Το χρονικό της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό

‘Ένα ταξίδι- αστραπή, που προετοιμάστηκε υπό άκρα μυστικότητα και σημαδεύτηκε από την είδηση για την πυραυλική επίθεση κοντά στην αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι

 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό χθες είχε συμφωνηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στις 29 Ιανουαρίου.

 

Η ημερομηνία κλείδωσε με συνεννοήσεις μέσω διπλωματικών διαύλων. Το ταξίδι όμως οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Και ακόμη και όταν διέρρευσαν σχετικές πληροφορίες χθες το πρωί, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε επισήμως, για λόγους ασφαλείας.

 

Το μεσημέρι όμως, ουκρανικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν και τις πρώτες πληροφορίες πως σημειώθηκε έκρηξη κατόπιν επίθεσης με drone μόλις 150 μέτρα από την αυτοκινητοπομπή λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι στην Οδησσό.

 

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν λίγο αργότερα ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

 

Η στιγμή της επίθεσης

 

Τη στιγμή της επίθεσης περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια κατά τις κοινές δηλώσεις με Ζελένσκι.

 

“Ημασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Και λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Η ελληνική αποστολή είδε μάλιστα τον καπνό και τη φωτιά από την έκρηξη. Τα μέλη της αποστολής έτρεξαν στα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν. Η αυτοκινητοπομπή ακολούθησε όμως διαφορετική από την αρχικά προγραμματισμένη διαδρομή για λόγους ασφαλείας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης και της συνάντησης με Ζελένσκι ωστόσο κατά τα λοιπά δεν άλλαξε. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε κανονικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, προχώρησαν σε δηλώσεις (χωρίς απευθείας μετάδοση φυσικά) και το απόγευμα αναχώρησε οδικώς για το Κινσινάου από όπου πέταξε για Βουκουρέστι.

 

Αντιδράσεις στην Ευρώπη και το συνέδριο του ΕΛΚ

 

Με την ομιλία του κ.Μητσοτάκη θα κλείσει σήμερα το μεσημέρι το συνέδριο του ΕΛΚ, στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να είναι “το πρόσωπο της ημέρας” μετά τα χθεσινά γεγονότα.

 

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο του ΕΛΚ θα επισημοποιήσει το χρίσμα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόεδρος της Κομισιόν καταδίκασε χθες άμεσα στην επίθεση στην Οδησσό κατά την επίσκεψη Ζελένσκι – Μητσοτάκη και έκανε λόγο για “νέα απόπειρα τρομοκρατίας”.

 

Τη ρωσική επίθεση καταδίκασαν επίσης με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

 

Η επίθεση έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Και τελικά η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από ρωσικό drone, με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να υποστηρίζει ότι έπληξε βάση ουκρανικών drone στο λιμάνι της Οδησσού. Η Ουκρανία από την πλευρά της καταγγέλει ότι η Ρωσία βομβαρδίζει το λιμάνι για να σταματήσει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών.

 

Ο θλιβερός απολογισμός της επίθεσης είναι πέντε νεκροί...

 

Το δια ταύτα της επίσκεψης

Όπως αναφέρθηκε, Μητσοτάκης- Ζελένσκι είχαν συμφωνήσει να επισκεφθούν μαζί την Οδησσό κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 29 Ιανουαρίου. Τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με αμυντικό υλικό το Κιέβο, χωρίς να θέτει όμως σε κίνδυνο τη δική της εθνική άμυνα.

 

Η επικοινωνία Μητσοτάκη- Ζελένσκι της 29ης Ιανουαρίου είχε πραγματοποιηθεί βέβαια δύο μέρες μετά από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.

 

Προχθές μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε και επικοινωνία με τον κ.Μπλίνκεν, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την απόφαση του να επισκεφθεί την Οδησσό και για τη στήριξη στην Ουκρανία.

 

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ