ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρωτοβουλίες με το «καλημέρα» του 2025. Δούρου σε κυβέρνηση: Ευκαιρία αλλαγής εξωτερικής πολιτικής

Εξετάζεται αίτημα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο Σωκράτης Φάμελλος εισηγήθηκε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα, όπως την οικονομία, τη στέγη και τον αγροτικό τομέα

 

Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ήδη δώσει το στίγμα των θεματικών στις οποίες θα «χτυπήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου αφορά τόσο τα εντεινόμενα προβλήματα στην οικονομία, αλλά και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.

 

«Φουλ τις μηχανές» του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ο Σωκράτης Φάμελλος και η ηγεσία του κόμματος με το ξεκίνημα του νέου έτους. Στην τελευταία για το 2024 συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου περιέγραψε τους πολιτικούς στόχους για το 2025, προαναγγέλλοντας πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες με την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει πρωταγωνιστική θέση στο πολιτικό σκηνικό απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ο Σωκράτης Φάμελλος εισηγήθηκε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για κρίσιμα ζητήματα, όπως την οικονομία, τη στέγη και τον αγροτικό τομέα. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν τη μορφή προτάσεων νόμων και τροπολογιών, τις οποίες ήδη προετοιμάζει το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι κινήσεις αυτές θα συμβαδίζουν με την εξόρμηση που ετοιμάζει το κόμμα από τις αρχές Φεβρουαρίου με ορίζοντα το συνέδριο της Άνοιξης.

 

Εξετάζουν την επαναφορά των «χαμένων απολαβών» σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα αρμόδια κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη ήδη ετοιμάζουν σειρά παρεμβάσεων, με στόχο η Κουμουνδούρου να τραβήξει το πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και να πείσει πως αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση σε αντίστιξη με το ΠΑΣΟΚ. Τα εργασιακά, τόσο στο επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων όσο και των δικαιωμάτων τους, θα βρεθούν σε κεντρική θέση στη ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί να επαναληφθεί η επαφή της με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, εργοδοτικές ενώσεις).

 

Εξετάζεται μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει το αίτημα για επαναφορά των χαμένων μισθών της οικονομικής κρίσης, ήτοι τον 13ο και τον 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα. Το ζήτημα έθεσε σε πρόσφατη κοινοβουλευτική «μονομαχία» ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός απέναντι στην υπουργό εργασίας Νίκη Κεραμέως, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης πως επίκειται η μισθολογική εξίσωση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Αντίστοιχες αναμένεται, όμως, να είναι και οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους. Η Κουμουνδούρου θα επιμείνει να θυμίζει πως οι αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση στις συντάξεις προκύπτουν μετά την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης Τσίπρα, ωστόσο αυτές πλέον είναι αναιμικές και κατώτερες του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων να πέφτει έτι περαιτέρω.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγροτικές κινητοποιήσεις

 

Ιδιαίτερα μέριμνα όμως θέλει να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και για τον αγροτικό κόσμο, με φόντο τις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών. Για το θέμα ήδη υπάρχει η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ανήγγειλε την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον πρωθυπουργό για το θέμα, ωστόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα ανάγεται σε κεντρικό με την ηγεσία του εξετάζει σειρά περιοδειών σε περιοχές της περιφέρειας που «βράζουν».

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκηθεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, ενώ θα υπενθυμίζει πως η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου ήρθε πολύ αργά και πως αποτελούσε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε καταθέσει σε πρόταση νόμου του ήδη από τον περασμένο Μάιο. «Τότε η κυβέρνηση», λένε από την Κουμουνδούρου, «μιλούσε για “λεφτόδενδρα”», αλλά σήμερα «τρέχει πίσω από τις εξελίξεις».

 

Νίκος Σβέρκος

 

Δούρου σε κυβέρνηση: Ευκαιρία αλλαγής εξωτερικής πολιτικής η ανάληψη της Ελλάδας Μη Μόνιμου Μέλους ΣΑ του ΟΗΕ

 

Οι πρώτες δηλώσεις της Ρένας Δούρου μετά την αθώωσή της για την υπόθεση ...

 

«Πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα ρότα και να πιάσει ξανά το νήμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

 

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, τη γενοκτονία στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του Μη Μόνιμου Μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ.

 

Αυτό σημειώνει η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους την ΙΧ εξωτερική πολιτική της στη βάση των δογμάτων του «δεδομένου συμμάχου» και του «προκεχωρημένου φυλακίου» προκειμένου να ασκήσει ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

 

Όπως εξηγεί μπορεί να αναλάβει  «συγκεκριμένα σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες πχ για να πάψει η συνεχιζόμενη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γενοκτονία στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Πρωτοβουλίες υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, κατά της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών».

 

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα ρότα και στη βάση εθνικής στρατηγικής, να πιάσει ξανά το νήμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των πάγιων αρχών της ελληνικής διπλωματίας για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές».

 

Aναλυτικά η δήλωση της Ρένας Δούρου

 

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από σοβαρές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, τη γενοκτονία στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Ευκαιρία η κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τη ΙΧ εξωτερική πολιτική της στη βάση των δογμάτων του “δεδομένου συμμάχου” και του “προκεχωρημένου φυλακίου” προκειμένου να ασκήσει ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες πχ για να πάψει η συνεχιζόμενη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γενοκτονία στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Πρωτοβουλίες υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, κατά της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων και της εξάπλωσης των πυρηνικών εξοπλισμών.

 

Πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει άμεσα ρότα και στη βάση εθνικής στρατηγικής, να πιάσει ξανά το νήμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των πάγιων αρχών της ελληνικής διπλωματίας για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για την ενίσχυση του ρόλου της Αθήνας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, περιφερειακό, αναπτυξιακό και ενεργειακό κόμβο. Γέφυρα ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και χωρών του “Παγκόσμιου Νότου”.

 

Ειδάλλως τα περί “συμπαραγωγής της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις” (δήλωση του κ. Υπουργού Εξωτερικών) θα μείνουν ωραία λόγια στα χαρτιά, στάχτη στα μάτια για τη συνέχιση της ίδιας, επικίνδυνης για τα συμφέροντα της χώρας, εξωτερικής πολιτικής.