16χρονη πέθανε από Σύνδρομο Τοξικού Σοκ -Τι είναι & ποια η αιτία

Πολλά - φαινομενικά αθώα - πράγματα της καθημερινότητάς μας μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, ακόμη και να αποβούν μοιραία.

 

 

Αυτό συνέβη και στην Σάρα Μανιτόσκι από τηνΒρετανική Κολούμπια του Καναδά.

 

 

Η 16χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της από την χρήση ταμπόν, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

 

 

Η Μανιτόσκι βρέθηκε νεκρή σε σχολικό ταξίδι κοντά στο Βανκούβερ τον Μάρτιο του 2017, με άγνωστη αιτία θανάτου.

 

 

Οι φίλοι της έφυγαν από το δωμάτιο το πρωί πιστεύοντας ότι κοιμάται, αλλά όταν γύρισαν την βρήκαν ξαπλωμένη ακόμα με το ξυπνητήρι της να χτυπάει. Το προσωπικό και οι πρώτες βοήθειες της έκαναν ανάνηψη αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

 

 

Ένα χρόνο μετά, ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι το νεαρό κορίτσι πέθανε από «Σύνδρομο τοξικού σοκ», βάση του σταφυλόκοκκου που βρέθηκε σε ταμπόν στο σώμα της. Ακόμη, είχε και άλλα σημάδια TSS (Συνδρόμου τοξικού σοκ), ωστόσο τα ταμπόν δεν είναι η μόνη αιτία της βακτηριακής μόλυνσης.

 

 

Facebook/Sara Manitoski

Facebook/Sara Manitoski

 

 

«Ξέρουμε ότι υπάρχει σύνδεση. Ξέρουμε ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται αυτό το βακτήριο για να αρρωστήσει και ίσως έχει να κάνει με την παρατεταμένη χρήση του ταμπόν, που αυξάνει τον κίνδυνο για την διάδοση της μόλυνσης», αναφέρει ειδικός της υγείας.

 

 

Το «Σύνδρομο τοξικού σοκ» είναι σπάνιο αλλά όταν συμβαίνει, αναπτύσσεται από τοξίνες που υπάρχουν ήδη στο σώμα. 

 

 

«Το πρώτο είναι ο κολπικός αποικισμός από σταφυλόκοκκο, που δημιουργεί την τοξίνη, το δεύτερο είναι η παραγωγή της τοξίνης και το τρίτο η διείσδυση στο κολπικό επιθήλιο αρκετής τοξίνης για να προκαλέσει την ασθένεια. Το τέταρτο είναι η έλλειψη επαρκών αναλύσεων του αντισώματος που εξοντώνει την τοξίνη», αναφέρει ο δρ. JoAnn Pinkerton στο People.

 

 

shutterstock

Οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητες σε αυτή την ασθένεια.

 

 

«Οι νεαρότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν Σύνδρομο τοξικού σοκ, λόγω της περισσότερης χρήσης ταμπόν ή αντισυλληπτικού διαφράγματος. Ακόμη, μπορεί να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα ακόμα», συμπληρώνει.

 

 

Για να μειωθεί η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος αυτό το σύνδρομο, οι ειδικοί προτείνουν να αλλάζεις ταμπόν κάθε 2-3 ώρες και να αποφεύγεις να κοιμάσαι με αυτά. Ακόμη, να προτιμάς ταμπόν μικρότερης απορροφητικότητας για να αποφύγεις την ξηρότητα και να τα αλλάζεις με σερβιέτες.

 

 

«Τα ταμπόν από μόνα τους δεν έχουν βακτήρια. Ο σταφυλόκοκκος υπάρχει σε εμάς, όχι στα ταμπόν. Γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την υγεία τους αλλά να μην ανησυχούν».

 

 

shutterstock

 

 

bovary.gr