Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κα Κατσέλη αποτελεί πολιτικό που χαίρει ευρείας αποδοχής και σεβασμού και πέρα από τον προοδευτικό χώρο
Την υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Λούκα Κατσέλη, υποδέχτηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κα Κατσέλη αποτελεί πολιτικό που χαίρει ευρείας αποδοχής και σεβασμού και πέρα από τον προοδευτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται.
Παράλληλα, ο Αλ Τσίπρας υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητα της Λ. Κατσέλη εκπέμπει το μήνυμα της ενότητας, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, «που σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Τσακαλώτος ψηφίζει Κατσέλη – Παρά τη διαφωνία του, θα ακολουθήσει τη γραμμή της πλειοψηφίας
Συντεταγμένα θα κινηθεί στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, κατά την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ήταν ο μόνος εκ των 11 βουλευτών (10-1) της Νέας Αριστεράς που είχε ταχθεί κατά της υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προεδρία της Δημοκρατίας , θα συνταχθεί με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ψηφίσει την Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά το ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και άλλα στελέχη του Πολιτικού Γραφείου (σχεδόν το 50% των μελών του) και της Κεντρικής Επιτροπής (σχεδόν το 40% των μελών της) διαφώνησαν με τη γραμμή υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν τίθεται ζήτημα απόκλισης από τις συλλογικές αποφάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στελέχη της Ομπρέλας με τις διαφωνίες επί της «γραμμής» της πλειοψηφίας ουσιαστικά σηματοδοτούν την αντίθεση της μειοψηφίας σε σύγκλιση με την Κουμουνδούρου, προτού αν μη τι άλλο υπάρξουν πολιτικοί και προγραμματικοί όροι για την συμπόρευση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι προοίμιο για την άρνηση τμήματος της Νέας Αριστεράς σε όποια προσπάθεια πολιτικής/εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προοπτική της επόμενης μέρας…
Κοινή θέση όλων στην Νέα Αριστερά ήταν εκ προοιμίου η αντίθεση με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον Τάσο Γιαννίτση, για λόγους πολιτικής κατεύθυνσης.
Οσοι και όσες στο Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή εναντιώθηκαν στην θέση της πλειοψηφίας, επιχειρηματολόγησαν σε τρία επίπεδα:
– αφότου δεν προχώρησε η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινήθηκαν …εσωστρεφώς, γνωρίζοντας ότι η πρόταση του ενός θα απορριπτόταν εκ προοιμίου από το άλλο κόμμα. Επομένως, δεν υπήρχε συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια υποψηφιότητα
– η Νέα Αριστερά που έτσι και αλλιώς δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον Τάσο Γιαννίτση, δεν είχε λόγους να ψηφίσει υπέρ της πρότασης υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δεν τίθεται ζήτημα με το πρόσωπο, την Λούκα Κατσέλη την εκτιμούν) , όμως πλέον εκλείπει η επιλογή ψήφου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ως κοινωνικής και πολιτικά προοδευτικής σηματοδότησης.
-αν καταψήφιζαν όλες τις υποψηφιότητες, αυτό που θα έμενε ως καταγραφή θα ήταν ότι η Νέα Αριστερά είχε προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Ράμμο ως πρόταση για από κοινού δέσμευσης των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Τώρα, θα μείνει ως καταγραφή ότι η Νέα Αριστερά δίνει ψήφο υπέρ της Λούκας Κατσέλη, ως πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι έγινε συζήτηση στα συλλογικά όργανα της Νέας Αριστεράς για το ενδεχόμενο ακόμη και νέας πρότασης για υποψηφιότητα, κάτι όμως που δεν είχε τύχη, λόγω ασφυκτικού χρονικού πλαισίου.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, «υπέρ» της υποψηφιότητας Κατσέλη τάχθηκαν 81 και «κατά» 54 στελέχη (η συντριπτική πλειονότητα της «Ομπρέλας, με εξαίρεση τον Νίκο Φίλη), ενώ προκάλεσε εντύπωση η στάση του Γραμματέα της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος ψήφισε «λευκό».
Πάντως, η πλειοψηφία της Νέας Αριστεράς, με την απόφασή της, κρίνει ότι η Λούκα Κατσέλη είναι μια πολιτικός «με προοδευτικό πολιτικό αποτύπωμα» και η στήριξή της στέλνει αντιδεξιό μήνυμα, σηματοδοτώντας την αντίθεση προς την κυβερνητική πολιτική και τις καθεστωτικές λογικές της ΝΔ. Η ηγεσία της Νέας Αριστεράς υπό τον Αλέξη Χαρίτση, δημοσιοποιώντας την απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής, το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου, πογραμμίζει ότι πορεύεται στηρίζοντας πρωτοβουλίες κοινής δράσης του προοδευτικού χώρου έστω και στην ελάχιστη κοινή βάση συνεννόησης και θα συνεχίσει να το κάνει από θέσεις αυτονομίας και αριστερής κατεύθυνσης. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η θέση της για κοινές πρωτοβουλίες δεν έχει καμμιά σχέση με επιδίωξη ακύρωσης της αυτονομίας της.
Παναγιώτα Μπίτσικα