Σε νέα φάση εισέρχεται η έντονη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες. Τα νέα δεδομένα σύμφωνα με τους ειδικούς
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16 το βράδυ της Δευτέρας (10/2), την ισχυρότερη σεισμική δόνηση από την αρχή του φαινομένου στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ.
Σημειώνεται πως ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, αν και αρχικά καταγράφηκαν δύο δονήσεις με διαφορά μόλις ενός λεπτού. Και ενώ μέχρι πρότινος οι επιστήμονες φαινόντουσαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου, ο νέος σεισμός άλλαξε τα δεδομένα!
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολίασε τον σεισμό, με μια παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ανάρτησή του.
Νέα δεδομένα πλέον για τους σεισμούς
Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕPΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών στην κλίμακα Pίχτερ, με την εκδήλωση αυτού του σεισμού, δεν αλλάζουν τα βασικά σενάρια που έχουν διατυπώσει όλοι οι επιστήμονες και των δύο επιτροπών πριν από 5 μέρες. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα κάνουμε τις νέες εκτιμήσεις πάνω στην πορεία του. Εξακολουθεί να παραμένει η σμηνοσειρά χωρίς να μπορούμε να πούμε βεβαίως ότι είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους σεισμούς, οριακή, επομένως παραμένουμε στα ίδια σενάρια», τόνισε.
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, η χαραμάδα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί από την ύφεση των προηγούμενων ημερών, «έκλεισε» από το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Εξηγώντας την τοποθέτησή του, τόνισε πως καταρρίπτεται το σενάριο σύμφωνα με το οποίο σεισμός των 5,2R που σημειώθηκε προ ημερών να ήταν ο κύριος: «Όταν έγινε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, ο μέχρι τότε ισχυρότερος σεισμός, όλοι οι προηγούμενοι έδειχναν καθαρά σημάδια προσεισμικής ακολουθίας. Είχα εκφράσει για τον 5,2R, την επιστημονική υπόθεση ότι εάν ήταν ο κύριος σεισμός, αυτοί που θα ακολουθήσουν θα είναι μετασεισμοί με μικρότερα μεγέθη. Εναλλακτικά ο 5,2 ήταν και αυτός προσεισμός που προδικάζει την έλευση ενός ισχυρότερου. Τις 3-4 ημέρες που ακολούθησαν εμφανίστηκε μια μικρή ύφεση και είχα εκφράσει τότε την αισιοδοξία ότι ίσως ο 5,2 θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κύριος. Αυτή η χαραμάδα αισιοδοξίας έκλεισε χθες με τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ».
Αναφορικά με τον σεισμό των 5,3R, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση: «Ξαναρχίζουμε αναλύσεις και θα πρέπει τώρα ξανά να αναρωτηθούμε αν ο 5,3 είναι η κορύφωση της ακολουθίας ή όχι. Αυτό για να το απαντήσουμε, θα χρειαστούν αρκετές μέρες αναλύσεων. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα από επιχειρησιακή, επιστημονική και κοινωνική άποψη»
Η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας θα δώσει περισσότερα στοιχεία προς αξιολόγηση στους επιστήμονες, και όπως λέει καθηγητής:«Θα μαζέψουμε αυτά τα στοιχεία, θα τα συναξιολογήσουμε με όλα τα προηγούμενα για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε με όσο είναι δυνατόν απαντήσεις για τα κρίσιμα ερωτήματα που αναλύσαμε παραπάνω».