Δέκα Χρόνια Ζωής Για Το TEDxAthens

Δέκα χρόνια «ζωής» κλείνει φέτος το TEDxAthens και στην επετειακή του διοργάνωση προσκαλεί το κοινό το ερχόμενο Σάββατο, 1η Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος για να ακούσει τις ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο σκηνοθέτης Ούνταγιαν Πρασάντ και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός, Κρίστοφερ Κινγκ.

 

Το φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι «The state of X» («Η κατάσταση του Χ») και θέτει ως επίκεντρο το «Χ», τη μεταβλητή των άπειρων δυνατοτήτων, το γράμμα που έχει συνδεθεί με πλήθος επιστημών, από την άλγεβρα και τη γενετική ως τον αθλητισμό, τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα.

 

«Από τη μια πλευρά ο τίτλος αποτελεί μια αναφορά στα δέκα μας χρόνια και στο λατινικό δέκα, όπως και στο Χ που είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Από την άλλη κρύβονται από πίσω ομιλίες, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν και να επικεντρωθούν στο πώς άλλαξε ο κόσμος τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουμε να πούμε πράγματα πάνω σε αυτό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής και επιμελητής του TEDxAthens, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. «Πολλά πράγματα από αυτά που έγιναν την τελευταία δεκαετία δεν τα είχαμε προβλέψει, οπότε υπάρχει τροφή για σκέψη και προφανώς επειδή ο κόσμος περιμένει από το TEDxAthens να ακούσει πράγματα που ρίχνουν κλεφτές ματιές στο μέλλον, θα επικεντρωθούμε στα επόμενα δέκα χρόνια με “ όπλο” την τεχνολογία, στη λογική ότι η τεχνολογία είναι πλέον πολύ πιο ορατή και μέσα στις ζωές μας», συνεχίζει ο ίδιος.

 

Ποιος όμως εκτιμά ότι θα είναι ο ρόλος της τεχνολογίας την επόμενη δεκαετία, τον ρωτάμε. «Τα επόμενα δέκα χρόνια νομίζω ότι η τεχνολογία θα πάψει να θεωρείται ένα ανεξάρτητο domain από μόνη της και θα προσαρμοστεί και θα αφομοιωθεί ως οριζόντια κατηγορία ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους σε όλες τις εκφάνσεις του. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά θα βλέπουμε την τεχνολογία γύρω μας, στην καθημερινότητά μας, είτε αυτό είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είτε είναι drones που θα φέρνουν στην πόρτα μας αυτό που έχουμε παραγγείλει, είτε είναι το επόμενο μεγάλο θέμα συζήτησης που έχει να κάνει με το human machine interface, δηλαδή το κατά πόσο ο άνθρωπος και η μηχανή θα έρθουν κοντά και με ποιο τρόπο, για να δουλέψουν μαζί και να ενισχύσουν τα καλά και των δύο. Προφανώς αυτό το κομμάτι θέτει και πολλά σοβαρά ηθικά ζητήματα, γύρω από θέματα προσωπικών δεδομένων, εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας χωρίς να επικαλύπτει την ανθρώπινη φύση και την ελευθερία της έκφρασης, οπότε θα συζητήσουμε αυτό τον προβληματισμό που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι υπάρχει στο δημόσιο διάλογο, κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη».

 

Οι ομιλίες του TEDxAthens θα φιλοξενηθούν σε τρεις χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την κεντρική σκηνή, την εναλλακτική σκηνή και το εργαστήρι. Οι τρεις χώροι θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν περίπου 2.200 θεατές, αριθμός 20πλάσιος από την πρώτη διοργάνωση, το 2009. Ο ιδρυτής του TEDxAthens παραδέχεται ότι δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε η διοργάνωση. «Όταν κάναμε το πρώτο event τον Οκτώβριο του 2019 δεν είχαμε καθόλου εικόνα εάν αυτό το φορμάτ και αυτό το πλαίσιο εκδηλώσεων είναι κάτι που μπορεί να ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό. Το 2009 ήταν ένα μικρό event, ήταν όμως μια πρωτόγνωρη εμπειρία και διαδικασία, το πώς από τα 100 άτομα της πρώτης διοργάνωσης πήγαμε το 2010 στα 800, το 2011 στα 1.300 και αντίστοιχα πώς από την πρώτη χρονιά που δεν είχαμε live streaming φτάσαμε το 2012 να είμαστε παγκόσμιο trending topic στο twitter. Είχαν γραφτεί γύρω στα 37.000 tweets σε μια εποχή που το twitter είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική και στη χώρα μας και στον κόσμο».

 

Σε αυτά τα δέκα χρόνια από τη σκηνή του TEDxAthens πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, οι ομιλίες των οποίων έχουν γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης. Από τον Άγγλο διαφημιστή, Ρόρι Σάδερλαντ, το 2011, η παρουσίαση του οποίου είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα TED Talks με δυόμισι εκατομμύρια views μέχρι την ομιλία του Έλληνα επιχειρηματία στο χώρο των ψηφιακών μέσων στην Αμερική, Τάσου Φραντζολά, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ήχος της βροχής σε ταινίες του Χόλιγουντ παράγεται από τσιγαριστό μπέικον! Στη σκηνή βρέθηκαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα, όπως ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Ευγένιος Τριβιζάς το 2014 και η Άλκη Ζέη το 2016.

 

Φέτος, εκτός από τον εγγονό του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, στο TEDxAthens θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος και δημιουργός της καμπάνιας κατά των fake news #iamhere, Μίνα Ντένερτ, ο πρώην πρόεδρος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Λάλας, ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας στη Βρετανία, Κρις Σκίνερ, και η επιχειρηματίας Λίζα Λανγκ που έχει συνδέσει την τεχνολογία με το χώρο της μόδας.

 

analitis.gr