Ατυχία το λέμε τώρα;.... Νόρα Ράλλη

«Ατυχο» τον ανεβάζουν, «άτυχο» τον κατεβάζουν. Οχι, καθόλου «άτυχος» δεν ήταν ούτε είναι ο Βασίλης Μάγγος. Το νέο παιδί που έχασε τη ζωή του μετά από άγριο βασανισμό από αστυνομικούς στον Βόλο το 2020.

«Οταν βασάνιζαν τον Βασίλειο, ένας ασφαλίτης τον χτυπούσε με γροθιές την ίδια ώρα που οι άλλοι του κρατούσαν τα χέρια πίσω από την καρέκλα. Τον κοιτάζει ο Βασίλειος και του λέει: “Πες μου το όνομά σου, είσαι άνθρωπος εσύ; Τι θα έκανες αν τα παιδιά σου έβγαιναν έξω για να φωνάξουν ότι πεθαίνουμε από το καυσαέριο;”, με τον αστυνομικό να του απαντά ότι “εμένα τα παιδιά μου δεν θα βγουν ποτέ να φωνάξουν” και τον Βασίλειο να του λέει ότι δεν είναι άνθρωπος. Δεν του έδωσαν ούτε νερό να πιει όταν τους το ζητούσε. Ανθρωποι λοβοτομημένοι συναισθηματικά».

 

Αυτά έχει ήδη καταθέσει ο πατέρας του Βασίλη και μόνο αυτά είναι αρκετά για να καταλάβουμε πόσο γενναίο ήταν αυτό το παιδί. Δεν «έπαιζε» με την τύχη, για να είναι «άτυχο» ή «τυχερό». Εδινε αγώνα. Και ο αγώνας είναι πάντα δίκαιος. Κάθε τι άλλο που μοιάζει με «αγώνα» είναι απλά γελοιότητα. Που καμία σχέση δεν έχει με το δίκαιο ή τη δικαιοσύνη.

 

Αυτή τη γελοιότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, για ακόμη μια φορά τώρα, ως πολίτες αυτής της χώρας, που κυβερνάται από αυτή τη συγκεκριμένη κυβέρνηση αυτού του συγκεκριμένου Μητσοτάκη. Χθες, ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Βόλου προχώρησε «σε μια απροειδοποίητη και αιφνιδιαστική κίνηση, αφού ανέθεσε την υπόθεση του βασανισμού και του θανάτου του Βασίλη Μάγγου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, κ. Παπαϊωάννου» (έτσι σχολίασε το γεγονός το ΜέΡΑ25, καταγγέλλοντάς το).

 

pateras vasili magou

 

Θυμίζουμε πως ο κ. Παπαϊωάννου ήταν ο εισαγγελέας που στο πρώτο στάδιο της δίκης είχε παραπέμψει την υπόθεση στο Μονομελές, κατηγορώντας μόνο τρεις από τους έξι αστυνομικούς και μόνο για πλημμελήματα. Εν τέλει, έξι αστυνομικοί (τέσσερις άνδρες των ΟΠΚΕ και δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας) κατηγορούνται για βασανιστήρια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκθεση και παράνομη κατακράτηση κατά συναυτουργία. Τώρα; Με τον κ. Παπαϊωάννου ξανά στο «τιμόνι» της υπόθεσης, όλα αυτά ανατρέπονται; Δίχως καν να ντρέπονται; Να το χαιρόμαστε το Κράτος Δικαίου μας. Να μας φτύσουμε μη μας ματιάσουμε!

 

Νόρα Ράλλη | Athens Voice