Τι λέει η κυβέρνηση για τα Τέμπη και ποιες κινήσεις δρομολογούνται άμεσα

Το θέμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας είναι σε πρώτο πλάνο αυτό το διάστημα

 

Μια σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία στα Τέμπη ζητούν απάντηση και η συζήτηση έχει «φουντώσει» μετά και από βίντεο, που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Σε πρώτη φάση αυτό που προέχει είναι να πιστοποιηθεί η των βίντεο και ήδη διεξάγεται έρευνα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση

 

Η προσοχή στρέφεται σε τρία θέματα

 

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε «πράγματι  φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικά τα βίντεο αυτά. Μένει, βέβαια, να αποδειχθούν απολύτως ακριβή και αληθή. Να αποδειχθεί, δηλαδή, η γνησιότητά τους». Παράλληλα επανέλαβε «εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί, σταθερότατοι στην θέση μας ότι η Δικαιοσύνη έχει τον απόλυτο και τον τελευταίο λόγο». 

 

Το επόμενο διάστημα η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται σε τρία θέματα:

 

1.Στα δύο πορίσματα για τα την τραγωδία στα Τέμπη: του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

 

2.Στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ (με τη σύσταση της προανακριτικής ο υφυπουργός έχει πει πως θα παραιτηθεί). Ειδικότερα από τη Νέα Δημοκρατία λένε « ναι» στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνοντας  πως η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, ωστόσο επισημαίνουν πως «το «ναι» δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε αυτό το οποίο είδαμε να κατατίθεται…».

 

3.Στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια για το θέμα των Τεμπών και μένει να κλειδώσει η ημερομηνία. Υπενθυμίζεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει πως θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας (σημείωση: απαιτούνται 50 υπογραφές), ωστόσο εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το timing που αυτό θα γίνει. 

 

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

 

Στο μεταξύ σφοδρή προκλητική σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, με τους τόνους να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. «Πυρά» στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε την Κυριακή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους «γαλάζιους» να απαντούν σε υψηλούς τόνους.

 

Χθες ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως «νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος. Γιατί πέφτει πάνω στην παγίδα της εργαλειοποίησης, πέφτει μέσα στην παγίδα της εργαλειοποίησης που ο ίδιος πήγε να στήσει ξεπερνώντας σε κάποιες φάσεις του λόγου και της δράσης του ακόμα και κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν για να εργαλειοποιούν ακόμα και τραγικά ζητήματα». Στο «γαλάζιο»  στρατόπεδο εκτιμούν πως κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από την τραγωδία και έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν αναπάντητα τα πυρά που δέχονται.

 

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση συνεχίζει τα πυρά προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έχουν γίνει και δεν αναμένεται να πέσουν οι τόνοι το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θέτει μία σειρά ερωτημάτων και για το χρόνο που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα βίντεο, καθώς αυτό το μήνα συμπληρώνονται πλέον δύο χρόνια από την τραγωδία

 

Τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό

 

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού και  από την κυβέρνηση περιμένουν να δουν πώς θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η συζήτηση για τα Τέμπη. Το «χαρτί» των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο σε αυτή την συγκυρία τηρείται στάση αναμονής και φαίνεται πως το θέμα παίρνει μικρή μετάθεση για αργότερα. 

 

Σε κάθε περίπτωση όποτε και αν γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός κλειδί για τις εξελίξεις είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα επιστρέψει στο Μαξίμου. Σε περίπτωση επιστροφής του στο Μέγαρο Μαξίμου η θέση του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να καλυφθεί από κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος και θα υπάρξουν  ευρύτερες «καραμπόλες».

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Μητσοτάκης: Έχουμε καταρτίσει εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

 

Κυριάκος Μητσοτάκης/AP

 

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων» είπε ο πρωθυπουργός

 

«Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα» ανέφερε σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

«Μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει»

 

«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το «AI Factory», μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers» τόνισε.

 

«Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Προσβλέπω σε μια σειρά από ουσιαστικές συναντήσεις και στη δυνατότητά μας, όπως είπα, όχι απλά να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της.

 

Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά, για ακόμη μια φορά, τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί προσωπικά πολύ και στο οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ψυχική τους υγεία, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη» κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ