Προεδρία Δημοκρατίας: Το σενάριο για Ευάγγελο Βενιζέλο και οι θιασώτες της Σακελλαροπούλου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διακινούνται, κερδίζει αρκετούς πόντους το σενάριο της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να στηριχτεί αφενός από το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου από τον ανεξάρτητο Αντώνη Σαμαρά, λόγω της συγκυβέρνησης της περιόδου 2012 – 2014.

 

Επιπλέον, το Μαξίμου θεωρεί ότι το χαρτί του ανασχηματισμού – που αναμένεται να βγει μετά την προεδρική εκλογή – θα αποτρέψει ενστάσεις εντός της Κ.Ο. αν προταθεί μία υποψηφιότητα από διαφορετικό πολιτικό χώρο.

 

Οι πιο σκεπτικοί του κυβερνητικού περιβάλλοντος, πάντως, θεωρούν ότι  η «εκδοχή Βενιζέλου» – αν προχωρήσει – περιλαμβάνει δυνητικούς κινδύνους για τον κ. Μητσοτάκη.

 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός δεν θα είναι – λόγω πολιτικής ιδιοσυγκρασίας – ένας σιωπηλός και βολικός Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν.

 

Παραπέμπουν δε και στο γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ αιχμηρός σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών και θυμίζουν την παρακάτω δήλωση του, δέκα ημέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών:

 

«Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών, τη λειτουργία της κυβέρνησης, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα του κράτους, το αίσθημα ασφάλειας» είχε τονίσει ο Ευ. Βενιζέλος, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα όσους επιθυμούν να επιλέξει ο πρωθυπουργός μία «στενή κομματική υποψηφιότητα» ή έστω να προτείνει εκ νέου την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

 

Τι λένε οι υποστηρικτές της Σακελλαροπούλου

 

Η ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου παραμένει στο τραπέζι του Μαξίμου και συγκεντρώνει θεσμούς υποστηρικτές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

 

Οι εισηγητές αυτής της πρότασης υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει την παραμονή της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Ηρώδου Αττικού, τότε θα «εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Όπως εξηγούν, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να εξηγήσουν τους λόγους μίας πιθανής απόρριψης της κυρίας Σακελλαροπούλου από τη στιγμή που το 2020, την είχαν υπερψηφίσει. Ως γνωστόν, η νυν Πρόεδρος δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στη γαλάζια παράταξη – παρά τα θετικά σχόλια των Ντόρας Μπακογιάννη και Ευάγγελου Μειμαράκη – και κυρίως δεν «έχει ρεύμα» στη γαλάζια βάση.

 

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που παρήγγειλε το Μαξίμου, τα ποσοστά αποδοχής της κυρίας Σακελλαροπούλου – στους κόλπους των ψηφοφόρων της παράταξης – ήταν πολύ χαμηλά.

 

Μειώνονται οι πιθανότητες για «παραταξιακή υποψηφιότητα»

 

Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο μίας υποψηφιότητας από τον παραταξιακό χώρο (σ.σ. είχαν ακουστεί τα ονόματα των Κώστα Τασούλα – Παναγιώτη Πικραμμένου) δείχνει να υποχωρεί καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις στη Βουλή και (κυρίως) στοχεύει να μην απομακρυνθεί από τον πεδίο του πολιτικού Κέντρου.

 

Υπενθυμίζεται  πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι.

 

Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι.

 

Εφόσον δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.

 

Κωνσταντίνος Σαββόπουλος