Αυτό είναι το σχέδιο εμβολιασμού για την Ελλάδα: Η σειρά προτεραιότητας

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε αναλυτικά τις λεπτομέρειες και τους τρόπους με τους οποίους θα εμβολιαστούν οι πολίτες...

 

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα» σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

 

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο "κόκκινο"».

 

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια προχώρησε στις ανακοινώσεις για το σχέδιο του εμβολιασμού, αναφέροντας πως 1.018 κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν 6 ημέρες την εμβδομάδα και θα μπορούν να καλύπτουν πάνω από 2 εκατ. πολίτες τον μήνα.

 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν το υγειονομικό προσωπικό, οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός.

 

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

 

Προετοιμάζονται οι δομές εμβολιασμού

 

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα και θα καλύπτουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Τα κέντρα έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για κέντρα υγείας και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

 

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

 

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

 

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο.

 

Πώς θα γίνει η προμήθεια των εμβολίων

 

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.

 

Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi, Johnson & Johnson και με την CureVac, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες όπως η Moderna η οποία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%, ενώ από την CureVac η σύμβαση που υπεγράφη θα επιτρέψει την αγορά 405 εκατομμυρίων δόσεων.

 

Η διαδικασία για τον εμβολιασμό

 

Ο εμβολιασμός των πολιτών, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα γίνεται με τρεις τρόπους μεταξύ των οποίων είναι και η αποστολή SMS, όπου ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

 

Ταυτόχρονα, εκτός από το SMS, θα υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να κλείνει το ραντεβού του τηλεφωνικά αλλά και on line.

 

Στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος από το κράτος σε δύο στάδιο. Στο πρώτο θα ελέγχονται οι δικαιούχοι μέσω ΑΜΚΑ και στη συνέχεια θα γίνεται έλεγχος στην καταχώρηση των στοιχείων των δικαιούχων.

 

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε πως: «Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή».

 

Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται με ραντεβού σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

 

Εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αλλά ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

 

Δείτε εδώ αναλυτικά το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό