Η Άγκυρα απαντά στην Αθήνα: Η Μιλιέτ παρουσιάζει τον τουρκικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό – Ο χάρτης της Τουρκίας

Η Τουρκία παρουσιάζει σήμερα τα δικά της σχέδια για τη χωροταξία στο Αιγαίο

 

Στον απόηχο του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η Άγκυρα, μέσω της εφημερίδας Μιλιέτ, παρουσιάζει σήμερα τα δικά της σχέδια για τη χωροταξία στο Αιγαίο.

 

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής Μιλιέτ, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της Τουρκίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο και λαμβάνεται ως όριο καθορισμού η Αθήνα και της ηπειρωτικής χώρας της Τουρκίας στο Αιγαίο.

 

Το δημοσίευμα μεταφέρει ότι:

 

«Στο χάρτη εργασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Τουρκίας, λήφθηκε ως όριο η μέση γραμμή μεταξύ Αθήνας και ηπειρωτικής χώρας (Τουρκίας) στο Αιγαίο. Η Τουρκία έφτασε πλέον στο τελικό στάδιο εργασιών του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), που έχει ξεκινήσει, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις θαλάσσιες περιοχές της. Με τον χάρτη που δημιούργησε η ομάδα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Τουρκίας, τα σύνορα της Τουρκίας στη θάλασσα καθορίστηκαν σύμφωνα με επιστημονικές μεθόδους και κανόνες του διεθνούς δικαίου».

 

Η Μιλιέτ παρουσιάζει τον τουρκικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Η Μιλιέτ παρουσιάζει τον τουρκικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

 

Το τουρκικό αφήγημα προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαδικασία ως τεχνική και νομικά τεκμηριωμένη, αν και η ίδια η Μιλιέτ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια «μη δεσμευτική εργασία».

 

Όπως γράφει: «Ο χάρτης αυτός της Γαλάζιας Πατρίδας, που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν αποτελεί επίσημο όριο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που δεσμεύει το κράτος, αλλά μια επιστημονική και νομική εργασία».

 

Το επόμενο μέτωπο: Τα ύδατα της «ΤΔΒΚ»

 

Εκτός Αιγαίου, το τουρκικό αφήγημα στρέφεται και προς την κατεχόμενη Κύπρο, με το επόμενο βήμα να περιγράφεται ήδη:

 

«Ως επόμενο βήμα, το Κέντρο θα εργαστεί πάνω για την ΤΔΒΚ και για τη μελέτη του χωροταξικού θαλάσσιου σχεδιασμού της».

 

Το ψευδοκράτος αποκτά έτσι ρόλο όχι μόνο πολιτικό αλλά και σχεδιαστικό στον τουρκικό ΘΧΣ, ενισχύοντας το αφήγημα περί κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου.

 

DEHUKAM: Επιστημονική ομπρέλα του δόγματος

 

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δικαίου της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM) φέρεται, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, ως ο φορέας που υπογράφει τις «επιστημονικές» εργασίες και τους χάρτες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις πολλές αναφορές σε «χάρτες» και «μέσες γραμμές», το ρεπορτάζ δεν συνοδεύεται από καμία εικόνα ή γραφική απεικόνιση.

 

Η Άγκυρα, χωρίς επίσημο χάρτη αλλά με καλά ζυγισμένες διαρροές, δοκιμάζει το ελληνικό αντανακλαστικό.

 

Σύμφωνα με μία πρώτη τουρκική (δημοσιογραφική) αντίδραση στον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό από τον γνωστό Τούρκο δημοσιογράφο, Ραγκίπ Σοϊλού, του Middle East Eye, προβλέπεται κρίση με την Τουρκία, «Η Ελλάδα ανακοινώνει χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει κρίση με την Τουρκία, καθώς καλύπτει αμφισβητούμενες περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όπως το Καστελλόριζο».

 

Μαρία Ζαχαράκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ