Το λάδι στο καντήλι σώνεται, Αλέξη... 250

Το 2018 ξεκίνησε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά πριν ακόμη κλείσει το πρώτο τετράμηνο εξελίσσεται σε έτος εφιάλτη.  

 

Του Κώστα Στούπα 

 

 

Ενώ περί τα  τέλη του 2017 η κυβέρνηση είχε μοιράσει τον περίφημο "μποναμά” προς συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες κοινωνικά αδύναμων και είχε αρχίσει τα προεόρτια της "καθαρής” εξόδου από το μνημόνιο προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία για πρόωρες ή μη εκλογές, τους πρώτους μήνες του 2018 το σκηνικό έχει ανατραπεί πλήρως... 

 

 

Μια σειρά εξελίξεις  όπως το "Μακεδονικό”, η τουρκική επιθετικότητα, το ΑΕΠ του 2017 που βγήκε λειψό, οι τράπεζες και η οικονομία που συνεχίζουν να "σέρνονται” από τα βάρη και τις καθυστερήσεις, έχουν αλλάξει ριζικά το σκηνικό των εξελίξεων.

 

 

Είναι αλήθεια πως το Φθινόπωρο, η μέχρι τότε συνεχής αύξηση της δημοσκοπικής  διαφοράς της  Νέας Δημοκρατίας είχε αρχίσει να εμφανίζει σημάδια  κάμψης χωρίς όμως να ανατρέπεται η διαφορά ασφαλείας.

 

 

Τους πρώτους μήνες του 2018 η φθινοπωρινή θετική εικόνα έχει παγώσει και ήδη υπάρχουν ενδείξεις επανόδου των τάσεων αύξησης της διαφοράς.

 

 

Ξαφνικά στην αρχή του χρόνου και ενώ όλοι θεωρούσαν την κοινωνία σε κατάσταση ληθαργικής ύπνωσης μετά τα αλλεπάλληλα μνημόνια, το "Μακεδονικό” αφύπνισε αντανακλαστικά της κοινωνίας τα οποία η πολιτική ηγεσία συλλήβδην είχε υποτιμήσει. 

 

 

Οι δυο μαζικές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα δημιούργησαν κλίμα πανικού στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αντέδρασε σπασμωδικά και προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης με μια ερασιτεχνική μεθόδευση επί του υπαρκτού σκανδάλου Novartis,  η οποία στοχοποιούσε τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης χωρίς επαρκή στοιχεία και σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. 

 

 

Όπως ήταν αναμενόμενο από το σκάνδαλο αυτό όπως και από εκείνο  του ΚΕΕΛΠΝΟ  η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα, ενώ βρέθηκε εκτεθειμένη για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και πιέσεις που φέρεται να έχουν δεχθεί κομβικού χαρακτήρα μάρτυρες.

 

 

Από την θολή σκανδαλολογία αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι  περισσότερο ήταν ο περίφημος "Κανένας”και η Αποχή, αφού η Ν.Δ. εκτός της εκλογικής βάσης φαίνεται να διατηρεί έναν  κόσμο  που την ψηφίζει μόνο και μόνο γιατί πανικοβάλλεται όταν αναλογίζεται ποιοι και πώς μας κυβερνούν. Τουτέστιν την επιλέγει με το σκεπτικό "το μη χείρον βέλτιστον”.

 

 

Επιπλέον, τα  στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα  ήταν απογοητευτικά, ενώ οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2018 δεν είναι ενθαρρυντικές.

 

 

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μετά από μια πρόσκαιρη προσγείωση κάτω από το 4% σκαρφάλωσαν πάλι πάνω διαφοροποιούμενα από την πορεία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ακόμη και αυτών του Νότου των υπολοίπων PIGS...

 

 

Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τη Συρία και το Αιγαίο καταδεικνύουν μια πρωτοφανή επιθετικότητα της Τουρκίας ο στόχος της οποίας ακόμη δεν έχει απόλυτα αποσαφηνιστεί. 

 

 

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων αποτελεί και το πλέον αδύνατο σημείο της διακυβέρνησης Τσίπρα αφού ηγείται ενός συνασπισμού με πληθώρα εθνομηδενιστών αριστεριστών και ενθοφαφλατάδων ψεκασμένων. Το  αποτέλεσμα είναι το στίγμα που εκπέμπει η κυβέρνηση να είναι παρωδία.

 

 

Ρήγματα στο μέτωπο

 

 

Οι δημοσκοπήσεις  στην αρχή του χρόνου μετά από κάποιες ενδείξεις μείωσης της διαφοράς κατέγραψαν τη σταθεροποίησή της σε διευρυμένα επίπεδα. Εσχάτως παρατηρούνται πάλι ενδείξεις διεύρυνσης καθώς η κυβέρνηση στα ζητήματα χειρισμού των ζεόντων εθνικών θεμάτων φαίνεται να μην έχει την εμπιστοσύνη ούτε του 20% του εκλογικού σώματος που συνεχίζει να την στηρίζει.

 

 

Οι προσπάθειες δημιουργίας ρηγμάτων στη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ με το "Μακεδονικό”  και τη σκανδαλολογία φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Μοναδική εξαίρεση είναι η ανταπόκριση στελεχών της κεντροαριστεράς στο ζήτημα της αναθεώρησης κάποιων όρων του συντάγματος. 

 

 

Αντιθέτως ρήγματα παρατηρούνται τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όπου για τα εθνικά ζητήματα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν φείδονται εχθρικών χαρακτηρισμών μεταξύ τους. 

 

 

Εσχάτως παρατηρούνται διαφοροποιήσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικότερες αυτές που περικλείουν οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού κ. Ν. Φίλη. 

 

 

Ο κ. Φίλης με δηλώσεις του αμφισβητεί ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης περί "καθαρής” εξόδου και της επιστροφής στην κανονικότητα με την οικονομία να αλλάζει σελίδα. "Τα χειρότερα είναι μπροστά” ήταν ο κοινός παρανομαστής των πολλών και διαφορετικών δηλώσεων του κ. Φίλη την  περασμένη εβδομάδα.

 

 

Το 2018 δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Το Φθινόπωρο του 2018 είναι κοντά πλέον και καθώς όλο και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές τοποθετούν εκεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είναι φανερό πως αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις καθώς η "συγκολλητική ουσία”  της νομής των προνομίων της εξουσίας πλησιάζει την ημερομηνία λήξης της. 

 

 

Το πλέον πιθανό είναι οι διαφοροποιήσεις και οι γκρίνιες να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες όσο θα αποκαλύπτεται πως το αφήγημα της "καθαρής” εξόδου δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την πολιτική επικράτηση αλλά ίσως ούτε την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

 

Το καλύτερο σενάριο αυτήν την στιγμή  για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι να μην προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές. Στη συνέχεια  με την απλή αναλογική η χρεοκοπημένη χώρα που ήδη αντιμετωπίζει  προβλήματα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας να εισέλθει και σε μια περίοδο ακυβερνησίας.

 

 

Αν συμβεί αυτό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι σαν να ανοίγει διάπλατα η πόρτα του φρενοκομείου.

 

 

Όταν ανοίγει η πόρτα του "φρενοκομείου”  κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνέπειες και τις πολιτικές ανατροπές που θα δρομολογηθούν.

 

 

 Όλα συνηγορούν πως το λαδάκι στο καντήλι της κυβέρνησης σώνεται...