«Η Ε.Ε. θα αντιδράσει σταθερά και αμέσως κατά των αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και το δίκαιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του όταν τα τιμολόγια χρησιμοποιούνται για την αμφισβήτηση νομικών και μη διακρίσεων πολιτικών. Η Ε.Ε. θα προστατεύει πάντοτε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».
Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της η Κομισιόν στους δασμούς που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Κομισιόν τονίζει ότι θεωρεί την προτεινόμενη «αμοιβαία» εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ ως βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. «Η Ε.Ε. παραμένει αφοσιωμένη σε ένα ανοικτό και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που ωφελεί όλους τους εταίρους», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρεται, η Ε.Ε. διατηρεί μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και δεν βλέπει καμία δικαιολογία για αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές της.
«Τα τιμολόγια είναι φόροι. Επιβάλλοντας τιμολόγια, οι ΗΠΑ φορολογούν τους δικούς τους πολίτες, αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις, πνίγοντας την ανάπτυξη και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Οι δασμοί αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ενσωμάτωση των παγκόσμιων αγορών», συμπληρώνει η Επιτροπή.
Το παγκόσμιο εμπόριο έχει ακμάσει υπό προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλά τιμολόγια. Για δεκαετίες, λέει η ανακοίνωση, η Ε.Ε. συνεργάστηκε με εμπορικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ για τη μείωση των τιμολογίων και άλλων εμπορικών φραγμών παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω δεσμευτικών δεσμεύσεων στο σύστημα διαπραγμάτευσης που βασίζεται σε κανόνες-οι συνέπειες που οι ΗΠΑ υπονομεύουν τώρα.
«Η Ε.Ε. ευδοκιμεί ως μία από τις πιο ανοιχτές οικονομίες του κόσμου, με πάνω από το 70% των εισαγωγών να εισέρχονται σε μηδενικό τιμολόγιο. Το μέσο όρο της ΕΕ για τα εισαγόμενα αγαθά παραμένει μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως. Η οικονομική ολοκλήρωση και η απομάκρυνση των εμπορικών φραγμών ήταν θεμελιώδεις για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παραθέτει τα στοιχεία.
«Πιστεύουμε στις εμπορικές συνεργασίες που είναι αμοιβαία επωφελείς και ισορροπημένες, βασισμένες στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. έχει το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο. Η Ε.Ε. έχει διαπραγματευτεί και ολοκληρώσει πάνω από τρεις φορές περισσότερες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ», επιμένει.
Και καταλήγει: «Η Ε.Ε. θα αντιδράσει σταθερά και αμέσως κατά των αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και το δίκαιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του όταν τα τιμολόγια χρησιμοποιούνται για την αμφισβήτηση νομικών και μη διακρίσεων πολιτικών. Η Ε.Ε. θα προστατεύει πάντοτε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».
Μαρία Ψαρά
Ο Μακρόν εναντίον της «ειρήνης» που θα ισοδυναμούσε με «παράδοση»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
«Φωτιές» στην Ε.Ε. έχει ανάψει η επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν και οι προσπάθειες εκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη λήξη του ρωσο - ουκρανικού πολέμου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησε με την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούσε κατ’ αυτόν με την «παράδοση» της Ουκρανίας και διερωτήθηκε αν και κατά πόσον ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ειλικρινά» διατεθειμένος να δεχτεί «διαρκή» κατάπαυση του πυρός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα.
Εάν επιτραπεί «ειρήνη που είναι παράδοση» αυτό θα ήταν «κακή είδηση για όλους», τόνισε ο Μακρόν στην εφημερίδα - απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν.
«Το μοναδικό ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι αν και κατά πόσον ο πρόεδρος Πούτιν είναι, κατά τρόπο ειλικρινή, διαρκή, βιώσιμο και αξιόπιστο, διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε, κρίνοντας ακόμη πως η Ευρώπη «έχει ρόλο να διαδραματίσει» στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.
Κατά τον Μακρόν, «μόνο» στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαφίεται να «διαπραγματευτεί με τη Ρωσία» εξ ονόματος της χώρας του. Η Γαλλία ανησυχεί ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να «παραχωρήσει τα πάντα» στη Ρωσία κατά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Προχθές Τετάρτη ο Αμερικανός νέος υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έκρινε ότι δεν είναι «ρεαλιστικός» ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε μετά το 2014. Ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική». Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία.
Τα «όπλα» της Ουκρανίας έως το καλοκαίρι
Ο Ουκρανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Βερολίνο ότι η θέση του Κιέβου σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έγινε πιο δυσμενής εξαιτίας της προσέγγισης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του θέτουν υπό αμφισβήτηση τον τελικό στόχο των διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση που επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ», έκρινε ο Κουλέμπα.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, οι μοχλοί που απομένουν πλέον είναι οι κυρώσεις, οι πόροι της Ρωσίας που έχουν δεσμευτεί και οι πρώτες ύλες για τις οποίες έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Τραμπ.
Μολαταύτα, σημείωσε ο Κουλέμπα, η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είναι σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμο τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, χάρη στα όπλα και τα πυρομαχικά που της παραδίδονται από συμμάχους τους -ιδίως εκείνα που της υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ-, αλλά κι αυτά που είναι σε θέση να παράγει η ίδια.
Τι διεκδικεί η Ρωσία
Η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, διεκδικεί πέντε ουκρανικές περιφέρειες που κυρίευσε, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, αφού ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο.
«Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα, με συγκεκριμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους, να συζητήσει για τις εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία και «ευρύτερα, για το πλαίσιο ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Εκεί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε», υπογράμμισε.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εγγυώνται την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Χέγκσεθ από την πλευρά του είπε πως επαφίεται στους Ευρωπαίους να προσφέρουν «εύρωστες» εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση «διαρκούς» ειρήνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για τον σκοπό αυτόν στην Ουκρανία.