαστικά την έμμεση δημοσιότητα των ποινικών δικών [...] λίγες μέρες μετά την υιοθέτηση της διάταξης, η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου την επικαλέστηκε προσπαθώντας να βυθίσει τη δημοσιότητα της δίκης στο σκοτάδι», σημείωσε η Μαρίνα Δαλιάνη και συμπλήρωσε πως το δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης υπογράμμισε: «Εχουμε την εικόνα των βίντεο από τις δίκες της χούντας, όμως στη δίκη της Χ.Α. δεν υπάρχει ούτε ένα βίντεο. Εχουμε στερηθεί τη δημοσιότητα αυτής της ιστορικής δικής. Και τώρα η κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα ότι θέλει να ρίξει ταφόπλακα στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταφέραμε προς το παρόν να το αποτρέψουμε, αλλά είναι ακόμα σε καθεστώς ομηρίας».

 

 

«O Παύλος ζει»

 

Η μνήμη του αντιφασίστα μουσικού τιμάται κάθε χρόνο με μουσική και αντιφασιστική πορεία. Η κεντρική συναυλία θα δοθεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου (18.00) στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας και τον Παύλο θα τιμήσουν οι Δημήτρης Μυστακίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νταλάρας, Μάγδα Βαρούχα, Fundracar, Unveil the Sense, Κοινοί Θνητοί και Λόγος Τιμής.

 

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το σύνθημα «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί!» θα ηχεί σε όλο το παράκτιο μέτωπο του Πειραιά, όπως θα αντηχεί και την επόμενη μέρα, Τετάρτη, στους δρόμους του Κερατσινίου. Η πορεία θα ξεκινήσει από το μνημείο του Παύλου (οδός Φύσσα 60) στις 17.30, θα κατευθυνθεί στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και θα ολοκληρωθεί στο μετρό της Νίκαιας.

 

Tην Κυριακή πραγματοποιήθηκε και κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη ενάντια στη συγκάλυψη» με ομιλίες και παρεμβάσεις για τα εγκλήματα της Πύλου, των Τεμπών, του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, του Κώστα Μανιουδάκη, του Ανδρέα-Οδυσσέα Τσιαμπόκαλου και του Βασίλειου Μάγγου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και διαδικτυακά από το OmniaTV.

 

Εύα Παπαδοπούλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ