Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες ξεδιπλώνει η κυβέρνηση
Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, ποντάροντας στην οικονομία και ετοιμάζοντας ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων με το βλέμμα στραμμένο στην μεσαία τάξη. Μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, με το κυβερνών κόμμα να επενδύει σε μια ατζέντα οικονομίας.
Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του εξέπεμψε τρία βασικά μηνύματα :
-Υπογράμμισε πως οι κάλπες θα στηθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας και θέλησε να στείλει για μια ακόμα φορά το μήνυμα πως οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά. « Από τη στιγμή που και εγώ ο ίδιος πιστεύω ακράδαντα ότι το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026, ένας λόγος παραπάνω να τηρήσω στο ακέραιο τη δέσμευσή μου για εκλογές στο τέλος της τετραετίας» επεσήμανε.
-Τόνισε πως δεν θα ανοίξει συζήτηση για αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Παράλληλα επεσήμανε πως «αν υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα σήμερα το οποίο βάσιμα να μπορεί να διεκδικεί την αυτοδυναμία, αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία».
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο γνωρίζουν πως αν άνοιγαν τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα εξέπεμπαν ένα μήνυμα ηττοπάθειας και θα πυροδοτούσαν μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Επομένως επιλέγουν να εστιάσουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και σε πρώτη φάση κοιτάνε προς όσους είχαν ψηφίσει Ν.Δ. στις τελευταίες ευρωεκλογές.
-Σημείωσε πως θα διεκδικήσει και μια τρίτη θητεία. «Είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας και να διεκδικήσω, εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες, να είμαι Πρωθυπουργός και για μια τρίτη θητεία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Παράλληλα - στη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα protothema - ο πρωθυπουργός εξέπεμψε ένα ακόμα μήνυμα, λέγοντας «όσο η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα τόσο όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες». Ουσιαστικά στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν να δουν το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής στο πορτοφόλι τους. Και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνονται μέτρα σε δόσεις ανάλογα και με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
Γεμίζει το «πουγκί» των παροχών
Το «πουγκί» των παροχών ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι ένα ευρύ πακέτο μέτρων που θα αφορά στο 2026 να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το βάρος πέφτει στις μειώσεις φόρων και το Μαξίμου εστιάζει πρωτίστως στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Άλλωστε είναι ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023 και οι «γαλάζιοι» επιχειρούν να το συσπειρώσουν εκ νέου. Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μία πλευρά αναζητούνται γενναία μέτρα για το συγκεκριμένο ακροατήριο και από την άλλη δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία.
Παράλληλα στα σκαριά είναι και μια σειρά πρόσθετων κινήσεων στο στεγαστικό πεδίο και το θέμα αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι επισκέψεις του Κ. Μητσοτάκη στα υπουργεία (σήμερα θα βρεθεί στο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), ενώ θα υπάρξει και ένας νέος γύρος περιοδειών με έμφαση να δίνεται σε μια σειρά κινήσεων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.
Τα πυρά στην αντιπολίτευση
Ενα αφήγημα σταθερότητας βάζει μπροστά η κυβέρνηση, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν καταθέτουν αξιόπιστη εναλλακτική. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επιχειρούν να συσπειρώσουν ψηφοφόρους που στο παρελθόν είχαν επιλέξει τη Ν.Δ. αλλά στην πορεία απογοητεύτηκαν από συγκεκριμένες επιλογές. Σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, ενώ γίνονται αναφορές και στα όσα προηγήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.
Χθες απαντώντας σε ερώτηση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «δεν νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έναν νέο θηλυκό Βαρουφάκη». Όσον αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη επεσήμανε πως «ουσιαστικά έριξε νερό στον μύλο των αντισυστημικών δυνάμεων» και έγινε «παρακολούθημα» της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Τέλος αναφορικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο σημείωσε πως «υπήρξε ο βασικός πρωτεργάτης για απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς, όμως, αγκαλιάστηκαν στη συνέχεια από πολλά κόμματα, εκ των οποίων κάποια συστημικά».
Κατερίνα Κοκκαλιάρη