«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια

Κόκκινο χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά θεμάτων

 

Κόκκινο χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά θεμάτων. Το επόμενο διάστημα αναμένονται πολιτικές μονομαχίες στη Βουλή και παρά το ό,τι οι κάλπες θα στηθούν το 2027 τα κόμματα έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν την στρατηγική που μέχρι τότε θα ακολουθήσουν.

 

Από την κυβέρνηση συνεχίζουν τα πυρά προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, την οποία κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη μέρα.  «Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα πολλά προβλήματα που ακόμα έχει η κοινωνία και προσπαθεί να τις δώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε και μια αντιπολίτευση που αντί να αρθρώσει μια πρόταση εναλλακτική, κοστολογημένη, το μόνο που τη νοιάζει είναι πώς να πέσει ο Μητσοτάκης» σημείωσε  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως « το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε, τώρα με την ίδια τακτική το κάνει το ΠΑΣΟΚ».

 

Οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα  εν όψει και της επικείμενης  ψηφοφορίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για μια στενά κομματική επιλογή, ενώ την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση απαντούν πως μηνύματα συναίνεσης μπορούν να στείλουν και πρόσωπα που δεν ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς.

 

Πάντως θα χρειαστούν όπως φαίνεται τέσσερις ψηφοφορίες για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι και αν αυτός ο αριθμός δεν συγκεντρωθεί μετά από πέντε μέρες ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, όπου επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι.

 

Στην τρίτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 θετικές ψήφοι, αριθμός ωστόσο που με βάση τα όσα έχουν πει τα κόμματα δεν πρόκειται να συγκεντρωθεί.  Στην τέταρτη ψηφοφορία αρκούν 151 «ναι» και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα τον Κ. Τασούλα αναμένεται να ψηφίσουν οι 156 βουλευτές της Ν.Δ,  ενδεχομένως 6 ανεξάρτητοι  βουλευτές  και από εκεί πέρα και οι 5 βουλευτές της Κ.Ο των Σπαρτιατών. 

 

Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόκειται  να συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, καθώς «ναι» λένε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση,  Σπαρτιάτες και οι περισσότεροι  από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

 

Τα «φώτα» στρέφονται εκ νέου στη Βουλή την Παρασκευή, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όσα έχουν γίνει για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ενώ αναμένεται να υπάρξει μια εφ’ όλης της ύλης μονομαχία.

 

Σπριντ για την ψήφιση κομβικών νομοσχεδίων

 

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως τα «γαλάζια» ποσοστά καταγράφουν ανοδική πορεία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο παράλληλα αναγνωρίζεται  πως πρέπει να συνεχιστεί μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό ένα μπαράζ νομοσχεδίων  θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος σε  τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, οι μεταφορές και ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου.

 

Στον τομέα της παιδείας τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μίλησε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, για την παρουσίαση των Δημόσιων Ωνασείων Σχολείων (στα οποία θα φοιτήσουν περισσότερα από  22.000 παιδιά  σε ορίζοντα 12ετίας) και η σύμβαση θα κυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή.  Επίσης αναμένεται να κατατεθούν  και οι διατάξεις για την εισαγωγή του διεθνούς απολυτηρίου ΙΒ(International Baccalaureate) στα Πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια. 

 

Να σημειωθεί εδώ πως το δρόμο για την Βουλή έχουν ήδη πάρει δύο ακόμα νομοσχέδιο, που θα ψηφιστούν άμεσα. Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνει πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας, μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας κ.α. Επίσης συζητείται στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος». Στο μεταξύ σε δημόσια διαβούλευση έχει ήδη δοθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

 

Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερα έμφαση και σε μια σειρά κινήσεων στο δημόσιο τομέα και ένα από τα νομοσχέδια που έχουν ήδη περάσει από το υπουργικό συμβούλιο αφορά στην αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του δημοσίου. Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα ακολουθήσει και ένα ακόμα νομοσχέδιο για την επιδοματική πολιτική.

 

Σήμερα η ψηφοφορία για τον 14ο Πρόεδρο της Βουλής: Πόσες ψήφους θα πάρει ο Νικήτας Κακλαμάνης

 

Φωτογραφία Eurokinissi

 

Ευρεία πλειοψηφία, αλλά όχι αυτή των 283 ψήφων που είχε συγκεντρώσει ο Κ. Τασούλας αναμένεται να λάβει σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής.

 

Ο γαλάζιος βουλευτής που σήμερα θα εκλεγεί ως ο 14ος ΠτΒ από το 1974 έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική ψήφο πέντε εκ των 9 κομμάτων της Βουλής, καθώς επίσης και αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες αναμένεται να δώσουν τη θετική τους ψήφο, ενώ υπέρ της εκλογής του κ. Κακλαμάνη τάσσονται επίσης τουλάχιστον 17 ανεξάρτητοι βουλευτές.

 

Πρόκειται για τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτών που «πρόσκεινται» στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, Ευάγγελου Αποστολάκη, Ράνιας Θρασκιά, Πέτρου Παππά και Αθηνάς Λινού. Στο «ναι», επίσης, θα κινηθούν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, που είχε εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν. Υπέρ τάσσονται ακόμη ο Παύλος Σαράκης, πρώην βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο Χάρης Κατσιβαρδάς, πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, και οι ανεξαρτητοποιημένοι πρώην βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου.

 

Αντιθέτως, τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας θα δηλώσουν «παρών», ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή τους δεν συνδέεται με τη στάση τους απέναντι στο πρόσωπο του κ. Κακλαμάνη. «Η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη είναι μεθοδευμένη και ο κ. Κακλαμάνης αντιπροσωπεύει την καθεστωτική αντίληψη. Θα επιδιώξω συνάντηση. Δεν θα ψηφίσουμε τον κ. Κακλαμάνη και το ίδιο πρέπει να κάνει και η αντιπολίτευση. Είναι πολύ σημαντικό η αντιπολίτευση να αντισταθεί θεσμικά στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου, με τη Νέα Αριστερά να υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική πολιτική κατάσταση αποφασίστηκε να ψηφίσει “παρών”».

 

Τα μαθηματικά

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, κι αν δεν υπάρξουν άλλες απουσίες (λόγω ασθενειών -σημειώνεται ότι υπάρχει η περίπτωση να γίνει δεκτή και η επιστολική ψήφος), ο κ. Κακλαμάνης θα λάβει τουλάχιστον 246 θετικές ψήφους. Νούμερα που μπορεί να αυξηθεί αν κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφασίσουν να στηρίξουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 Κατερίνα Κοκκαλιάρη - Αλέξανδρος Διαμάντης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ