Αγρότες: «Χορτάσαμε από λόγια» - Στα μπλόκα κλιμακώνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους
Απαιτούν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ψέματα
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν στα μπλόκα στη Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν είναι οι αγρότες, καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακούσει την αγωνία τους και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Υπάρχει μαζικότητα σε αυτόν τον αγώνα, θα δώσουμε αγώνα με ενότητα. Τα προβλήματά μας είναι πολλά» τόνισε στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, που μίλησε για το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή μπλόκο που έχουν στήσει στη Θεσσαλία οι αγρότες των Φαρσάλων και της Καρδίτσας στον Ε65, αλλά και τα μπλόκα που έχουν στήσει οι αγρότες της Λάρισας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας.
«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, λόγω μιαςς καταστροφικής χρονιάς με χαμηλές παραγωγές εξαιτίας της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας» είπε. «Ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο. Ζητάμε η τιμή της κιλοβατώρας να κατέβει στα 7 λεπτά. Πληρώσαμε Ιούνιο και Ιούλιο με 16 λεπτά την κιλοβατώρα» σημείωσε κάνοντας λόγο για μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι έλυσε το ζήτημα με το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι άδικο να γίνονται από παρόχους κλειστά οικιακά τιμολόγια με 8 λεπτά και ο αγρότης να πληρώνει 9,5-11 λεπτά. Ζητάμε πλαφόν στα 7 λεπτά» τόνισε.
«Υπάρχουν συνάδελφοί μας που 17 μήνες μετά τον Daniel δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ όσον αφορά στο έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή στον εξοπλισμό που χάθηκε και είναι υπεύθυνο το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Τριαντόπουλος», κατήγγειλε ακόμη ο Σωκράτης Αλειφτήρας. «Στην Θεσσαλία είναι ένα ποσοστό 30%, που δεν έχουν πάρει ένα ευρώ και πολλοί έχουν πάρει ένα μέρος των χρημάτων. Είναι χρήματα που και τα δικαιούμαστε και τα χρειαζόμαστε» υπογράμμισε.
«Φέτος είναι πιο δυναμικό το μπλόκο από πέρσι, έχουν βγει πολλά νέα παιδιά στον δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την απόφασή μας και να ανέβουμε στον Ε-65 με τα τρακτέρ μας. Σκοπός μας δεν είναι να διαταράξουμε την κοινωνική συνοχή και την οικονομική δραστηριότητα. Χορτάσαμε από λόγια», κατέληξε ο Σ. Αλειφτήρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 από το μπλόκο στον κόμβο της Γυρτώνης υπογράμμισε ότι η φετινή κινητοποίηση των αγροτών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. «Αυτό έχει να κάνει με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι είχαν ικανοποιήσει τα αιτήματα μας» είπε κάνοντας και αυτός λόγο για μια «καταστροφική χρονιά».
Υπενθυμίζεται ότι χθες με χημικά, δακρυγόνα και απωθήσεις αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ τους αγρότες που είναι στον Ε–65 στη Θεσσαλία, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Σήμερα δε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα των αγροτών.
Στα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν ζητήματα που έχουν τεθεί από πέρυσι και παρά το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι έχει επιλύσει, εξακολουθούν όχι μόνο να υφίστανται αλλά και να συσσωρεύονται.
Μεταξύ άλλων στα κυριότερα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται:
- η αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών,
- η μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα,
- αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή,
- αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους,
- εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για την επιβίωσή τους και προσιτές τιμές στην κατανάλωση,
- υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες,
- μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» κλπ.