Η μοναδική τοποθεσία των Μετεώρων προστίθεται πλέον στη λίστα με τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO. Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού France Info και την εκπομπή Le Club de correspondants, υπό τον τίτλο «Τα Μετέωρα στην Ελλάδα και η πόλη Uberaba στη Βραζιλία, χαρακτηρισμένα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO».
Το 2015 το Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων έλαβε νομική υπόσταση με τη μορφή Συνδέσμου. Η έδρα του βρίσκεται στο Παρίσι και είναι ο εταίρος της UNESCO στο νέο πρόγραμμα αναγνώρισης περιοχών που δημιούργησε το 2015. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι για να αναγνωριστεί μια περιοχή ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO θα πρέπει να είναι μέλος και του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Τα Παγκόσμιας αξίας Γεωπάρκα UNESCO οφείλουν να πληρούν υψηλά στάνταρ ποιότητας και να προσφέρουν υπηρεσιές, οι οποίες αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Οι δραστηριότητες των Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο και σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 140 περιοχές από 37 χώρες.
Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Τα Μετέωρα βρίσκονται στο βορειοδυτικό όριο της Θεσσαλικής πεδιάδας και κοντά στο νότιο άκρο της Μεσοελληνικής Λεκάνης, ενός τεκτονικού βυθίσματος το οποίο εκτείνεται από την Αλβανία μέχρι τη Θεσσαλία. Η μεσοελληνική λεκάνη συνορεύει στα δυτικά με την Πίνδο και στα ανατολικά οριοθετείται από την πελαγόνια ζώνη των Ελληνίδων.
Η λεκάνη είναι γεμάτη με ιζήματα που μετέφεραν ποταμοί ή θαλάσσια ιζήματα. Στο νότιο τμήμα της λεκάνης, όπου βρίσκονται τα Μετέωρα, τα ιζήματα αυτά χρονολογούνται από το Ολιγόκαινο και το Μειόκαινο. Πάνω τους βρίσκονται τα μεταγενέστερα ιζήματα της θεσσαλικής πεδιάδας, τα οποία καλύπτουν το νότιο τμήμα του συμπλέγματος των Μετεώρων.
Το σύμπλεγμα των Μετεώρων αποτελείται κυρίως (σε ποσοστό που φτάνει το 95%) από βοτσαλωτό ψαμμίτη και κροκαλοπαγή του Ολιγόκαινου και του Μειόκαινου, και το υπόλοιπο ποσοστό αποτελούν κυρίως χοντρόκοκκοι ψαμμίτες. Απαντά επίσης ένα πολύ μικρό ποσοστό ιλυόλιθους, οι οποίοι όπου υπάρχουν σχηματίζουν ένα λεπτό στρώμα πάχους μερικών εκατοστών.
Οι ψαμμίτες αποτελούνται από στρώματα πάχους αρκετών μέτρων σφηνοειδούς σχήματος. Κατά τόπος ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα διακρίνονται στρώματα φακοειδούς σχήματος. Τα στρώματα ψαμμίτη έχουν ταυτοποιηθεί ως αποθέσεις ενός παλαιού δέλτα ποταμού τύπου Γκίλμπερ. Η προέλαση του δέλτα γινόταν από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Κανάλια δημιούργησαν εγκοπές στα ιζήματα, οι οποίες διακρίνονται μέχρι σήμερα.
Τα κανάλια αυτά πιθανόν δημιουργήθηκαν όταν η περιοχή ανυψώθηκε ή έπεσε η στάθμη της θάλασσας. Το συνολικό πάχος των αποθέσεων του δέλτα φτάνει τα 300 μέτρα.[3] Κατά τόπους, στις κορυφές των λόφων, σώζεται πάνω από το στρώμα ψαμμιτών ένα στρώμα κροκαλοπαγών αποτελούμενο από γνεύσιους του παλαιοζωϊκού αιώνα και μάρμαρα της τριασικής εποχής. Το στρώμα αυτό είναι παχύτερο προς τα βορειοανατολικά. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε από ποτάμιες αποθέσεις.
Τα Μετέωρα σήμερα έχουν τη μορφή απότομων κορυφών με ύψος που φτάνει τα 200 μέτρα και πλάτος μέχρι 300 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα.
Για να αντιληφθείτε πλήρως τη μοναδικότητα των Μετεώρων, θα πρέπει να φανταστείτε τεράστιες στήλες από ψαμμίτη, που φτάνουν έως και τα 300 μέτρα σε ύψος, με έξι μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 12ο και τον 16ο αιώνα.
Οι μοναχοί που ζουν σε αυτά τα μοναστήρια, τα οποία είναι επισκέψιμα τις αποκαλούν στήλες του ουρανού. Είναι μια προσευχή που ανεβαίνει στον ουρανό. Αρκετές ταινίες έχουν επίσης γυριστεί στα Μετέωρα, συμπεριλαμβανομένης μιας ταινίας του James Bond.
Οι μοναχοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεγάλα καλάθια με σχοινί για να ανεβοκατεβαίνουν από τα μοναστήρια τους, τα οποία περιέχουν αφάνταστους θησαυρούς βυζαντινής τέχνης, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών τοιχογραφιών. Διαφορετικά, υπάρχουν εκατοντάδες σκαλιά για να ανέβει κανείς, αλλά μόλις φτάσει στην κορυφή, η θέα που καλύπτει όλη την περιοχή τον κάνει να ξεχνά την κούραση και κόβει την ανάσα.
Τα Μετέωρα περιέχουν επίσης γεωλογικά θαύματα, βραχώδεις σχηματισμούς της Καλαμπάκας, που έχουν δημιουργηθεί από χιλιετίες κυψελιδικής διάβρωσης. Τέλος, στο δυτικό τμήμα του Γεωπάρκου, που έχει έκταση 2.409 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκονται τα βουνά της Πίνδου, που αποτελούν καταφύγιο ζωικής και φυτικής βιοποικιλότητας.
Ο Δήμος της περιοχής των Μετεώρων ελπίζει ότι η ενσωμάτωσή του στην αλυσίδα των Γεωπάρκων θα δώσει νέα πνοή στον τοπικό τουρισμό, ιδιαίτερα στον οικοτουρισμό που είναι αυτή τη στιγμή της μόδας στην Ελλάδα. Οι μοναχοί είναι ικανοποιημένοι που βλέπουν τα μοναστήρια τους να εκτιμώνται. Οι αρχαιολόγοι από την πλευρά τους ελπίζουν ότι η ένταξη των Μετεώρων στην αλυσίδα των Γεωπάρκων θα προστατεύσει αυτόν τον μνημειακό χώρο από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που στοχεύει στη μαζική τουριστική εκμετάλλευση όλων των αρχαιολογικών χώρων, ανεξάρτητα από την παραμόρφωσή τους