Μια ευρύτερη συζήτηση για την woke ατζέντα, μετά και τη στάση που έχει επιλέξει να τηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανοίξει
Μια ευρύτερη συζήτηση για την woke ατζέντα- μετά και τη στάση που έχει επιλέξει να τηρήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ - έχει ανοίξει. Από την κυβερνητική πλευρά, με αφορμή την κριτική που ασκείται από διαφορετικές πλευρές, επισημαίνεται πως άλλο πράγμα να σέβεσαι τα δικαιώματα των συμπολιτών σου και άλλο να υιοθετείς ακραία ρητορική και ακραία αιτήματα. Πάντως η εκτίμηση των «γαλάζιων» είναι πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι διαφορετική από ότι στις ΗΠΑ και δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συζήτηση που αφορά την woke ατζέντα αναφέρθηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και -απαντώντας σε ερώτηση- σημείωσε «ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία». Επεσήμανε πως «κάθε χώρα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις σχετικά με την ηχηρή επιστροφή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία. Σίγουρα -το έχω σχολιάσει αυτό- οι ακραίες θέσεις του ρεύματος woke (wokism) στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα το εκκρεμές να ταλαντεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Σημείωσε δε «αυτές οι ακραίες θέσεις, οι οποίες είναι, πιστεύω, ευρέως διαδεδομένες στις φιλελεύθερες πανεπιστημιουπόλεις των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη».
Στην κυβέρνηση δέχονται πυρά από κόμματα που κινούνται στα δεξιά της N.Δ για μια σειρά θεμάτων και δεν θέλουν να αφήσουν αναπάντητη αυτή την κριτική. Έτσι με το βλέμμα στραμμένο σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο οι «γαλάζιοι» εστιάζουν σε κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε διαφόρους τομείς, από την οικονομία έως την αμυντική θωράκιση της χώρας. «Στην Ελλάδα ήμασταν πολύ υπεύθυνοι, ακολουθήσαμε αυτό που αποκαλώ «υπεύθυνο πατριωτισμό» όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, ενίσχυσης της άμυνάς μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο podcast «Table Τoday».
Ωστόσο από τη Ν.Δ. θέλουν μεν να συσπειρώσουν ένα παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο αλλά δεν θέλουν να χάσουν και τους κεντρώους ψηφοφόρους. Επομένως έχουν αποφασίσει να απαντήσουν στην κριτική περί δεξιάς στροφής. Υπενθυμίζεται πως οι τόνοι έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επιλογή του Κωσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας η οποία χαρακτηρίστηκε από την Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου ως στενά κομματική υποψηφιότητα.
Από το κυβερνών κόμμα απαντούν σε αυτά τα πυρά αλλά παράλληλα στρέφουν το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά επιδιώκουν να περάσουν στην αντεπίθεση και να δώσουν έμφαση σε ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα.
Πρόκειται βέβαια για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς στη Ν.Δ. δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στα δεξιά για να επεκταθούν μικρότερα κόμματα αλλά ούτε και να χάσουν την δυναμική που εμφανίζουν στο χώρο του κέντρου. Παράλληλα βέβαια παρακολουθούν με προσοχή και το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στη διεθνή σκηνή.
Αναμφίβολα «υπάρχει μια τάση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προς αυτό που αποκαλούμε «σκληρή» δεξιά ή «εξτρεμιστική» δεξιά. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε παράλληλα πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Με προσοχή διαβάζουν οι «γαλάζιοι» τις δημοσκοπήσεις και δεν περνά απαρατήρητο πως στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ προσεγγίζουν το 20%. Μία τέτοια τάση καταγράφεται τόσο στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε προχθές όσο και της Pulse που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως υπάρχει ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές για να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης. Παράλληλα κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ και σημειώνουν πως στόχος παραμένει η αυτοδυναμία.
Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης « το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας στο ακέραιο τα επόμενα δύο και κάτι παραπάνω χρόνια, που μένουν μέχρι τις εκλογές του 2027. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα ζητήσουμε μια ακόμα ισχυρή εντολή από τους πολίτες».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη