Οι Εύζωνες συναγωνίζονται ως αξιοθέατο τα λαμπρά ιστορικά μνημεία της Αθήνας, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αφιέρωμα που εξυμνεί και αποθεώνει την Προεδρική Φρουρά.
"Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που αποπνέει μάλλον αγάπη παρά φόβο στην Προεδρική Φρουρά, την πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας", ξεκινά το άρθρο του Associated Pressαναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Associated Press με τίτλο "Θεϊκοί γίγαντες με φουστανέλες: Γνωρίστε τους πιο διάσημους στρατιώτες της Ελλάδας".
Εύζωνες AP
Ισως αυτό εξηγεί, τονίζει ο αρθρογράφος, γιατί είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, που συναγωνίζεται σε φωτογραφικά "κλικ" ακόμη και τα αρχαία ερείπια της χρυσής εποχής της Ελλάδας.
Στο αφιέρωμα τονίζεται ότι όλα τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς είναι στρατιώτες που έχουν επιλεγεί για το ύψος και τη στάση του σώματός τους και να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Καθήκον τους είναι να στέκονται φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδος, παραμένοντας ακίνητοι για ώρες, όταν δεν εκτελούν την περιβόητη αλλαγή φρουράς με τον ανεπανάληπτο βηματισμό τους.
Επισημαίνεται βέβαια ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι φρουροί αυτοί αναγκάστηκαν συχνά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, εξαιτίας βίαιων διαδηλώσεων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το Associated Press αναφέρει ότι η Προεδρική φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη που διακρίθηκε σε μια σειρά πολέμων. Σήμερα ωστόσο, ο ρόλος της είναι συμβολικός και εθυμοτυπικός, συμμετέχοντας σε τελετές, αντανακλώντας την αντίληψη της ελληνικότητας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους πριν από δύο αιώνες.
Το ελληνικό όνομά τους - Εύζωνες (δηλαδή καλά ζωσμένοι)– είναι μια λέξη ηλικίας 3.000 ετών που επανενεργοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, όταν το νέο Ελληνικό Κράτος προσπαθούσε να ισχυροποιήσει τους γεμάτους αίμα δεσμούς της με τις δόξες της αρχαιότητας.
Όσον αφορά στην περίφημη στολή τους, αυτή αντλεί την έμπνευσή της από την ενδυμασία που φορούσαν στις ορεινές περιοχές, όταν η χώρα τελούσε υπό την οθωμανική τουρκική αυτοκρατορία.
Σήμερα βέβαια, οι φουστανέλες είναι πλέον πολύ πιο κοντές από εκείνες που φορούσαν οι επαναστάτες, ενώ διαθέτουν ακριβώς 400 πτυχώσεις, οι οποίες συμβολίζουν τους περίπου 4 αιώνες του τουρκικού ζυγού. Το δε περίτεχνα κεντημένο γιλέκο, φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.
Ρούχα που χρειάζονται σκληρή δουλειά επί μήνες για να φτιαχτούν, ενώ ένα κομμάτι τους κατασκευάζεται ακόμη και σήμερα στο χέρι. Μία "πεθαμένη" τέχνη, όπως λέει ο αρθρογράφος, σε μια χώρα αυτό το είδος της φορεσιάς βρέθηκε "εκτός μόδας" πριν από έναν αιώνα περίπου, όταν αντικαταστάθηκε από το «φράγκικο» τρόπο ένδυσης των Δυτικών.
news247.gr