Ιδιωτικά ασθενοφόρα : Το σκάνδαλο που αρχίζει να στοιχίζει σε ζωές

Την Μεγάλη Πέμπτη, ένα ασθενοφόρο (ιδιωτικό, έχει σημασία) συγκρούστηκε με ΙΧ κι έπειτα έπεσε σε κολώνα στο Παγκράτι, με αποτέλεσμα η 78χρονη ασθενής να βρίσκεται διασωληνωμένη, να καταπλακωθούν δύο πεζοί και συνολικά να τραυματιστούν 6 άτομα ανάμεσα τους και ο διασώστης του ασθενοφόρου.

 

Το αστυνομικό ρεπορτάζ δεν ανέφερε την αιτία του ατυχήματος, όμως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του tvxs, ο οδηγός του ασθενοφόρου παραβίασε ερυθρό σηματοδότη.

 

Το συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του tvxs σε σχέση με τους κινδύνους στους οποίους θέτει τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, η ασυδοσία στο εντελώς αρρύθμιστο τοπίο της αγοράς των ιδιωτικών ασθενοφόρων και η υπερεργασία στην οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, όπως εξηγεί το ρεπορτάζ που ακολουθεί.

 

Το σκάνδαλο

 

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, ο στόλος των οποίων είναι μεγαλύτερος από εκείνον του ΕΚΑΒ (στην Αττική σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 55 οχήματα του ΕΚΑΒ και πάνω από 150 ασθενοφόρα διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών), λειτουργούν σε καθεστώς μιας μεγάλης ακολουθίας παρατυπιών όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ του tvxs.

Παίρνουν άδεια μια φορά εφάπαξ από το ΕΚΑΒ και κανείς δεν ελέγχει μετά αν πληρούν τις προδιαγραφές να κινούνται στους δρόμους.

 

Επειδή οι μόνοι που νομιμοποιούνται να έχουν ασθενοφόρα είναι κλινικές και ιδρύματα, οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες πάνε και βρίσκουν τέτοιες  κλινικές, νεφρολογικά κέντρα ή γηροκομεία… όποιον δικαιούται να έχει ασθενοφόρα και συνάπτουν συμφωνία να αγοράσουν οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιούν μέσω των κλινικών, καταβάλλοντας τους ένα ποσό. Το ασθενοφόρο που τράκαρε για παράδειγμα, φαίνεται ότι είναι της κλινικής «Ιπποκράτης», όπως στην ουσία δεν είναι εφόσον το χειρίζεται ιδιωτική εταιρεία.

 

Δεν γίνονται έλεγχοι για την εξειδίκευση του προσωπικού με αποτέλεσμα να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα είτε από ανειδίκευτους εργαζόμενους,  είτε από διασώστες του ΕΚΑΒ που επειδή δεν τους αρκεί ο μισθός τους δουλεύουν υπερωρίες στους ιδιώτες.

 

Ένας τέτοιος ήταν κι ο τραυματίας του συγκεκριμένου ασθενοφόρου σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs. Η συγκεκριμένη εργασία του οποίου, ήταν προφανώς ανασφάλιστη!

 

Υπερεργασία και παρανομία με κόστος ανθρώπινες ζωές

 

Οι ιδιώτες που θησαυρίζουν πάνω στο εντελώς υποβαθμισμένο από την πολιτεία ΕΚΑΒ, υποχρεώνουν συχνά σύμφωνα με μαρτυρίες, σε εξαντλητικά ωράρια τους εργαζόμενους οι οποίοι «πατούν γκάζι» για να προλάβουν τα δήθεν επείγοντα περιστατικά.

 

Γράφουμε «δήθεν» γιατί  όπως εξηγούν έμπειροι διασώστες του ΕΚΑΒ, την πλειοψηφία των περιστατικών που καλύπτουν δεν θα την έκριναν ως επείγουσα τα πρωτόκολλα του ΕΚΑΒ. Αλλά οι οδηγοί των ιδιωτικών είναι υποχρεωμένοι να εκτελέσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό διακομιδών τη μέρα. «Μόνο έτσι βγαίνει το μεροκάματο, δεν υπάρχει ωράριο. Και για να βγάλουν το ημερήσιο «πλάνο» τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα» λέει πηγή.

 

Κι ενώ απαγορεύεται οι ιδιώτες να εξυπηρετούν κατεπείγοντα περιστατικά έχοντας αναμμένο τον φάρο, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κινούνται με αναμμένο φάρο και συχνά με μεγάλες ταχύτητες για να προλάβουν να χωρέσουν στο ωράριο τους όσα περισσότερα περιστατικά γίνεται.

 

«Από θαύμα δεν θρηνούμε κάθε μέρα κάποιον» δήλωσε διασώστης στο tvxs.  «Έχει τύχει συνάδελφος να δουλεύει 5 ώρες, να τον καλέσει ο ιδιώτης και να του πει φεύγεις πας Αλβανία και στην επιστροφή φέρνεις ασθενή από τα Γιάννενα! Είναι παράνομο αλλά συμβαίνει».

 

Αν αθροίσει κανείς τα περιστατικά των τελευταίων ημερών που «….είναι παράνομα αλλά συμβαίνουν» με αποτέλεσμα κόστος σε ανθρώπινες ζωές, θα αντιληφθεί ότι αυτό αφορά κάθε πτυχή του ΕΣΥ.

 

Όπως αναφέρουν στο Γενικό Νίκαιας μια μέρα πριν, την Μεγάλη Παρασκευή«πέθανε αιφνίδια εν ώρα εργασίας συνάδελφος τραυματιοφορέας που εργαζόταν διπλοβάρδια». 

 

Παράλληλα, υπενθυμίζουν το πρόσφατο τροχαίο γιατρού κατά την επιστροφή της από τη δουλειά, που την είχε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι από την υπερκόπωση, καθώς είχε μετακινηθεί από τις Σέρρες με υποχρεωτικό «εντέλλεσθε» για κάλυψη εφημερίας στη Δράμα,  όπως και την πτώση άλλου ειδικευόμενου από μεγάλο ύψος, που είχε λιποθυμήσει από την κούραση μέσα στο νοσοκομείο και σώθηκε από θαύμα.

 

Θυμίζουμε επίσης και την Αναισθησιολόγο της Θεσσαλονίκης που υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε συνθήκες εξοντωτικής υπερεφημέρευσης και υπερεργασίας.

 

Παράνομη η διπλοβάρδια του τραυματιοφορέα στη Νίκαια που έπαθε έμφραγμα εν ώρα εργασίας. Παράνομες  και πολλές εφημερίες γιατρών αφού είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που παίρνουν ρεπό την επόμενη μέρα όπως ορίζει ο νόμος, παράνομη κι η βάρδια του διασώστη στο ασθενοφόρο.

 

Όταν ο ιδιώτης κάνει ό,τι θέλει και δεν τον ελέγχει κανείς, η υγεία των πολιτών είναι σε κίνδυνο

 

Ο κ. Τσατσάνης συνδικαλιστής διασώστης,  προσθέτει σχετικά με το χάος που προκαλούν τα οχήματα των ιδιωτών στους δρόμους. «Δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο μες την Αττική χρησιμοποιώντας τη σειρήνα για ψύλλου πήδημα. Τα έχουμε πει αυτά στον υπουργό. Δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα γιατί κάνουν αλόγιστη χρήση σειρήνας για περιστατικά μη επείγοντα. Μετά όταν χρειάζεται να περάσει ασθενοφόρο με επείγον σήμα, οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι και δεν τους δίνουν προτεραιότητα».

 

Ο κ. Π. Παπανικολάου, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Εργαζόμενων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) λέει στο tvxs πως οι ιδιώτες δεν υπακούν στους κανόνες του ΕΚΑΒ, γεγονός επικίνδυνο για τους ασθενείς και επιβαρυντικό για τα νοσοκομεία.

 

«Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν εξυπηρετούν μόνο εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Τα χρησιμοποιούν κι αυτοί που έχουν να πληρώσουν, σαν ταξί. Θες να πας στο εφημερεύον και να μην περιμένεις στην ουρά;

 

Τους δίνεις 50-100 ευρώ, σε πηγαίνει όπου θέλεις, σε όποιο νοσοκομείο της χώρας του πεις γιατί δεν υπακούουν σε κανόνες του ΕΚΑΒ αυτοί. Μπορεί να μένεις στις Κουκουβάουνες και να σε πάνε στο ΚΑΤ και τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να σου δώσουν προτεραιότητα, έστω κι αν έχεις μόνο 37 πυρετό».

 

Γι’αυτά τα περιστατικά τα περισσότερα από τα οποία χαρακτηρίζουν γιατροί και διασώστες ως μη επείγοντα, τρέχουν νυχθημερόν στους δρόμους σε εντατικοποιημένη εργασία οι εργαζόμενοι των ιδιωτών εξαντλημένοι στην πλειοψηφία τους.

 

Τα ερωτήματα που έθεσε το tvxs στο υπουργείο σε σχέση με τη μηδαμινή πρόληψη αλλά και την απουσία ελέγχου που έχει σαν αποτέλεσμα να πλουτίζουν παρανόμως ιδιώτες θέτοντας την υγεία των πολιτών σε κίνδυνο, δεν απαντήθηκαν ποτέ.

 

Εντωμεταξύ  την ώρα που η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο με βάση όλα όσα καταθέτουν οι γνωρίζοντες,  οι μόνοι  κερδισμένοι είναι  ιδιώτες που θησαυρίζουν με παράνομους τρόπους όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

 

Τα σωματεία τους εξάλλου κρόουν καιρό τον κώδωνα του κινδύνου αλλά το υπ. Υγείας αδιαφορεί. Υπογραμμίζουν δε, πως εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι υπήρξε σχέδιο ώστε να ωφεληθούν λίγοι ιδιώτες που προφανώς ήταν στο περιβάλλον κυβερνητικών στελεχών και γνώριζαν που έπρεπε να επενδύσουν.

 

«Η έκρηξη των ιδιωτικών ασθενοφόρων, ιδιαιτέρως στις εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης περιοχές, επήλθε επι Πλεύρη όταν εκχωρήθηκε η “δυνατότητα” στα νοσοκομεία να εκχωρούν τα εξιτήρια τους σε εταιρείες ιδιωτικών ασθενοφόρων. Οι άνθρωποι  που βρέθηκαν στην κρίσιμη στιγμή έτοιμοι (με στόλο ασθενοφόρων) δεν ήταν τυχαίοι, αλλά προφανώς “μιλημένοι”.  Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση εκποίησης μέρους μιας κερδοφόρας δημόσιας δραστηριότητας σε ημέτερους.

 

Σταδιακά όλα τα φιλέτα στους ιδιώτες κι όλος ο κατιμάς θα παραμείνει στο κράτος. Αυτό είναι εξάλλου το μοντελάκι συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού σε όλους τους τομεις του ΕΣΥ» λέει συνδικαλιστής διασώστης  στο tvxs ο οποίος προσθέτει:

 

«Όταν ο ιδιώτης κάνει ό,τι θέλει και δεν τον ελέγχει κανείς, η υγεία των πολιτών είναι σε κίνδυνο. Εμείς προειδοποιούμε όπως προειδοποιούσαν οι συνδικαλιστές στα Τέμπη. Ελπίζουμε να γίνει κάτι πριν είναι αργά».

 

Φωτεινή Λαμπρίδη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ